kravat 29.03.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dziś zalałem ostatni parapet. Na budowie trwają prace porządkowe, ile tam zebrało się niepotrzebnych gratów, masakra Jak już będzie posprzątane to robię poprawki z instalacją, bo w niektórych miejscach kabel się odkleił. Trochę mam dylemat czy prowadzić dodatkowe przewody do sterowania żaluzjami fasadowymi. Te dwa słoneczne dni dały mi wiele do myślenia, w salonie będzie zbyt jasno i przez to za ciepło Aby jakoś ochronić się przed tym słońcem najlepiej byłoby zamontować fasadówki. Mam już jedną wycenę, cztery okna mają ~16m2, żaluzje z montażem to 6000 PLN. To dopiero pierwsza wycena, a miałem nadzieję że da się takie cudo załatwić w cenie 300PLN/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 03.04.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Marcin był wczoraj i zagruntował cała budowę, później ja zagruntowałem Marcina więc sobota udana Cały tydzień poprawiałem instalację pod tynkowanie, odebrałem też zamówione łaty na dach i jutro zaczynamy z docelowym pokryciem. Dach niby prosty, ale wiele rzeczy trzeba dopilnować, żeby nie było wpadki. Jako ciekawostkę wrzucam zdjęcie jak wygląda instalacja z zimnej wody, a dokładnie filtr. Przez ten filtr przeleciało ok 200 litrów wody! Masakra! Mam nadzieję że przy tynkach trochę te rury się oczyszczą, a jak nie to czeka mnie wizyta w PIK Pszczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 05.04.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Wczoraj rozłożyłem rusztowanie, i powoli przybijamy kontrłaty. Idzie to powoli, bo nie mamy doświadczenia, a po drugie malujemy je z dołu i z boków [ma być szczelnie]. Wczoraj dowiedziałem się, że w czwartek przywiozą okna , a ja nie mam ani parapetów XPS, ani kotew JBD/L. Do tego nie było gdzie ich schować, bo salon niewytynkowany. Dzisiaj trochę nadrobiłem zaległości i część materiału już zamówiona. Jeśli kogoś interesuję co z tynkami, to donoszę że Panowie zaczęli dzisiaj. Udało mi się zrobić foto ... po wygładzeniu wygląda to super Jednak Diamant to był dobry wybór. Fotki z dachu jutro, a teraz do wyra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 06.04.2016 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Jedna strona skończona, tzn, kontrłaty pobite. Tynki "się robią", w środku powoli wygląda jak w prawdziwym domu, a nie na budowie Chłopaki zaczęli też dwa małe pokoje, zasuwają, aż miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 07.04.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Okna wniesione, w osiem osób więc nie było tragedii Okna są całe, my też, teraz masakra będzie przy montażu, bo naprawdę nieziemsko ważą . Okna są, JBD/L-e też, parapety zamówione. Jak będzie cały materiał, to powoli będziemy je montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 15.04.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Pogoda znów Nas nie oszczędza, miałem nadzieję, że miesiąc wystarczy aby pokryć cały dach. Dziś wziąłem urlop w pracy aby trochę podgonić z robotą. Połowę dachu do końca pokryłem łatami. Następnie rozmierzyłem kąty, aby dachówka była prosto ułożona. Trochę martwi mnie położenie deski okapowej, wyszła wysoko więc muszę dociąć końcówki "krokwi". To jest chyba najtrudniejszy element do wykonania. Chłopaki skończyli dziś tynkować, ale mamy teraz ładnie w środku Jutro zrzucam folię aby ściany szybko wyschły. Poszło jakieś 145 worków [4350 kg] i ok. 2700 litrów wody. To kolejne 7 ton do akumulacji ciepła wiatrołap "hol" salon z kuchnią łazienka P.S. Dziś wysłali parapety XPS. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 20.04.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 W sobotę położyliśmy połowę dachówki. Wczoraj dojechaliśmy prawie do końca, ale niestety nie uniknęliśmy błędu i musiałem dokupić dachówkę połówkową. Brak doświadczenia zrobił swoje, ale wizualnie nie jest źle Parapety dojechały, ale oczywiście nie mam ich na fotkach. Zdjęć z pierwszego montażu też, ale obiecuję nadrobić te zaległości. Od wewnątrz dajemy folię paraizolacyjną z warstwą butylu. Na zewnątrz będzie taśma rozprężna na ramie okna którą w przyszłości zakryje styropian. Okna wysunięte 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 25.04.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Druga połowa dachu ma już nabite kontrłaty. Niestety przewiało mnie i dziś zrobiłem sobie wolne od roboty. Jutro dalszy ciąg montażu okien, a na dach wrócimy jak pogoda trochę się poprawi. Parapety XPS ... i dach z lepszego kąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 01.05.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Dzisiaj będzie mniej "budowlano", bo pojawią się zwierzaki Gniazdo u sąsiada nareszcie jest pełne [proszę się ładnie ukłonić! ] Dach "się robi" Okna "się wstawiają" ... a na koniec nasza "czarna mamba", bo nieźle dziś pozował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 08.05.2016 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Dach skończony, daje mu 7 na 10. Niestety nie jest idealnie, ale to nasz pierwszy [ i ostatni!] dach, więc nie ma co narzekać. Do tego doszła dachówka połówkowa która najbardziej psuje efekt Wstawiliśmy FIXa, w siedem osób, a na balkonowe musi nas być ośmiu. ktoś chętny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 16.05.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Okno tarasowe wstawione, źle oszacowałem jego wagę, szyby 4mm ważą 140kg + rama więc nie było tragedii. Fix ma szyby 6mm więc jest cięższy. Na ukończeniu mam rozdzielnie z zabezpieczeniami, zakładam gniazda na początkach obwodów, aby nie było plątaniny przedłużaczy. Osprzęt z firmy EATON, przepięciówka B+C "chińczyk", podlicznik 3f ORNO Mostki będę zmieniał, więc bez komentarza. Od tygodnia "montuję" rynny, zdecydowałem się na GALECO Jak skończymy rynny, to szwagier zabiera się za ocieplenie Mamy 39m3 Swisspora 032 [bardzo dobra cena, więc na taki się zdecydowałem]. Podobno jest prosty[oceniał szwagier], więc tym bardziej jestem zadowolony. Kierowca mówił, że bardzo mało takiego wozi, tylko raz wiózł 30stkę. Wszyscy są zaskoczeni, że aż tyle styro na ściany, ale to chyba dobrze [?]. Na ściany idzie 25cm, na szczyty z OSB 23cm [płyta wystaje poza mur]. Nie kombinowałem z innym styro na szczyty,różnice 200 PLN przeboleje. Dalej nie ma drzwi wejściowych, to jest jakaś masakra, albo mam za mały budżet, ale drzwi za duże . Zostało dużo silikatów, więc chyba będzie murowanko. W planach na najbliższe dni jest rozpoczęcie podwieszania sufitów. Połowa maja za nami, trzeba przyspieszyć z robotą!! bo do zimy niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 26.05.2016 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Rynny zamontowane. Aktualnie ocieplamy ściany. Klej z puszki wystarcza na ok. 6m2, więc na silikatach kleimy na klej z worka. W przyszłym tygodniu dojadą parapety. Zdecydowałem się na aluminiowe, malowane proszkowo. Zapomniałem, że zamówiliśmy drzwi wejściowe. Będą z dostawką z prawej strony, szyba lustrzana. Wymiar to 209x158. Grubość 70mm z zamkiem listwowym. Edytowane 26 Maja 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 05.06.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Połowa parapetów zamontowana, i bardzo mi się podobają Dwie ściany mamy dwukrotnie zaciągnięte klejem ... a trzecia się powoli robi Zamówiłem kanały, skrzynki rozprężne i parę innych gratów do wentylacji. Z ociepleniem wejścia musimy poczekać na montaż drzwi, oraz rury z pompy ciepła. Za tydzień wracamy pracować do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 09.06.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Ściana południowa jest już zaciągnięta klejem, jutro drugi raz i zostaje tylko wejście. Styro mamy na styk Kurier przywiózł graty do wentylacji, w sobotę chcę wykuć otwory pod rury które będą wchodzić do rekuperatora. Trochę czasu minie zanim to poskładam, bo najpierw musi być zrobiony sufit. Płyty gipsowe będą z castoramy, najtańsza oferta 13.20 za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 19.06.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Dziury wykute, poszło lekko. Kotłownia przygotowana do montażu reku i pompy. Niestety forumowy instalator mnie olewa i chyba załatwię kogoś innego. Ostatnio się kapnąłem, że źle mam założone ocieplenie na rurkach z ogrzewania Alnor dostarczył rury 160tki i resztę zestawu. Domówiłem dodatkowy filtr, rozety, wełnę klimafix i trzeba się w końcu za to zabrać. Płyty z Casto, transport 69PLN, płyta wyszła 14.50. Także pozdrawiam składy budowlane z ceną 17PLN/szt Jak już mieliśmy profile i płyty to robota ruszyła... Pierwsza dziura w ścianie w której nie ma kabli i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 19.06.2016 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 c.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popak20 19.06.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Na ukończeniu mam rozdzielnie z zabezpieczeniami, zakładam gniazda na początkach obwodów, aby nie było plątaniny przedłużaczy. Osprzęt z firmy EATON, przepięciówka B+C "chińczyk", podlicznik 3f ORNO Mostki będę zmieniał, więc bez komentarza. [ATTACH=CONFIG]356089[/ATTACH] Witam Prawie wszyscy robią podstawowy błąd nie zabezpieczając kontrolek faz. Ludzie sobie niezdawaną sprawy że taka kontrolka też potrafi zrobić zwarcie w instalacji, a wystarczy tylko dołożyć taki oto moduł bezpiecznikowy za niecałe 50zł: http://ocdn.eu/images/skapiec/ODU7MDA7MDMsMCwxMTgsMCwx/890b3c4291f139e7df6e54ff2187c29c.jpg Edytowane 19 Czerwca 2016 przez popak20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 03.07.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Dwa tygodnie i sufity podwieszone, został hol, tyle że specjalnie go nie robiliśmy. Zamówiłem żyrafę, bo szlifowania będzie sporo, a do tego: - płytki do kotłowni, wiatrołapu i śpiżarni - zestawy WC podtynkowe - krawężniki - pompę ciepła Panasonic Aquarea All In One 7 kW - umówiona jest koparka na montaż szamba, oraz zrobienie zjazdu z drogi Pod pompę zrobiliśmy postument Wczoraj powiesiliśmy rury z wentylacji i rekuperator. Rury wiszą inaczej niż w projekcie, ale wg mnie nie ma to większego znaczenia. Trzeba je jeszcze ocieplić. Kolejnym etapem prac jest wykończenie kotłowni, w miejscu gdzie stanie pompa musi być wypłytkowane. Nagrałem jak głośno rekuperator pracuje, ciekawe czy będzie go słychać w pokojach. A i zapomniałbym o skrzynce elektrycznej Edytowane 3 Lipca 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 12.07.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Dziś tak na szybko: - wentylacja Przy okazji strych - podłoga w "kotłowni" - 'kanalizacja" a tu zjeżdzam -2.7m poniżęj poziomu działki ... a jutro może będą fotki z montażu pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 13.07.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Pompa działa zagrzaliśmy zbiornik CWU, na 200l z ok. 20 do 45C pompa zużyła 1 kWh Gdyby ktoś zastanawiał się gdzie jest sterownik, to właśnie pod tą górną pokrywą. Szukałem wcześniej po necie, gdzie jest sterownik, ale żadnego zdjęcia nie ma. Także macie niepowtarzalną okazję aby to zobaczyć Za miesiąc będzie już w sprzedaży nowa wersja AiO, droższy o 1000, ale sterownik już chyba jest na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts