Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z Szambem

lukasz51195

Recommended Posts

Witam, panowie mam takie pytanko do was, dziś zostały wkopane 8 kręgi betonowe ale jeszcze nie zalałem dna..? Czy jest to przymusowe...? Kręgi siedzą w samym żwirku... Bo te szamba ekologiczne są na takej zasadzie że to (gęste) zostaje w zbiorniku a woda idzie w ziemie... Prosze was o pomoc.. Dziękuje i Pozdrawiam

Waść zauważył, że "szambo ekologiczne" i zwykłe nieszczelne szambo to jeden pieron. Skoro producenci marketowych "oczyszczalni ekologicznych" lansują takie teorie, to co się dziwić takim efektom - zwykła analogia. A oczyszczanie tlenowe w drenażu między bajki dla dorosłych....

Szambo bez dna zatruwa, pseudo-oczyszczalnia też. A inwestor szuka oszczędności, to nadstawia ucha pseudo-doradcom i sprzedawcom tzw. "ekologicznych szamb". Jedno wielkie SZAMBO

:bash: Temat do usuniecia

Niekoniecznie. Nie Ty pierwszy zostałeś wpuszczony w maliny. Nawet wśród urzędników zajmujących się tematem ochrony środowiska w niektórych gminach znajomość tematu jest ograniczona. Zgłoszenia do eksploatacji rozwiązań typu "szambo ekologiczne" bywają akceptowane.

Szamba z kręgów tak jak i betonowe powinny być zakazane szczelne to nigdy nie będzie i chyba o to tylko w tym chodzi ze takie ludzie sobie montują, jedni maja z tego pożytek bo szambo samo się opróżnia a inni płaczą bo przy wysokich wodach gruntowych szambo mają ciągle pełne. Po drugie to trzeba nieźle zarabiać żeby takie szambo opróżniać raz czy dwa razy w miesiącu.

U mnie sąsiedzi są bardzo ekologiczni szamba opróżniają raz na kilka lat bo mają tak pojemne szamba.

Szamba z kręgów tak jak i betonowe powinny być zakazane szczelne to nigdy nie będzie i chyba o to tylko w tym chodzi ze takie ludzie sobie montują, jedni maja z tego pożytek bo szambo samo się opróżnia a inni płaczą bo przy wysokich wodach gruntowych szambo mają ciągle pełne. Po drugie to trzeba nieźle zarabiać żeby takie szambo opróżniać raz czy dwa razy w miesiącu.

U mnie sąsiedzi są bardzo ekologiczni szamba opróżniają raz na kilka lat bo mają tak pojemne szamba.

Nie trzeba - u mnie (wioska pod Opolem) wywóz 9 m3 (1x na 4 tygodnie) to koszt 98 zł (dodam na wszelki wypadek -legalnie przez lokalną komunalkę). I właśnie mam betonowe, bez problemu z wodą gruntową i przesiąkaniem. Trzeba natomiast wybrać dobry zbiornik i dopilnować montażu.