Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bilbo z archetyp, budujemy parterówkę 100 m2

Recommended Posts

Dziś zalałem ostatni parapet. Na budowie trwają prace porządkowe, ile tam zebrało się niepotrzebnych gratów, masakra :D Jak już będzie posprzątane to robię poprawki z instalacją, bo w niektórych miejscach kabel się odkleił. Trochę mam dylemat czy prowadzić dodatkowe przewody do sterowania żaluzjami fasadowymi. Te dwa słoneczne dni dały mi wiele do myślenia, w salonie będzie zbyt jasno i przez to za ciepło :( Aby jakoś ochronić się przed tym słońcem najlepiej byłoby zamontować fasadówki. Mam już jedną wycenę, cztery okna mają ~16m2, żaluzje z montażem to 6000 PLN. To dopiero pierwsza wycena, a miałem nadzieję że da się takie cudo załatwić w cenie 300PLN/m2.

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marcin był wczoraj i zagruntował cała budowę, później ja zagruntowałem Marcina więc sobota udana :lol2: Cały tydzień poprawiałem instalację pod tynkowanie, odebrałem też zamówione łaty na dach i jutro zaczynamy z docelowym pokryciem. Dach niby prosty, ale wiele rzeczy trzeba dopilnować, żeby nie było wpadki.

dach 11.jpg

Jako ciekawostkę wrzucam zdjęcie jak wygląda instalacja z zimnej wody, a dokładnie filtr.

woda 8.jpg

Przez ten filtr przeleciało ok 200 litrów wody! Masakra! Mam nadzieję że przy tynkach trochę te rury się oczyszczą, a jak nie to czeka mnie wizyta w PIK

Pszczyna.

Wczoraj rozłożyłem rusztowanie, i powoli przybijamy kontrłaty. Idzie to powoli, bo nie mamy doświadczenia, a po drugie malujemy je z dołu i z boków [ma być szczelnie]. Wczoraj dowiedziałem się, że w czwartek przywiozą okna :o, a ja nie mam ani parapetów XPS, ani kotew JBD/L. Do tego nie było gdzie ich schować, bo salon niewytynkowany. Dzisiaj trochę nadrobiłem zaległości i część materiału już zamówiona. Jeśli kogoś interesuję co z tynkami, to donoszę że Panowie zaczęli dzisiaj. Udało mi się zrobić foto

tynki 1.jpg

... po wygładzeniu wygląda to super :D Jednak Diamant to był dobry wybór. Fotki z dachu jutro, a teraz do wyra.

Pogoda znów Nas nie oszczędza, miałem nadzieję, że miesiąc wystarczy aby pokryć cały dach. Dziś wziąłem urlop w pracy aby trochę podgonić z robotą. Połowę dachu do końca pokryłem łatami. Następnie rozmierzyłem kąty, aby dachówka była prosto ułożona. Trochę martwi mnie położenie deski okapowej, wyszła wysoko więc muszę dociąć końcówki "krokwi". To jest chyba najtrudniejszy element do wykonania.

dachówka 3.jpg

Chłopaki skończyli dziś tynkować, ale mamy teraz ładnie w środku :cool: Jutro zrzucam folię aby ściany szybko wyschły. Poszło jakieś 145 worków [4350 kg] i ok. 2700 litrów wody. To kolejne 7 ton do akumulacji ciepła :D

wiatrołap

tynki 6.jpg

"hol"

tynki 7.jpg

salon z kuchnią

tynki 8.jpg

łazienka

tynki 9.jpg

P.S.

Dziś wysłali parapety XPS.

Edytowane przez kravat

W sobotę położyliśmy połowę dachówki. Wczoraj dojechaliśmy prawie do końca, ale niestety nie uniknęliśmy błędu i musiałem dokupić dachówkę połówkową. Brak doświadczenia zrobił swoje, ale wizualnie nie jest źle :)

dach 13.jpg

Parapety dojechały, ale oczywiście nie mam ich na fotkach. Zdjęć z pierwszego montażu też, ale obiecuję nadrobić te zaległości. Od wewnątrz dajemy folię paraizolacyjną z warstwą butylu. Na zewnątrz będzie taśma rozprężna na ramie okna którą w przyszłości zakryje styropian. Okna wysunięte 40mm.

okna 10.jpg

okna 11.jpg

dach 13.jpg

okna 10.jpg

okna 11.jpg

Dach skończony, daje mu 7 na 10. Niestety nie jest idealnie, ale to nasz pierwszy [ i ostatni!] dach, więc nie ma co narzekać. Do tego doszła dachówka połówkowa która najbardziej psuje efekt :bash:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Wstawiliśmy FIXa, w siedem osób, a na balkonowe musi nas być ośmiu. ktoś chętny?? :rolleyes:

okna 15.jpg

• 2 weeks później...

Okno tarasowe wstawione, źle oszacowałem jego wagę, szyby 4mm ważą 140kg + rama więc nie było tragedii. Fix ma szyby 6mm więc jest cięższy.

okna 16.jpg

Na ukończeniu mam rozdzielnie z zabezpieczeniami, zakładam gniazda na początkach obwodów, aby nie było plątaniny przedłużaczy.

Osprzęt z firmy EATON, przepięciówka B+C "chińczyk", podlicznik 3f ORNO :) Mostki będę zmieniał, więc bez komentarza.

prąd 15.jpg

Od tygodnia "montuję" rynny, zdecydowałem się na GALECO

dach 15.jpg

Jak skończymy rynny, to szwagier zabiera się za ocieplenie :D Mamy 39m3 Swisspora 032 [bardzo dobra cena, więc na taki się zdecydowałem].

Podobno jest prosty[oceniał szwagier], więc tym bardziej jestem zadowolony.

Kierowca mówił, że bardzo mało takiego wozi, tylko raz wiózł 30stkę. Wszyscy są zaskoczeni, że aż tyle styro na ściany, ale to chyba dobrze [?].

Na ściany idzie 25cm, na szczyty z OSB 23cm [płyta wystaje poza mur]. Nie kombinowałem z innym styro na szczyty,różnice 200 PLN przeboleje.

styro 1.jpg

Dalej nie ma drzwi wejściowych, to jest jakaś masakra, albo mam za mały budżet, ale drzwi za duże :cool:. Zostało dużo silikatów, więc chyba będzie murowanko.

W planach na najbliższe dni jest rozpoczęcie podwieszania sufitów. Połowa maja za nami, trzeba przyspieszyć z robotą!! bo do zimy niedaleko :D

• 2 weeks później...

Rynny zamontowane. Aktualnie ocieplamy ściany. Klej z puszki wystarcza na ok. 6m2, więc na silikatach kleimy na klej z worka.

W przyszłym tygodniu dojadą parapety. Zdecydowałem się na aluminiowe, malowane proszkowo.

styro 2.jpg

styro 3.jpg

styro 4.jpg

Zapomniałem, że zamówiliśmy drzwi wejściowe. Będą z dostawką z prawej strony, szyba lustrzana. Wymiar to 209x158. Grubość 70mm z zamkiem listwowym.

drzwi.jpg

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Połowa parapetów zamontowana, i bardzo mi się podobają

parapet.jpg

Dwie ściany mamy dwukrotnie zaciągnięte klejem

styro 5.jpg

... a trzecia się powoli robi

styro 6.jpg

styro 7.jpg

Zamówiłem kanały, skrzynki rozprężne i parę innych gratów do wentylacji. Z ociepleniem wejścia musimy poczekać na montaż drzwi, oraz rury z pompy ciepła.

Za tydzień wracamy pracować do środka

Ściana południowa jest już zaciągnięta klejem, jutro drugi raz i zostaje tylko wejście. Styro mamy na styk ;)

styro 8.jpg

Kurier przywiózł graty do wentylacji, w sobotę chcę wykuć otwory pod rury które będą wchodzić do rekuperatora. Trochę czasu minie zanim to poskładam, bo najpierw musi być zrobiony sufit. Płyty gipsowe będą z castoramy, najtańsza oferta 13.20 za sztukę.

wentylacja 1.jpg

wentylacja 2.jpg

wentylacja 3.jpg

• 2 weeks później...

Dziury wykute, poszło lekko. Kotłownia przygotowana do montażu reku i pompy. Niestety forumowy instalator mnie olewa i chyba załatwię kogoś innego.

Ostatnio się kapnąłem, że źle mam założone ocieplenie na rurkach z ogrzewania :D

ogrzewanie 1.jpg

Alnor dostarczył rury 160tki i resztę zestawu. Domówiłem dodatkowy filtr, rozety, wełnę klimafix i trzeba się w końcu za to zabrać.

wentylacja 4.jpg

Płyty z Casto, transport 69PLN, płyta wyszła 14.50. Także pozdrawiam składy budowlane z ceną 17PLN/szt :cool:

sufit 1.jpg

Jak już mieliśmy profile i płyty to robota ruszyła... Pierwsza dziura w ścianie w której nie ma kabli i ...

prąd 16.jpg

sufit 2.jpg

sufit 1.jpg

prąd 16.jpg

sufit 2.jpg

Na ukończeniu mam rozdzielnie z zabezpieczeniami, zakładam gniazda na początkach obwodów, aby nie było plątaniny przedłużaczy.

Osprzęt z firmy EATON, przepięciówka B+C "chińczyk", podlicznik 3f ORNO :) Mostki będę zmieniał, więc bez komentarza.

[ATTACH=CONFIG]356089[/ATTACH]

Witam

Prawie wszyscy robią podstawowy błąd nie zabezpieczając kontrolek faz.

Ludzie sobie niezdawaną sprawy że taka kontrolka też potrafi zrobić zwarcie w instalacji, a wystarczy tylko dołożyć taki oto moduł bezpiecznikowy za niecałe 50zł:

http://ocdn.eu/images/skapiec/ODU7MDA7MDMsMCwxMTgsMCwx/890b3c4291f139e7df6e54ff2187c29c.jpg

Edytowane przez popak20

• 2 weeks później...

Dwa tygodnie i sufity podwieszone, został hol, tyle że specjalnie go nie robiliśmy.

sufit 9.jpg

Zamówiłem żyrafę, bo szlifowania będzie sporo, a do tego:

- płytki do kotłowni, wiatrołapu i śpiżarni

- zestawy WC podtynkowe

- krawężniki

- pompę ciepła :rolleyes: Panasonic Aquarea All In One 7 kW

- umówiona jest koparka na montaż szamba, oraz zrobienie zjazdu z drogi

Pod pompę zrobiliśmy postument

pompa 1.jpg

Wczoraj powiesiliśmy rury z wentylacji i rekuperator. Rury wiszą inaczej niż w projekcie, ale wg mnie nie ma to większego znaczenia. Trzeba je jeszcze ocieplić. Kolejnym etapem prac jest wykończenie kotłowni, w miejscu gdzie stanie pompa musi być wypłytkowane.

wentylacja 5.jpg

Nagrałem jak głośno rekuperator pracuje, ciekawe czy będzie go słychać w pokojach.

A i zapomniałbym o skrzynce elektrycznej :-)

prąd 17.jpg

prąd 17.jpg

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Pompa działa :) zagrzaliśmy zbiornik CWU, na 200l z ok. 20 do 45C pompa zużyła 1 kWh

pompa 2.jpg

pompa 3.jpg

pompa 4.jpg

Gdyby ktoś zastanawiał się gdzie jest sterownik, to właśnie pod tą górną pokrywą. Szukałem wcześniej po necie, gdzie jest sterownik, ale żadnego zdjęcia nie ma. Także macie niepowtarzalną okazję aby to zobaczyć :cool: Za miesiąc będzie już w sprzedaży nowa wersja AiO, droższy o 1000, ale sterownik już chyba jest na zewnątrz.

pompa 5.jpg

pompa 6.jpg