Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w montażu obudowy kominka

ventix

Recommended Posts

Witam

Mam zainstalowany kominek i nadszedł czas na obudowę.

Na zdjęciu pierwszym wszystko widać

Izolacja z wełny mineralnej. Nie bardzo jestem w stanie ogarnąć sposób mocowania i izolacji belki.

Na zdjęciu drugim wygląd kominka jaki mniej więcej chcę uzyskać.

Miejsce instalacji Czyżemin

Jeśli ktoś by miał ochotę wspomóc mnie swoją wiedzą i pomóc w montażu to byłbym wdzięczny (oczywiście nie za darmo)

kominek1.jpg

rustykalne32 (1).jpg

Drewno jest tylko na stropie i zdaje sobie sprawę że tam trzeba dobrze wyizolować i zrobić komorę dekompresyjną. Zależało by mi więc na fachowej pomocy najlepiej osoby która znalazła by chwilkę czasu by do mnie podjechać.

Nie wiem co lepsze. Tu jest wszystko na widoku, jak się ktoś z nas pomyli, inni zaraz mu wytkną. Trudno jednoznacznie kogoś polecić...Śliska sprawa.

Masz trochę za wysoko trójnik, ale ściana za kominkiem mnie intryguje. To ściana z materiału niepalnego? Chodzi o tę do której dochodzą belki konstrukcyjne ściany na lewo od kominka. Czy jest to też ściana drewniana czymś pokryta/zaizolowana?

Na oko widać że na bale z drewna jest naklejona izolacja .

Piotr dobrze napisał KOMINEK WYSOKIEGO RYZYKA ...

Najlepiej weź sobie kumatego wykonawce ... tylko nie gipsiarza co wszystko potrafi .

Zobacz nas kominek "Tomaszów" który jest w domu z bala w dodatku komin ma za sścianą...

Nie potrafię znaleźć tego kominka

A to Darek tylko sobie tylko reklamę wykorzystuje...:D

Cieszy mnie to, że masz ścianę ogniową. Jeden kłopot z głowy.

Kominek, szczególnie jego górę, musisz zrobić mądrze i z odpowiednich materiałów. Ta wełna to z biedy czy z niewiedzy;)

Mam nadzieje że wiesz ile kosztuje budowa domu?!:D Chcesz głupią oszczędnością kilkuset złotych puścić go z dymem, albo zasmrodzić na kilka tat przypalającą się wełną kominkową? Szukaj oszczędności na drzwiach, na kiblu, na farbie czy na lampach, ale nie na bezpieczeństwie p.poż!.

"...po prostu nie dociągać obudowy do samego sufitu, jak by tam była wolna przestrzeń to może było by najbezpieczniej...."- tak będzie najlepiej.

Pomysł z Twojego rysunku nie wchodzi w rachubę - za blisko rura kominowa.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

A co myślicie żeby zabudować wnęki w suficie płytą g-k albo zwykłą deską na płasko a uzupełnić wełną tak by nie miało gdzie się zbierać gorące powietrze.

Tak jak narysowałem na zdjęciu

Co to jest na tych ścianach za wkładem (paleniskiem) kominkowym?

Chyba nie wełna? Nie doczytałem w wcześniejszych postach....

Najlepiej zamknąć obudowę parę cm powyżej wpięcia do komina podwójną płytą izolacyjną (nie wełną !!!) i zostawić wolną przestrzeń

Edytowane przez bohusz

A czy mogę wnętrze zabezpieczyć wełną i a tylko na górze dać płyty izolacyjne ?

Jakie wnętrze chcesz zabezpieczać wełną i po co?

PISAŁEM O ZAMKNIĘCIU OBUDOWY PONIŻEJ SUFITU, a kilka cm powyżej wejścia do komina.

Tam powyżej zamknięcia najlepiej jak zostanie wolna przestrzeń.

Ludziska co Wy z tą wełną? Tyle zdjęć i informacji w internecie o jej nieprzydatności do budowy kominków....

Budynek drewniany, zero możliwości akumulacji (magazynowania) ciepła.... i jeszcze wełna...

Edytowane przez bohusz

A co myślicie żeby zabudować wnęki w suficie płytą g-k albo zwykłą deską na płasko a uzupełnić wełną tak by nie miało gdzie się zbierać gorące powietrze.

Tak jak narysowałem na zdjęciu

Bardzo prosta droga do pożaru .

Człowieku przestań kombinować bo sobie dom z dymem puścisz .

Najtaniej i najbezpiczniej będzie zrobić tak jak sam to pierwszy zasugerowałeś: nie dociągac do sufitu. Jak chcesz do sufitu, wycenie Ci komorę dekompresyjną na priv, moja ekipa wpadnie na 2-4 godziny i po krzyku. Dojazd wyjdzie tyle co robocizna, ale dom ochronisz przed czerwonym kurem....