Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Proszę o pomoc w doborze pieca. Kotłownia 197x230. Dom wg projektu firmy MGProjekt Bryza.

Ocieplenie na zewnątrz ścian 20 cm Termoorganiką 0,032. Podłoga na gruncie 15 cm. Dach 28 cm super maty.

Kotłownia jest pomiędzy garażem a domem jest tam przejście z garażu do domu i martwię się o czystość dla tego jednak skłaniam się do pelletu. Komin mam systemowy Schidel rondo plus 200.

• 2 weeks później...
Witam

Proszę o pomoc w doborze pieca. Kotłownia 197x230. Dom wg projektu firmy MGProjekt Bryza.

Ocieplenie na zewnątrz ścian 20 cm Termoorganiką 0,032. Podłoga na gruncie 15 cm. Dach 28 cm super maty.

Kotłownia jest pomiędzy garażem a domem jest tam przejście z garażu do domu i martwię się o czystość dla tego jednak skłaniam się do pelletu. Komin mam systemowy Schidel rondo plus 200.

Ja polecam piec Red Compact , Moja kotłownia ma 180x340 i ten piecyk spokojnie się mieści. Ważne jest poczytać instrukcje wybranego pieca bo tam są wymagane przez producenta odległości w ustawieniu pieca względem ścian. Mamy piec o mocy 18Kw i do tego bufor, w domu 100% podłogówka , na elewacji 15 cm Termoorganika w podłodze 15 cm, dach 30 cm Rockwool. Piecyk musi mieć komin o mniejszym przekroju, my nie stawialiśmy żadnego komina. Wzieliśmy komin systemowy z Red-a , jest podwójny, jeden kanał pobiera powietrze do spalania drugi wyrzuca spaliny, posiada też wspomaganie ciągu. Przez dach wychodzi przy pomocy kołnierza i jest w kolorze dachówki z ładnym zakończeniem. Nie trzeba żadnej obudowy ! Sam komin wychodzi taniej niż murowany i obrabiany ponad dachem. DSC01563.jpg

Jakie masz spalanie Red Compakt i ile m2 ogrzewasz?

Narazie nie mieszkamy bo budowa w toku, teraz robimy gładzie, parapety, kafelki itd.... piec chodzi na jednym regulatorze pokojowym na cały dom bo nie ma drzwi wewnętrznych, no i sam dom dosusza się więc nie mogę podać danych, które zapewne najbardziej Ciebie interesują. My odrazu wiedzieliśmy, że będziemy na pellecie i w całym domu mamy 100% podłogówki + grzejnik drabinkowy w łazience i pralni, no i w garażu ale tylko na największe mrozy. Dom do odgrzewania ma 112 m.kw. parterówka, 2 osoby dorosłe. Powiem Ci tylko tyle, że zanim zdecydowaliśmy się na ten piec skontaktowałam się przez Forum M. z gościem z centralnej polski, też ma taką parterówkę i rodzina 2+2, na pisał mi, że użytkuje drugi sezon i jest bardzo zadowolony, poprzedni sezon spalił niecałe 3 tony razem z ciepłą wodą, i też ma do tego zestawu bufor. Ogólnie piec bardzo prosty w obsłudze, bardzo czysty, małe rozmiary więc na takie małe kotłownie jest super.

Zobacz na youtube jest film pokazowy , akurat z firmy, która jest 18 km ode mnie, i na tym filmie fajnie widać jak piecyk pracuje. No a jeśli chodzi o ilość spalanego pelletu to jest to temat naprawdę dyskusyjny. Na pewno ważne jest porządne wycieplenie budynku i indywidualne zapotrzebowanie na ciepło.... dla jednych 19 st.C jest OK a dla innych 23! Więc ma to też wpływ na wyniki spalania. U nas docelowo w każdym pomieszczeniu będą regulatory pokojowe Salus to też można będzie ustawiać dobowy rozkład temperatur w każdym pomieszczeniu, bo np. po co w salonie w nocy ma być 23 st.C , albo w sypialni w dzień .....

Pewnie nie jest to najtańsze ogrzewanie, ale zapewniam Cię, że bardzo czyste, prawie jak na gazie..... popiołu jest bardzo mało i rozsypujemy go po działce. Palimy bardzo dobrym pelletem Olimp Stelmetu ale jest wart spokoju i braku problemów. Przerabialiśmy 10 lat w starym domu palenie drzewem, miałem, węglem i powiem jedno........ nigdy drugi raz nie zdecydowałabym się na taki piec.... czyli na wszystko..... Przerzucaliśmy sterty drzewa, cięcie, układanie sprzątanie po tym wszystkim - kupa roboty, wielkie magazyny i drzewo różnej jakości, słabo wysuszone.... A pellecik suchutki, poworkowany, nawet ja daję radę bo to tylko 15 kg. I niech cię nie skusi piecyk uniwersalny, taki na ekogroszek i pellet..... jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ! Stara prawda...... a i dobry ekogroszek też kosztuje nie mało, a brudu z tego i odpadów z którymi nie wiadomo co zrobić ...... Jeśli już na ekogroszek to tylko z podajnikiem tłokowym a nie ślimakowym , widziałam bardzo fajny u znajomego ma taki KWSP kupił tu: http://www.marmetpol.pl i jest z niego bardzo zadowolony, ale z odpadów z niego już nie koniecznie, no ale on ma zwykłe stare grzejniki na ścianach więc miał niewielki wybór bo gazu też nie ma przy chacie. To tyle.... nie wiem, czy to coś Ci dało, ale ile mogę to pomogę :) Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji !

Nie słuchaj za dużo dystrybutora, jeśli masz już komin, nie będzie problemu podłączyć do niego Reda.

Palę od 2 tygodni. Dom był wyziębiony, teraz mam 21 stopni. Spalanie cały czas delikatnie schodzi w dól.

Próbuję różne pellety, raczej regionalne, bo te z wyższej półki u mnie są niedostępne.

Jeśli zdecydujesz się na Red Compakt, napisz na pw, dam Ci namiar na gościa, co Ci sprzeda w dobrej cenie ;)

• 2 months później...

Cześć ;)

Jeśli chodzi o Red Compact to na razie nie mam zastrzeżeń do jego działania. Jak uruchomiłem go w grudniu, to przez pierwszy miesiąc wciągnął ok 940 kg i miałem mieszane uczucia. Chodził na podtrzymaniu no i wiadomo, początki palenia.. Ale od kiedy pracuje z termostatem pokojowym, to przekonałem się, że to był dobry wybór. Wydaje mi się, że przy obecnych zimach spalanie nie powinno przekraczać 3t/sezon. Ale to będę wiedział za rok :)

Paliłem regionalnym za 650zł, tylko robią się zgorzeliny. Potarguje się z ceną, bo 650zł plus spieki gratis, to moim zdaniem za drogo.

Obecnie pale Woods Pellets za 800zł/t Enplus A1 zero problemów.

• 1 year później...

Witam, zakupiłem kocioł red compact 18 kw, hydraulik wszystko zamontował, a tu zonk. Napełniamy kocioł wodą i z kotła cieknie woda ze spawu, kotłownia zalana. Piec nowy jeszcze nie odpalony, ręce opadają, co z tym zrobić. Przesyłam zdjęcia, proszę o pomoc.

[ATTACH=CONFIG]393950[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393951[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393952[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]393953[/ATTACH]