Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrac

maticzluchow1

Recommended Posts

Z opowieści dookoła wszyscy twierdzo ile metrów dziel na 10 tyle kw piec. Czy 15kw za dużo na mój metraż 140-150m? Czy aż taka potrzeba by trzymać 80 stopni na piecu u znajomego z tego co pamiętam to trzyma 50-55 stopni. Słyszałem o piecach defro na ekogroszek pozytywne opinie. Czy kupić piec z zapasem kw? A co gdy kupię za duży piec, jak proponował mi jeden hydraulik 20kw markus? Drzewo miało być alternatywne jakieś zrąbki porozbiurkowe oczewiście suche i raz na jakiś czas, głównie ekogroszek.

Tak 15 kW to za dużo, mam podobny metraż plus 25 m2 ogrzewanego garażu [w sumie 185 m2 po podłogach i 650 m3 kubatury] i kocioł 7 kW by u mnie dał radę.

Jeśli chcesz mieć spory zapas wybierz 12 kW RBR Ekouniwersal lub Skam-P Plus to na pewno dadzą radę [takie sprzedaję do nowych domów 200-250 m2].

Przy 80st C na kotle w kotłowni będzie sauna więc to bez sensu - faktycznie 50-55 w zupełności wystarcza - ważne jest, żeby palić suchym węglem.

Za duży kocioł np. 20 kW to większe zużycie węgla [ przy małym wykorzystaniu dostępnej mocy będzie niska sprawność ], możliwe problemy z kondensatem w kominie [ z powodu niskiej temp. spalin ] i większy koszt zakupu kotła.

Przestałbyś wreszcie karoka...

Komora wyklejona szamotem, za dodatkowe kilkaset złotych... ale, naiwnych nie sadzą, sami się rodzą:)

Już tu przyszedłeś ludzi mamić swoją nową "krową" 25kW gdzie nowa norma pozwala Ci mataczyć że ta "krowa" to 7,5KW ?

Po co więc Ty wstawiłeś do tej krowy ceramikę skoro to samo zło.

Widać że już na wszystkich forach namioty rozbijasz żeby ludzi w ciu..a robić.

Ja mam kotły z firmy defro. Kocioł powinien być jak najmniejszy ale adekwatny do metrażu czyli max 15 kw. Woda w kotle musi mieć ok 80 stopni żeby piec służył długie lata. Przy dużej mocy będziesz trzymał z 50 stopni na piecu bo w domu nie wytrzymasz przy większej temperaturze. Przy niskich temperaturach kotła woda się leje czyścić często trzeba. Prosta rada jak najmniejszy żeby chodził na jak najwyższych obrotach.

Następny który dobiera kocioł do metrażu :bash:

Panowie, zróbcie porządek ze swoją branżą!!!

Nie wiem czy kiedykolwiek będziesz potrzebował w tym domu 6 do 7kW i to przy wygrzewaniu, w większości sezonu będzie Ci potrzebne między 2,5 a 4kW.

Podstaw dane na ciepłowłaściwe i już coś będziesz wiedział, jak chcesz dokładnie daj parę złotych i zleć wykonanie OZC, znajdziesz ludzi którzy to robią nawet tutaj na forum.

Liwko, nie czytaj po łebkach :)

Stronę wcześniej o tym pisałem :)

Już tu przyszedłeś ludzi mamić swoją nową "krową" 25kW gdzie nowa norma pozwala Ci mataczyć że ta "krowa" to 7,5KW ?

Po co więc Ty wstawiłeś do tej krowy ceramikę skoro to samo zło.

Widać że już na wszystkich forach namioty rozbijasz żeby ludzi w ciu..a robić.

Postaraj się może, abyś był rzetelny i kompetentny.

Sklepienie ceramiczne nad komorą dopalania spalin jest w OEP od samego jego początku. I tak samo jest w OEPM.

",,,, doradzam tylko a Zawijan mi jeść nie daje ,,,,"

Karoka65 z ciekawości zajrzałem, bo nie wiedziałem w jakiej kwestii, tym razem dokucza Ci znowu ten Zawijan.

,,,, Z górnych półek dwa razy odsysany był pył odkurzaczem do kominków.

Odkurzacz taki: http://karcher.strefamarek.allegro.pl/karcher-odkurzacz-do-popiolu-ad-3-200.html

Ciągnie jak wariat ale jedno porządne wyciągnięcie syfu z kotła i filtr pod sprężarkę bo zabity na amen.

Także wytknę Ci paluchem, pewne niestosowności.

Gość Arturo72
Prąd odpada.

Bo za tani ?

A czy wiesz ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie ?

Porównywałeś to ?

znając życie nie będziesz w nim niczym innym palił jak groszkiem ,bo wychodzi najtaniej i najczyściej.

Aleś dowalił do pieca ;)

Edytowane przez Arturo72

",,,, doradzam tylko a Zawijan mi jeść nie daje ,,,,"

Karoka65 z ciekawości zajrzałem, bo nie wiedziałem w jakiej kwestii, tym razem dokucza Ci znowu ten Zawijan.

Także wytknę Ci paluchem, pewne niestosowności.

A co daje mi jeść, już będziesz tak latał z forum na forum za mną ?

Gdzie widzisz te nieścisłości, co chcesz mi wytknąć ?

Odkurzaczy nie sprzedaję.

Tak Andrzeju dwa razy od października.

Coś nie kuman co chcesz mi wytknąć ?

I jak cytujesz to cytuj całość a nie wycinaj co Ci pasuje.

Widzisz pewnie taki tępy jestem i nie wiem o co Ci znowu biega ?

Rzetelnie ?

To wytykaj wszystkim, Ty tylko na jedno oko widzisz.

Mataczysz wypowiedzi z innego forum, wycinając kawałki wypowiedzi i tutaj nikt nie wie nawet o co chodzi.

Andrzej stajesz się już żałosny.

Włazisz mu wiesz gdzie od długiego czasu, zapytaj czy go już "żyć" od tego nie boli.

W razie czego polecam wazelinkę.