Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bilbo z archetyp, budujemy parterówkę 100 m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No "sami", a właściwie to szwagier z kolegami z roboty. Kilka dobrych metrów już wytynkowali więc będzie dobrze. Ta ściana jest zaciągnięta "na raz", jutro dopiero drugi. Po nałożeniu kleju zaciągamy siatkę, a nadmiar kleju ściągamy szpachlą fasadową 480mm. Wtedy ściana wychodzi równo. Fotkę rzucę później.

szpachla-fasadowa.jpg

Dzięki, widzę, że podobnie Ci wychodzi jak u mnie. Ja też szliwowałem, szczególnie jest kilka miejsc połączenia starego kleju z nowym. Dałem ciała i widać jak nachodzi jeden na drugi klej. Teraz jak robię to już przykładam się i od razu wyrównuje. Caparol jest naprawdę twardy. Nie myślałem, że aż tak i będzie ciężko go ścierać.

• 2 weeks później...
Jak Wam się kładło Caparola. który wybrałeś Thermosan czy Amphisilan. Cokół z czego będziesz robił?

Chłopaki nie narzekali, jeden chwalił, że jak masło :-) i nie śmierdzi jak Kabe [mi to nawet pachnie :)]. Kładli Amphilisan. Cokół będzie z marmolitu, z lewej strony przed cokołem robię krawężnik zasypany żwirem. Z prawej będzie chodnik z kostki, który prowadzi na taras.

• 3 weeks później...

Wow, dawno nie było wieści z budowy, więc nadrabiam. Zabudowaliśmy 2 zestawy podtynkowe, wylaliśmy podest pod prysznic. Nie było innej opcji, musiałbym kuć płytę, a to nie wchodziło z grę. W niej to nawet wiercić się nie bardzo da, a co dopiero kuć.

łazienka 1.jpg

lazienka 2.jpg

W tym samym czasie nad gładzeniem ścian pracował Marek.

gładz 2.jpg

gładz 3.jpg

Mamy już kupiony cały sprzęt do kuchni, wybrałem Boscha. Wrzuciłbym wizualizację ale na 100% nie będziemy brać kuchni z tej firmy, bo cena powala.

Szafki malowane na wysoki połysk, frezowane fronty, brązowe blaty pod kolor okna. Projekt łazienki też zlecony, kolor jasny szary.

Płytkarz ma zacząć pod koniec miesiąca, ale najpierw płyta musi być wygrzana. W jeden dzień poszło 20 kWh.

pompa 7.jpg

Zapomniałem o suficie w hallu. Tydzień temu udało się go powiesić, więc nie widać już strychu.

sufit 10.jpg

Wczoraj szwagier machnął tynk mozaikowy, więc kolejny front robót otwarty.

tynki 10.jpg

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Dzisiaj skończyło się wygrzewanie płyty, pompa pracowała przez 16 dni. Poszło ponad 450 kWh prądu. Możemy ruszyć z płytkami na podłogach, ale jeszcze ich nie wybraliśmy. Udało się dokończyć projekt łazienki, i wszystko byłoby OK, gdyby kolekcja była nadal dostępna ;) Zamówiłem płytki w podobnym kolorze, bo już nie ma czasu na zastanawianie, trzeba płytkować! Tak to mniej-więcej będzie wyglądać

+éazienka projekt poprawiony2._6.jpg

W pokojach zamontowane są już parapety, beżowy konglomerat 30mm. Na sufitach mamy tymczasowe lampy, bo za oknem już dość szybko się robi ciemno :(. Dom jest już przygotowany na zimę, "podbitka" z OSB skończona, w przyszłym roku będzie czas na detale. Nie mogłem się powstrzymać i podłączyłem już oświetlenie na zewnątrz, normalnie Grinswoldowie mogą nam zazdrościć :D

4.jpg

• 3 weeks później...

Dwa tygodnie czekamy na płytki. Jutro mają przyjechać podłogowe, a do łazienki? podobno w tym :bash: Cały dom już prawie wygipsowany, zasilanie do lamp na ukończeniu, a więc czas na ocieplenie stropu. Ocieplamy celulozą, warstwa 30cm.

gładź 4.jpg

Kuchnia ma być w połowie listopada. Na budowie jest cieplutko, pompa ustawiona w tanich taryfach.

ogrzewanie 2.jpg

Marek pomalował nam sufit w salonie, i LED już świeci. W hallu zmiana koncepcji - sufit będzie czarny :evil:

sufit 11.jpg

sufit 12.jpg

sufit 13.jpg

"Powoli" trzeba rozglądać się za drzwiami wewnętrznymi ...

• 2 weeks później...

Drzwi zamówione

drzwi 3.jpg

Sufity i ściany są gotowe, czekają na końcowe malowanie.

sufit 14.jpg

sufit 15.jpg

hall.jpg

Od środy płytkarz zabiera się za łazienkę, na płytki czekaliśmy ponad miesiąc! Podłogowe, które zamówiliśmy wcześniej dalej nie dojechały. Facet wiecznie ma jakieś wytłumaczenie, na 100% trafi na czarną listę. Panele zamówimy później, jak będzie wiadomo jaką grubość maja płytki w hallu.

Na foto widać, że wjazd wysypany jest już kamieniem.

płytki 1.jpg

Kuchnia powinna być za jakieś 3 tygodnie, ale nie wiadomo kiedy dojadą te nieszczęsne płytki, a bez nich to zamontować się jej nie da :bash:

Do załatwienia w tym tygodniu mam ocieplenie stropu, bo zima tuż tuż, a rachunek za prąd jakoś dziwnie rośnie.

• 2 weeks później...

Ocieplenie zrobione, chłopaki byli już na drugi dzień. Mamy na suficie 30cm Ekovaty. Ocieplenie zrobione w czwartek, dziś jest poniedziałek, a pompa dalej się nie włączyła :rolleyes: Było trochę słońca, palą się żarówki 100W, do tego cztery osoby na budowie i temperatura sama rośnie :jawdrop:

celuloza 1.jpg

Płytkarz ruszył z kopyta, łazienka pięknieje z dnia na dzień.

płytki 2.jpg

Płytki podłogowe dojechały w piątek. Kierowca to jakaś dupa bo bał się wjechać w naszą drogę i płytki wylądowały u sąsiada. Mam to szczęście, że sąsiadów mam pomocnych i kilka godzin później mogliśmy zacząć płytkować. Używamy klinów Perfect Level 3mm.

Płytki to Arkesia Biege Poler z Paradyża [nie zdawałem sobie sprawy, że sufit będzie widoczny na podłodze].

płytki 3.jpg

Witam, piękny dom powstaje:))) my przy dobrych wiatrach zaczniemy budować ten projekt na wiosnę w warmińsko-mazurskim. Proszę o więcej zdjęć z realizacji :) Bryła wygląda super, a czy były jakieś nieścisłości w projekcie? Na coś powinniśmy zwrócić uwagę przez rozpoczęciem budowy tego projektu?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Hej

Projekt jest prosty, więc nie powinniście mieć problemów. Ja go modyfikowałem, więc nie wiem jak to będzie z kominami albo ze zwykłym [tfu :p] fundamentem.

Myślę że bez problemu dacie sobie z BILBO radę.

A teraz kilka zdjęć oraz informacji. U nas wszystko nabiera tempa. Płytkarz klei, my również, a w międzyczasie odbieramy kolejne przesyłki kurierskie.

Po czterech tygodniach mamy już drzwi wewnętrzne. Trochę się zdziwiłem, bo w dostawie był gratis. Dostaliśmy dodatkowe drzwi! i się wkurzyłem, bo widocznie firma przy przesyłkach kurierskich pozbywa się śmieci.

drzwi 4.jpg

Co do samych drzwi to nic nie mogę powiedzieć, bo dalej są zapakowane.

drzwi 5.jpg

Edytowane przez kravat

Jak pisałem wyżej płytki się kładą i są już na zaawansowanym etapie :rolleyes:

Salon zafugowany, ale niezbyt mi się to podoba. Teraz tylko pomalować kuchnię i stolarz może montować kuchnię.

płytki 4.jpg

Korytarz musi jeszcze poczekać

płytki 5.jpg

W łazience gotowe pół podłogi

płytki 6.jpg

WC całe wypłytkowane

płytki 7.jpg

A wiatrołap ze spiżarnią planuję zrobić do końca tygodnia

płytki 8.jpg