maticzluchow1 08.02.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 WitamNowo budowany dom o powierzchni 140-150 m max.Budowa z gazobetony 24x24x59 na to styropian 15cm.Gazu ziemnego u nas brak.Zastanawiałem się nad piecem na pelet ale odstawiłem go na bokPozostał piec na ekogroszek.Jakiego producenta najlepiej wybrać czy 15 kw wystarczy?Dostałem propozycję piec Markus 20kw od instalatora.Nie mam pojęcia na temat hydrauliki a chciałbym zakupić lepszy piec np który jest może 1 tyś droższy ale będzie pracował ekonomiczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 maksymalnie 10kW, pewnie 7-8 wystarczydopuszczasz możliwośc codziennego palenia w zamian za niższe koszty?często prądem wychodzi taniej niż gazem więc może w tą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maticzluchow1 08.02.2015 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Myślę jednoznacznie że głównym paliwem będzie ekogroszek, chciałbym by piec miał alternatywny opał , palenisko na drzewo ew. kruszywo węgla. Prąd odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 08.02.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to szukaj jak najmniejszego kotła do 10 kw , znając życie nie będziesz w nim niczym innym palił jak groszkiem ,bo wychodzi najtaniej i najczyściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.02.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Drzewem się nie powinno palić tylko DREWNEM wysuszonym do minimum 20% .Piece do spalania drewna maja inna budowę , PRAWIDŁOWE spalanie drewna wymaga zupełnie odmiennej budowy wewnętrznej gdyż gazy drzewne palą się "długim płomieniem" , od tych do węgla ....pomijam występujące na rynku tzw "piece na wszystko" . Jeśli piec jest do wszystkiego [ paliwa] to nie jest dobry do żadnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.02.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli piec jest do wszystkiego [ paliwa] to nie jest dobry do żadnego . Dokładnie, jeśli jest do wszystkiego jest w praktyce do niczego Takie cuda to są tylko w opisach producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrgustaw 08.02.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ja mam kotły z firmy defro. Kocioł powinien być jak najmniejszy ale adekwatny do metrażu czyli max 15 kw. Woda w kotle musi mieć ok 80 stopni żeby piec służył długie lata. Przy dużej mocy będziesz trzymał z 50 stopni na piecu bo w domu nie wytrzymasz przy większej temperaturze. Przy niskich temperaturach kotła woda się leje czyścić często trzeba. Prosta rada jak najmniejszy żeby chodził na jak najwyższych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.02.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ogniwo Eko plus 10kW - zapraszam do wglądu: https://device.esterownik.pl/device/6959/ i statystyk https://esterownik.pl/statystyki/6959 80 stopni na kotle... Wiem gdzie leży Białystok i nie wydaje mi się by zmienił strefę klimatyczną aby na kotle trzymać 80oC, Może kolega nie wie że jest coś takiego jak zawór 4D który zajmuje się ochroną powrotu, ale co autor miał na myśli nie wiem? Ale co ja tam wiem 55-60oC w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maticzluchow1 08.02.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Z opowieści dookoła wszyscy twierdzo ile metrów dziel na 10 tyle kw piec. Czy 15kw za dużo na mój metraż 140-150m? Czy aż taka potrzeba by trzymać 80 stopni na piecu u znajomego z tego co pamiętam to trzyma 50-55 stopni. Słyszałem o piecach defro na ekogroszek pozytywne opinie. Czy kupić piec z zapasem kw? A co gdy kupię za duży piec, jak proponował mi jeden hydraulik 20kw markus? Drzewo miało być alternatywne jakieś zrąbki porozbiurkowe oczewiście suche i raz na jakiś czas, głównie ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.02.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zobacz jakie jaką ja mam zadaną na kotle a i to jeszcze na zaworze przycięte.Powiem Ci kolego że w piątek dotarł do klienta kocioł 12kW na ponad 300m2 domu i to nie nowego jak Twój.Instalator najchętniej pewnie by Ci zaaplikował ze 25kW ale to Ty później będziesz go smędził i wygrzebywał z niego sadze.kocioł z podajnikiem uzupełnia na bieżąco straty ciepła jakie generuje budynek i takie zapasy przy tych kotłach to samo zło.Mam 12kW na 135m starej poniemieckiej chałupy i obecnie jeszcze ten jest o wiele za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maticzluchow1 08.02.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Może ma większą marże na kotle i dlatego proponuje 20kw kto go tam wie. Ja się na tym kompletnie nie znam. Znalazłem cos takiego tak jak to mówicie na wszystko defro eko uni r + strażak niby można palić peletem także. Czy nie kombinować i tylko zainwestowac w defro Komfort eko? Teraz czytam specyfikacje tech i piszą tam tak :Powierzchania ogrzania pomieszczeń : 12 kw do 120m 15kmw do 150m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Z opowieści dookoła wszyscy twierdzo ile metrów dziel na 10 tyle kw piec. Czy 15kw za dużo na mój metraż 140-150m? Czy aż taka potrzeba by trzymać 80 stopni na piecu u znajomego z tego co pamiętam to trzyma 50-55 stopni. Słyszałem o piecach defro na ekogroszek pozytywne opinie. Czy kupić piec z zapasem kw? A co gdy kupię za duży piec, jak proponował mi jeden hydraulik 20kw markus? Drzewo miało być alternatywne jakieś zrąbki porozbiurkowe oczewiście suche i raz na jakiś czas, głównie ekogroszek. ja mam kocioł 12 kw na 160m domu z 80'tych. kocioł spokojnie starcza . jak chcesz dużego kloca od hydraulika to bierz, ale to nie zmienia faktu że twój dom nie potrzebuje więcej jak 10kw. a dzieliło się kiedyś zwykłe śmieciuchy , ale to było dawno temu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.02.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) U mnie 10kW ogrzewa 90m2 chałupę ocieploną + 20m2 pralnię nieocieploną + 20m2 kotłownie też nie ocieploną, kocioł pracuje ze średnią mocą 3,7kW spalając około 17kg/doba. Aż boję się myśleć co zrobił bym gdybym kupił 16kW jak instalator proponował, bo w sklepie to standard 20kW.Kupisz 16kW nie wykorzystasz nawet połowy jego mocy w dni w których średnia dobowa będzie wynosić -20oC. Kupisz 20kW polecanego przez instalatora będziesz ogrzewał niebo nad domem i 2-3 sąsiadów. Jest wiele kotłów wykonanych lepiej niż Defro, ale nie o wykonanie tu chodzi - więc Defro na mojej liście trafia na 4 miejsce.Poczytaj o Skam, RBR, później dowiedz się jaki chcesz palink i jaki sterownik. Nie chcesz czytać i uczyć się palić bierz Ogniwo pali wszystko nawet owies, ewentualnie to Twoje Defro ale do sterownika Bruli dopłacisz 1100 PLN. Edytowane 8 Lutego 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maticzluchow1 08.02.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 A może producent twego kotła w specyfikacji pisał że 12kw to do 160 m ? też masz defro ? ile stopni na piecu trzymasz przy 12kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 na forum aż huczy że małe defro zrywają zawleczki i przegrzewają rurę podajnika. wygląda na to że to jakaś wada konstrukcyjna palnika. tyle na temat defro 15 kw.ja mam galmeciaka i nie mam pojęcia jak producent go opisał , ale chatę mi ogrzewa a spalanie mam ok 16-18kg/24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.02.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 A może producent twego kotła w specyfikacji pisał że 12kw to do 160 m ? też masz defro ? ile stopni na piecu trzymasz przy 12kw ? jeśli patrzyłeś na mój kocioł to ja nie mam Defro ale sterownik Elektro-Systemu tego producenta który produkuję eCoala i Bruli, zrobili teraz sterownik dla Defro i mam go na testach Palę w RBR 12kW, standardowo są ze sterownikiem internetowym eCoal. Nie patrz co piszą producenci bo w większości w tych tabelkach zastosowanie miały te dane ze 30 lat temu Domy buduje sie teraz inaczej z innych materiałów, inaczej się je ociepla. Nie wiem czy kiedykolwiek będziesz potrzebował w tym domu 6 do 7kW i to przy wygrzewaniu, w większości sezonu będzie Ci potrzebne między 2,5 a 4kW. Podstaw dane na ciepłowłaściwe i już coś będziesz wiedział, jak chcesz dokładnie daj parę złotych i zleć wykonanie OZC, znajdziesz ludzi którzy to robią nawet tutaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.02.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jak już koniecznie musisz mieć kocioł na węgiel w nowym domu to posłuchaj karoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.02.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 maticzluchow1 - nie ma najmniejszego znaczenia ile kto trzyma na kotle, jeden trzyma 55 i tyle puszcza na chałupę inny trzyma 80 ale na dom idzie dużo mniej. Temperaturę jaka ma iść na dom ustawisz zaworem 4D, jednak 70-80oC to już spora strata kominowa. Karoka65 nie zarasta Ci kociołek sadzą przy takich niskich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie zarastał stary ze zwykłym wymiennikiem stalowym i nie zarasta tym bardziej ten nowy z komorą wyklejoną szamotem.Praktycznie od października w nim palę i komora nie była nigdy czyszczona i jak widzę nigdy nie będzie takiej potrzeby, stukniesz skrobakiem lekko w płytki i spadnie trochę pyły z szamotu.Z górnych półek dwa razy odsysany był pył odkurzaczem do kominków.Odkurzacz taki: http://karcher.strefamarek.allegro.pl/karcher-odkurzacz-do-popiolu-ad-3-200.htmlCiągnie jak wariat ale jedno porządne wyciągnięcie syfu z kotła i filtr pod sprężarkę bo zabity na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 09.02.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Nie zarastał stary ze zwykłym wymiennikiem stalowym i nie zarasta tym bardziej ten nowy z komorą wyklejoną szamotem... Przestałbyś wreszcie karoka... Komora wyklejona szamotem, za dodatkowe kilkaset złotych... ale, naiwnych nie sadzą, sami się rodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts