katzdw 08.02.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Mialem w mieszkaniu ktore kupilem bardzo dobre cisnienie potem zrobil mi hydraulik instalacje i spadlo bardzo mocno. Mieszkam na parterze w mieszkaniu mam wodomierz i zawor. Woda idzie do piwnicy tam laczy sie z bojlerem i wraca do mieszkania. Odleglosc od wodomierza do najdalszego kranu to 2 metry nie liczac zejscia do piwnicy. Niedosc ze mam slabe cisnienie to jak spuszcze np wode w wc to cisnienie w dalszych kranaj dodatkowo spada. Co zrobic by to poprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.02.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Może w którąś kształtkę zbyt mocno wkręcił rurkę i zdławił przepływ? trzeba sprawdzić co zrobił skoro po remoncie się "popsuło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 08.02.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sprawdź w pierwszej kolejności wodomierz, a zwłaszcza sitko na jego wlocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katzdw 08.02.2015 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Odkrecajac kran przez chwilke jest mocniejsze cisnienie ale to naprawde trwa chwilke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zdarza się czasami kolanko z zalaną ścianką i przez nieuwagę mogło być włożone. Postaraj się sprawdzić na pierwszym możliwym punkcie złączenia za licznikiem ( bo on pewnie zaplombowany) jakie masz ciśnienie n.p. na wyjściu z wspomnianego bojlera. Jeżeli masz dobre to idż kolejno po instalacji sprawdzając to ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Co zrobic by to poprawic? Jak zdiagnozujesz usterkę podziel się informacją .....przyda się dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 11.02.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Kolego katzdw rozumiem, że miałeś wymienianą instalację.Na jaką?Jakie średnice? Trochę więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 13.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Pewnie wystarczyło tylko zawór dopływowy( na zasilaniu) odkręcić bardziej i teraz to nie ma o czym juz pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guidgen 31.05.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam Mam w sumie podobny problem, więc może ktoś doradzi. Sytuacja wygląda następująco. Mieszkam w starej kamienicy (no może nie aż tak bardzo, lata 70-80, 5 rodzin). Do mieszkania jest doprowadzona tylko zimna woda i każdy sobie podgrzewa w przepływowych ogrzewaczach wody (tzw. terma). Mieszkanie kupiłem 5-6 lat temu i w sumie od początku ciśnienie wody nie było jakieś wielkie, ale też i nie bardzo słabe. Tuż przed wprowadzeniem się ekipa robiła mi remont i przy okazji wyszło na jaw, że w łazience jestem na jednej rurce z sąsiadem (zakręciłem wodę bo wyjeżdżaliśmy na 2-3 dni i sąsiad nie miał przez to u siebie wody). Ekipę która robiła nam remont poprosiłem, żeby nas rozdzielili i w sumie tak zrobili, tyle tylko, że gdy sąsiad pobiera wodę, to ja jej praktycznie nie mam. Da się z tym żyć, ale generalnie trochę wkurza gdy jesteś pod prysznicem, sąsiad spuści wodę w ubikacji i musisz czekać aż mu się zbiornik napełni. No ale do rzeczy... Jeszcze jakiś czas temu terma odpalała bez problemu, wystarczyło odkręcić wodę pod prysznicem. Teraz odkręcenie wody nie powoduje zapłonu termy bo ciśnienie jest za małe. Musze jednocześnie odkręcić trochę kran w umywalce - wtedy terma startuje. Przy czym jak łatwo się domyślić woda leci dość gorąca pod prysznicem, bo jak dam za dużo zimnej - to terma się wyłącza. Sama zimna leci znaczenie mocniej niż ciepła przepływająca przez termę, więc wydaje mi się, że nie jest to kwestia perlatora czy kamienia który zmniejszył przekroje rur (chociaż po prawdzie to woda jest dość twarda i kamień łatwo się osadza).No i teraz pytanie, jak mogę rozwiązać ten problem? Przypuszczam, że w termie mógł osadzić się kamień i dlatego jeszcze jakiś czas temu odpalała samodzielnie tylko przy włączonym prysznicu, a teraz muszę wzmocnić przepływ jeszcze cienkim strumieniem w zlewie. Takie termy (atmoMAG mini 11-0/0 XI H) w ogóle się czyści?A jeżeli to nie jest wina termy, tylko faktycznie przekrój rur jest wąski z powodu kamienia, lub (co tez wydaje mi się prawdopodobne) instalacja została kiedyś tam przebudowana u mnie czy u sąsiadów czy jeszcze u kogoś ostatnio i teraz porostu takie jest ciśnienie i pewnie nie da się tego rozwiązać bez sprawdzania w całej kamienicy jak lecą rury i czy są ułożone zgodne z jakimiś standardami i dobra sztuką? (co raczej jest wątpliwe do sprawdzenia skoro u wszystkich są zamurowane w ścianach). Czy warto inwestować w takim przypadku w jakiś kocioł gazowy ze zbiornikiem wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2015 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Czy warto inwestować w takim przypadku w jakiś kocioł gazowy ze zbiornikiem wody ? Warto jest zainwestować w takie urządzenie , jednaj nie do końca zapewni Ci nieprzerwaną CWU, W Twoim przypadku dla pełnego komfortu należałoby zamontować zbiornik hydroforowy. To obecnie największa uciążliwość osiedli i mieszkań z lat 70 ubiegłego wieku, wzrasta obciążenie sieci a bez jej wymiany i modernizacji następuje drastyczny spadek ciśnienia. Trzeba jeszcze wezwać fachowca od termy, aby sprawdził działanie zaworu membranowego, ten może być zanieczyszczony po "Twoim" remoncie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guidgen 01.06.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Dzięki za sugestię. Pewnie w przyszłym tygodniu zaproszę jakiegoś majstra, żeby termę obejrzał i przeczyścił membranę - może rozwiąże to problem. Jak nie, to faktycznie pozostanie inwestycja w jakieś nowe urządzenie. Co do hydroforu nie jestem przekonany (może się mylę) ale wygląda na spore i głośne urządzenie, a nas jest tylko dwójka, więc nie mamy dużego zapotrzebowania na wodę. Ot, tylko żeby prysznic można było wziąć w spokoju i bez zbędnych nerwów Nie bardzo chcę tez inwestować duże środki finansowe, bo planujemy się przeprowadzić za 2-3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts