Puławiak 09.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 no właśnie z tą niezależnością to bywa różnie w cześci producentów i importerów urządzeń jest tak że sprzedawca urządzeń dostaje dodatkowy rabat "za przejęcie serwisu gwarancyjnego" ( dojazd do klienta diagnoza usterki wymiana uszkodzonego elementu itd (cześci dostarcza producent) - handlowcy wykorzystywali ten dodatkowy rabat i sprzedawali urządzenia po zaniżonej cenie i zostawiali kilenta z obsługą przez tel i to generuje problemy. Lub też jak gdzieś na stronie wyczytałem - klient jest zobowiązany do dostarczenia urządzienia do naprawy pod określony adres gwarancja w formule door to door co w przypadku kotła jest ciekawą sprawą. Tak zajmuję sie naprawami gwarancyjnymi urządzeń. W serwis nie wchodzą regulacje kotła to się powinno zrobić przy uruchomieniu - sprawdzić poprawność instalacji itd ale to nie jest wymagane - wiec albo jest to robione odpłatne albo tak jak ja to robie wliczam sobie rozruch zerowy w cenę urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 05.06.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Stoje przed tym samym wyborem kotła na pellet. Jednak wybór padł na Red Compakt tylko zastanawiam się jaki model wybrać 14 czy 18. Bedę miał także solary z zasobnikiem 300l, czy kolega Puławiak może coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.06.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Ja mam Granpal 15 KW i jestem zadowolonytutaj jest wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65837-piec-Granpal-firmy-polimet/page136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.06.2015 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 może. Najlepiej wybrać 18 - większy zasobnik, większy popielnik a moc minimalna praktycznie taka sama i różnica w cenie też znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.06.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Stoje przed tym samym wyborem kotła na pellet. Jednak wybór padł na Red Compakt tylko zastanawiam się jaki model wybrać 14 czy 18. Bedę miał także solary z zasobnikiem 300l, czy kolega Puławiak może coś doradzić? To zależy jaki duży masz dom do ogrzania. Wbrew pozorom źle jest brać za duży kocioł. Ja mam dom 150 m, 15 cm styropianu, wentylacja mech z rekuperatorem, podłogówka i przy największych mrozach (-25) i tak kocioł 15 KW pracuje 50% czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.06.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Ale granpal się nie wygasi a ten tak i z mocą nie zjedzie tak nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.06.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Wygaszanie kotła jest podobno niezdrowe dla niego. Skraca to jego żywotność. No chyba że jest nierdzewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.06.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) he he he - zawsze można jakoś to wytłumaczyć. Granpal ma problemy z automatycznym rozpalaniem większość użytkowników granpala z tej opcji nie korzysta.Kiepsko napisany algorytm sterownika czy kiepsko umieszczony czujnik temperatury spalin - wiec gaszenie i rozpalanie źle wpływa na trwałość kotła . Akurat co do granpala to znam go bardzo dobrze - długo go sprzedawałem i sprzedaje i też serwisuję wiec znam to z autopsji. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Czy wygaszanie kotła 1 x dziennie ma sens i realne oszczędności w opale? Kotły są izolowane wełną (w swoim zrobiłem dodatkowe drzwiczki ocieplone wełną).Woda użytkowa w zbiorniku też jest ciepła cały czas i jakoś nikt nie kombinuje żeby ją "wygaszać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.06.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 ma sens i realne oszczędności na opale - tylko konstrukcja urządzenia jest trochę inna trochę inny palnik (mniejszy ) trochę inne sterowanie i trochę inny zład wody w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak prawdę mówiąc to ogrzewanie CWU paliwem stałym nie ma ekonomicznego sensu. Dla ogrzania CWU dla 4-5 osobowej rodziny potrzeba ok 100kW miesięcznie Kociołek zżera nie tylko paliwko ale również prąd nawet gdy się wygasi i jest w czuwaniu. Do tego dochodzi energia na rozpalenie, pracę kotła i pompy. O własnej pracy choć może niewielkiej też trzeba wspomnieć przy czyszczeniu kociołka ładowaniu paliwa czy wynoszeniu popiołu.... W dłuższej perspektywie wyłączając kocioł na lato oszczędzamy na jego zużyciu i przedłużamy czas jego pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak prawdę mówiąc to ogrzewanie CWU paliwem stałym nie ma ekonomicznego sensu. Dla ogrzania CWU dla 4-5 osobowej rodziny potrzeba ok 100kW miesięcznie Kociołek zżera nie tylko paliwko ale również prąd nawet gdy się wygasi i jest w czuwaniu. Do tego dochodzi energia na rozpalenie, pracę kotła i pompy. O własnej pracy choć może niewielkiej też trzeba wspomnieć przy czyszczeniu kociołka ładowaniu paliwa czy wynoszeniu popiołu.... W dłuższej perspektywie wyłączając kocioł na lato oszczędzamy na jego zużyciu i przedłużamy czas jego pracy.Tutaj bym polemizował.Raczej wygaszanie kotła na sezon letni skraca jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) A jeśli włącza się sam by nagrzać CWU co 2 dni to pomaga ? Żywotność wymiennika była by najdłuższa gdyby nigdy nie stygł poniżej 60st. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Tomek15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 A jeśli włącza się sam by nagrzać CWU co 2 dni to pomaga ? Żywotność wymiennika była by najdłuższa gdyby nigdy nie stygł poniżej 60st. Miałem na myśli kocioł wygrzany , temp wody 60 deg to raczej spełnia.Gorzej jest jak rezygnujemy z ogrzewania CWU kotłem na sezon letni gdzie temp wody CO jest w granicach 20 deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Z dobrych kotłów pelletowych mogę polecić EG PELLET oraz EG PELLET MINI firmy Greń z Pszczyny.Swego czasu produkował kotły Kostrzewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Miałem na myśli kocioł wygrzany , temp wody 60 deg to raczej spełnia.Gorzej jest jak rezygnujemy z ogrzewania CWU kotłem na sezon letni gdzie temp wody CO jest w granicach 20 deg. Ale kocioł gaszony i rozpalany co np. 24 czy 48 godzin na 100% pracuje w gorszych warunkach niż wygaszony całkowicie na lato. Tu uwaga, kocioł wygaszony na sezon letni powinien mieć uchylone drzwiczki dla lekkiego przeciągu wtedy korozja praktycznie nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.06.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 taaaa w piwnicy jeszcze do tego wilgotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Każdy zrobi po swojemu.Ja osobiście kotła nie wygaszam cały rok.Dla paru złotych przez sezon letni nie warto tego robić,w zamian wzrasta żywotność kotła wartego kupę kasy.Każdy zrobi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Kondensacja nie wystąpi w przewiewie Poza tym zapominasz o zużyciu samej blachy w wnyki naprężeń spowodowanych częstą zmiana temperatury w dużym zakresie. Naprężenia powodują mikro pęknięcia a tam powstają ogniska korozji a przy stygnięciu poniżej 50st. nastąpi kondensacja i masz ogniwko a dale już z górki.Fizyki nie oszukasz Świetnie znasz to zjawisko z przewymiarowanych kotłów podłączonych do instalacji grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.06.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak prawdę mówiąc to ogrzewanie CWU paliwem stałym nie ma ekonomicznego sensu. Dla ogrzania CWU dla 4-5 osobowej rodziny potrzeba ok 100kW miesięcznie Kociołek zżera nie tylko paliwko ale również prąd nawet gdy się wygasi i jest w czuwaniu. Do tego dochodzi energia na rozpalenie, pracę kotła i pompy. O własnej pracy choć może niewielkiej też trzeba wspomnieć przy czyszczeniu kociołka ładowaniu paliwa czy wynoszeniu popiołu.... W dłuższej perspektywie wyłączając kocioł na lato oszczędzamy na jego zużyciu i przedłużamy czas jego pracy. Gdy grzałem prądem miałem rachunki za prąd o jakieś 150 zł/miesiąc większe niż zwykle. Teraz płacę ok 100 zł/miesiąc za pellety (piec jest w trybie podtrzymania żaru). W moim przypadku ogrzewanie CWU paliwem stałym ma ekonomiczny sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts