Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem na poddaszu z hałasem od ulicy

Recommended Posts

Witam

Kończę właśnie remont starego domu i napotkałem na jeden problem. Poddasze zrobiłem całę użytkowe, wybiłem wszystkie ściany ,pozbyłem się niskich sufitów, odsłaniając wszystkie belki stropowe. Zrobiłęm sobie taki wielki trójkąt. Ociepliłem cały dach 20cm warstwą pianki poliuretanowej. Dach nie ma deskowania,więc pianka poszła bezpośrednio na membranę , nad nią stara dachówka. Problem polega na tym ,że dosyć głośno słyszę na całym poddaszu wszystkie dźwięki dochodzące z ulicy. Czy jest jakiś sposób ,by rozwiązać ten problem w miarę niedrogim kosztem?

Ociepliłem cały dach 20cm warstwą pianki poliuretanowej. Dach nie ma deskowania,więc pianka poszła bezpośrednio na membranę

Powstało piękne pudło rezonansowe z membraną z foli, nie wiem czy da się teraz zatrzymać drgania tej powierzchni które przenoszą się na całą powierzchnię i powietrze wewnątrz?Być może wykończenie pomieszczenia i "przyklejenie"unieruchomienie tej piany do niego coś by pomogło?Trzeba po prostu unieruchomić tą pianę na folii.

Więc jeżeli narzucę na to folie paroprzepuszczalną i wykończę regipsem ,to jest szansa na poprawę?

Po co paroprzepuszczalna skoro pianka którą ociepliłeś nie jest?

Szczerze - to nie wiem, jak dobrze to zrobić- gdy jest zepsute na starcie......nie wiem :(

Pianka jest otwarto- komórkowa ,więc jest paroprzepuszczalna. Co do wyciszenia ,to trafiłem chyba na ciekawą ofertę gumowej pianki kauczukowej. Koszt ok 50-60 zł przy założeniu że matę daję na zakładkę po 5cm . Poczytam jeszcze o tym ,ale wygląda to całkiem sensownie.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Co znaczy unieruchomić tą pianę na folii? Brałem kilka opcji pod uwagę, jak dolożeniu kilku centymetrów wełny akustycznej albo panele akustyczne , czytałem też coś o płytach korkowych

Wyłożenie powierzchni frontowej korkiem wydaje się być najlepszym sposobem z tych tanich. Zadziała