scyzorykowo 08.02.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam, tak jak w tytule proszę o poradę dot. wyboru kotła na pellet. Przejrzałem już chyba wszystkie dostępne informacje, fora ale nadal mam dylemat.Wybór tak naprawdę stawiam pomiędzy pierwszymi dwoma - kieleckim Ecoavarm-em a Red Compact. Wydaje mi się że kostrzewa ma budowę trochę zaadaptowaną do pelletu. ( chyba że się mylę). Pytanie szczególnie kieruję do Puławiaka ze względu na dużą liczbę wypowiedzi w sprawie pelleciaków, jednakże chciałbym poznać także wypowiedzi innych ekspertów, mile widziane użytkowników.Nie ukrywam, że ecovarm mam pod nosem, to duży plus patrząc na przyszłą eksploatację.Minusem ecavarmu jak dla mnie jest bardzo ubogi sterownik ( ewentualnie myśle na dokoptowaniu zewnętrznego np. frisco)co do budynku- nowo wybudowany 140 użytkowej , ogrz. płaszczyznowe podłogowe i ścienne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.02.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sprawdź najpierw cenę za jaką kupisz pellet , porównaj koszt tony "drewna w pellet" i tonę drewna [ wysuszone bardzo lekkie waży 500kg na metr sześcienny] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 08.02.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Bardzo proszę o wypowiedzi na temat mojego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 08.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sterowniki Red Compact oraz Ecovarm są na podobnym poziomie sterowania automatyką domu więc i tak zostają Ci rozszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 08.02.2015 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 a jeśli chodzi o same piece, .... palniki systemy czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Compact i ecovarm tak jak napisał wcześniej Kriotz mają proste i skuteczne sterowniki bez zbędnych wodotrysków i w sumie takie powinny tam być. Red Compact jest troche lepiej wyposażony ( zestaw pompowy) i zabezpieczenia przed zbyt niskim ciśnieniem wody w instalacji i zabezpieczenie ciągu kominowego (presostat) który w przypadku np zapchanego komina czy cofki w kominie wyłączy kocioł. Czyszczenie tych dwóch kotłów jest proste i nie nastręcza żadnych trudności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 09.02.2015 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dziękuje Puławiak za odpowiedz. A jeśli chodzi o palniki? Z tego co widziałem red compact ma troche inna konstrukcję palnika (wyjmowany żeliwny ruszt). Jak z trwałością tych piecy?Zastanawiam się czy warto jest się pakować we włoski piec jak pod nosem mam nie najgorszy.Jaki jest obecnie Twój faworyt jeśli chodzi o pelleciaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 09.02.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Kup Polski kocioł , dasz zarobić swoim i nie będzie problemu z częściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 do compacta nie ma prolemu z cześciami - jakie potrzebujesz mam wszystko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Tak bo sprawia mi najmniej problemów - poprostu działa i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 09.02.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak chcemy by w Polsce było dobrze to musimy wspierać swoje produkty !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 09.02.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 czyli rozumiem z Twojej wypowiedzi że porównując te dwa piece poleciłbyś red compact. jeśli możesz wyjaśnij jak rozwiązane jest wyrzut spalin w red compact? widzę zę spaliny przechodzą dołem przez jakby turbinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Bardzo proszę o wypowiedzi na temat mojego pytania. Kupiłbym ABX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 tak tam jest zainstalowany wentylator wyciagowy spalin. Tak jak w wiekszości dobrych kotłów na pellet czy drewno/holzgas. Wiekszośc kotłów na pellet takich w cenie od 30 tyś pracuje na wentylatorze wyciągowym spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 09.02.2015 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 W ecovarmie go nie widze. Czy masz może wiedzę gdzie taki piecyk najkorzystniej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 09.02.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Compact pellet- to chyba Cichewicza ? Nie reda ? http://www.cichewicz.pl/kociol-compact-pel-let-8-20-kw może się mylę? Z tego co wiem to na Okrzei mają tez biuro w Kielcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 nam akurat chodzi o Red Compact. Co rozumiesz pod pojęciem najkorzystniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzorykowo 09.02.2015 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.02.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 a to musisz sobie szukać ? Jest w necie koleś który "rozdaje" po kosztach ale nie gwarantuje serwisu. Bo ja niestety nie ide na cenę chociaż Kielce obsługuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_kowski 09.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 To na co zwrócić uwagę kupując taki piec poza ceną. Montaż 8% VAT.I ważny jest serwis, tak. Co wchodzi w skład takiego serwisu. Jakieś bezpłatne regulacje?Jakie są korzyści wymierne. Ile kosztuje taki serwis? Obsługa gwarancyjna powinna być niezależna 24 miesiące. Czy Ty też się tym zajmujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts