Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne - tak czy nie?

LostHighway

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkam prawie na naszym biegunie ciepła kod pocztowy 98-400.

pawelkokosz chodzi mi o to że 1 solar nawet ten największy w pewnych sytuacjach nie da rady, dodatkowo cena solara nie zachęca do wykonania tej instalacji. Więc może lepiej zakupić na lato dodatkową tonę pelletu za 600-800 PLN niż wydać 6-8k PLN na instalację solarną?

Ja bym ustawił pod kątem około 55-60o aby łapał od wczesnej wiosny do późnej jesieni, bo latem i tak będzie nadmiar gorącej wody.

A jeszcze lepiej zamontować jakiś ręczny mechanizm do zmiany ustawienia kąta solara w tym przypadku sam sobie regulujesz od powiedzmy 65o do powiedzmy 35o i będzie to najlepsze rozwiązanie z możliwych.

Pomyliłem się 70oC już teraz jest, zaraz chyba podłogówka pójdzie w ruch.

• 1 month później...
Jeśli chodzi o kąt to dla bardzo wczesnej wiosny to bezsensu bo słonka ni ma . Kąt trzeba ustawić tak na połowę marca bo tu się słonko zaczyna pokazywać i można coś ugrać. A dla połowy marca i puzniejszych miesięcy kąt =50 a nie 60 czy 65 to bezsens i na dodatek pogarsza się na letnie misiące i to w znacznym stopniu .Jeśli nastawimy się na wiosnę to aby były uzyski w lecie to trzeba mieć przewymiarowaną ilość powierzchni bo inaczej lipa;) Chyba że będziemy przestawiać

• 1 month później...

Kolektory słoneczne - tak czy nie?

Z moich obliczeń (grzeję CWU latem kotłem na pelety) przy 3-4 osobach biorących zazwyczaj 1 prysznic na dzień, zwrot kosztów kolektora słonecznego jest po 20-25 latach :sick: No chyba że go sam zamontujesz a twoja rodzina uwielbia długie kąpiele w wannie pełnej gorącej wody.

Grzanie wody użytkowej kotłem na paliwo stałe to koszty około 100 zł/miesiąc. Grzejąc prądem wychodziło mi około 150 zł/miesiąc.

Powiedz mojej 3 letniej córce że zamiast kąpieli ma zacząć brać prysznic ;) Zresztą nie wiem jak Ty ale ja mogę dowolną ilością gorącej wody napełnić basen aby dzieciaki mogły się kąpać od razu a nie czekać aż słońce nagrzeje 7000l wody ;) Napełnij jednorazowo basen 500l gorącej wody to szybko pomyślisz o solarach.

• 1 month później...
Powiedz mojej 3 letniej córce że zamiast kąpieli ma zacząć brać prysznic ;) Zresztą nie wiem jak Ty ale ja mogę dowolną ilością gorącej wody napełnić basen aby dzieciaki mogły się kąpać od razu a nie czekać aż słońce nagrzeje 7000l wody ;) Napełnij jednorazowo basen 500l gorącej wody to szybko pomyślisz o solarach.

Opowiadasz z ,, mchu i paproci '' 7000l , ci sie chyba zera pomyliły:bash: Taki zbiornik o kurde zeby podgrzać słonkiem to trza pow solków pewnie dachu braknie ale co tam pewnie masz pole to na polu sobie stoją

Edytowane przez Adik50