Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

tak jak w tytule proszę o poradę dot. wyboru kotła na pellet. Przejrzałem już chyba wszystkie dostępne informacje, fora ale nadal mam dylemat.

Wybór tak naprawdę stawiam pomiędzy pierwszymi dwoma - kieleckim Ecoavarm-em a Red Compact. Wydaje mi się że kostrzewa ma budowę trochę zaadaptowaną do pelletu. ( chyba że się mylę). Pytanie szczególnie kieruję do Puławiaka ze względu na dużą liczbę wypowiedzi w sprawie pelleciaków, jednakże chciałbym poznać także wypowiedzi innych ekspertów, mile widziane użytkowników.

Nie ukrywam, że ecovarm mam pod nosem, to duży plus patrząc na przyszłą eksploatację.

Minusem ecavarmu jak dla mnie jest bardzo ubogi sterownik ( ewentualnie myśle na dokoptowaniu zewnętrznego np. frisco)

co do budynku- nowo wybudowany 140 użytkowej , ogrz. płaszczyznowe podłogowe i ścienne ).

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Compact i ecovarm tak jak napisał wcześniej Kriotz mają proste i skuteczne sterowniki bez zbędnych wodotrysków i w sumie takie powinny tam być. Red Compact jest troche lepiej wyposażony ( zestaw pompowy) i zabezpieczenia przed zbyt niskim ciśnieniem wody w instalacji i zabezpieczenie ciągu kominowego (presostat) który w przypadku np zapchanego komina czy cofki w kominie wyłączy kocioł. Czyszczenie tych dwóch kotłów jest proste i nie nastręcza żadnych trudności.

Dziękuje Puławiak za odpowiedz. A jeśli chodzi o palniki? Z tego co widziałem red compact ma troche inna konstrukcję palnika (wyjmowany żeliwny ruszt). Jak z trwałością tych piecy?

Zastanawiam się czy warto jest się pakować we włoski piec jak pod nosem mam nie najgorszy.

Jaki jest obecnie Twój faworyt jeśli chodzi o pelleciaki?

To na co zwrócić uwagę kupując taki piec poza ceną. Montaż 8% VAT.

I ważny jest serwis, tak.

Co wchodzi w skład takiego serwisu. Jakieś bezpłatne regulacje?

Jakie są korzyści wymierne. Ile kosztuje taki serwis?

Obsługa gwarancyjna powinna być niezależna 24 miesiące. Czy Ty też się tym zajmujesz?