Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam lukarny z murowaną trójwarstwową ścianą szczytową. Po bokach powstały mi obecnie puste trójkątne przestrzenie pomiędzy tą murowaną ścianą a płaszczyzną skośnego dachu. Dach jest tak zrobiony, że skrajne krokwie skośnej połaci dotykają z boków tej murowanej ściany szczytowej. Muszę więc przybić deski aby zasłonić te trójkątne dziury i dać ocieplenie na zewnątrz żeby nie było mostka termicznego. To ocieplenie chcę dać ze styropianu, na to siatka i klej. Nie musi być grube, wystarczy dać np. 5 cm, ponieważ od wewnętrznej strony desek dam wełnę.

Jak prawidłowo powinno to być zrobione? Deski jak mniemam muszą być zaimpregnowane, ale czy ma tam być jakaś folia czy też inne cuda?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, sprawa jest dla mnie pilna.

https://forum.murator.pl/topic/19787-wyko%C5%84czenie-boczk%C3%B3w-murowanej-lukarny/

Skoro od wewnętrznej strony dasz wełnę a od zewnątrz styropian, to jak chcesz zapewnić wentylację wełnie, albo jak chcesz zapobiec jej zawilgoceniu? Chyba coś tu nie gra? Chyba, że od środka między deskami i wełną dasz wentylację? Wtedy folia paroszczelna od środka.

U mnie na ścianch lukarny położono twardą wełnę 6cm. (taką jak do ocieplania ścian, "Fasrock" Rockwool-a). Na to normalnie siatka na kleju i tynk mineralny (system Ecorock). Folia paroszczelna jest od wewnątrz, pod płytami GK.

https://forum.murator.pl/topic/19787-wyko%C5%84czenie-boczk%C3%B3w-murowanej-lukarny/#findComment-340694

• 8 months później...