Puławiak 09.06.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 taaaa w wolnym czasie mogę poszukać i podesłać Ci podesłać fotki kotła zostawionego w przewiewie i wilgotnej piwnicy. Wszystko zalezy od odpowiedniej konstrukcji kotla od odpowiedniego doboru palnika wymiennika sterowania. Zobacz że wiekszość kotłów na rynku ma ogromną pojemność wodną a ten o którym tu piszemy malutką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dla kondensacji ważna temperatura to 38 st. nie 50. Przewiew może zwiększyć kondensacje, dostarczyć wilgoci. Mój kocioł ma 33 lata i wiele lat utrzymywałem temperaturę 38 stopni - na wyjściu. Korekta sprawdziłem na kotle było ca 40.st. Podana temperatura 38 to kolektor nad kotłem (sprzęgło) - tylko tam miałem termometr. Dziś temperaturę kotła podaje sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Do 38 dodaj 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 taaaa w wolnym czasie mogę poszukać i podesłać Ci podesłać fotki kotła zostawionego w przewiewie i wilgotnej piwnicy. Wszystko zalezy od odpowiedniej konstrukcji kotla od odpowiedniego doboru palnika wymiennika sterowania. Zobacz że wiekszość kotłów na rynku ma ogromną pojemność wodną a ten o którym tu piszemy malutką. Mała pojemność wodna = szybka zmiana temperatury a to powoduje szybsze zmęczenie blachy i spawów, jak pisałem fizyki nie oszukasz. Poza tym cały czas nie rozumiem dlaczego bronisz grzania wody latem kotłem na paliwo stałe skoro dobrze wiesz że to nieopłacalne. Przecież jako instalator musisz to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dodawać umiem (przynajmniej w tym zakresie) lecz tu chodzi o fizykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.06.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 skąd wiesz że to nie opłacalne ? Zależy dla kogo i jakie urządzenia jaka instalacja jaki rozbiór wody ? W jednym przypadku będzie opłacalne w innym nie każdy wymaga indywidualnego podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Można poczytać o kondensacji: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=0CDwQFjAEOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.ogrzewnictwo.pl%2Fartykuly%2Fkondensacja-pary-wodnej.pdf&ei=9kt3VfnQN8HTUZqdgKAG&usg=AFQjCNGxxTUzK4g4BLhYFQvsI_7JffrXNw&sig2=2YO8y7tZnQi9w2j6D4xbVw&bvm=bv.95039771,d.d24 Ty instalujesz kotły czy tylko sprzedajesz????Policz koszt kilowata dostarczonego do wody przy użyciu prądu i pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Można poczytać o kondensacji: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=0CDwQFjAEOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.ogrzewnictwo.pl%2Fartykuly%2Fkondensacja-pary-wodnej.pdf&ei=9kt3VfnQN8HTUZqdgKAG&usg=AFQjCNGxxTUzK4g4BLhYFQvsI_7JffrXNw&sig2=2YO8y7tZnQi9w2j6D4xbVw&bvm=bv.95039771,d.d24 Ty instalujesz kotły czy tylko sprzedajesz???? Policz koszt kilowata dostarczonego do wody przy użyciu prądu i pelletu. Ten kocioł w sezonie letnim będzie pracował jakieś 3-4 miesiące. Przez nie palenie w nim można wykończyć go nawet w 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Kondensacja wody w niepracującym kotle ma niewiele wspólnego z kondensacją spalin. Wskazany artykuł jest radosną twórczością a nie danymi z fizyki. Kondensacja spalin następuje też w temperaturze 38 st lecz nie jest to zawsze ta temperatura, zależy ona np. od dokładności spalania i jego temperatury, czyli składu chemicznego spalin. Przy złym, niepełnym spalaniu może to być 50 st.Grzanie wody prądem ma sens porównań tylko gdy mamy 2 taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 W naszych warunkach punkt rosy w kotle przyjmuje się ok. 48st. dla paliwa stałego, oczywiście na to ma wpływ wiele czynników łącznie z ciśnieniem ale 48 to bezpieczna granica. Co za problem mieć II taryfę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Ten kocioł w sezonie letnim będzie pracował jakieś 3-4 miesiące. Przez nie palenie w nim można wykończyć go nawet w 2 lata. Głupoty piszesz, gdyby tak było to wszystkie stare kotły rozpadły by się dawno a wiele zwykłych węglowych nie palonych latem żyje po kilkanaście lat bez problemu.Sam taki posiadam i ma chyba 12 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tu można poczytać o kondensacji praktycznie stosowanej.http://peter-an.vaillant-partner.pl/abc-ogrzewania/kociol-kondensacyjny-ze-sprawnoscia-109/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Można przyjąć co się chce, jest wolność. Przy poprawnym zainstalowaniu kotła, w którym jest prawidłowe spalanie jest to zawyżona temperatura. Ale można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 To już jakiś kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Trudno prowadzić rozmowę w oparciu o materiały reklamowe, gdzie nagina się rzeczywistość do własnych potrzeb. Nawet te dane na które się powołujesz wymagają zrozumienia. Kondensacja daje max 11 % obniżenie o 20 stopni temperatury spalin daje przy kondensacji daje 1% Temperatura spalin bez kondensacji 160 st. po kondensacji 40 st. 160 - 40 = 120 : 20 = 6 x 1 = 6% a gdzie 11%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Mogę podrzucić linka do wikipedii na temat punktu rosy, wyliczysz sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Zamiast kalkulatora mogę obejrzeć własny (i nie tylko ten) kocioł, który udowadnia, że yeti to fikcja. Podam ci ciekawostkę w atmosferycznych kotłach gazowych zawsze jest ustawiona temperatura minimalna, co ma ratować kocioł przed kondensacją. Konstruktorzy nie mieli pewnie dostępu do Wikipedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Powiedz to kolego mającym kotły na miał Duży kocioł niska temperatura 45-50st i dziurawy często po 3 -4 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.06.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Niska temperatura, czy woda użyta do moczenia miału. Kocioł miałowy sąsiada (film w stopce) ma ca 8 lat - od trzech z podajnikiem i od trzech lat nie widać korozji. Utrzymuje temperaturę 40 - 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek15 09.06.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Nie sądzę Przy idealnie suchym paliwie stałym można przyjąć punkt rosy na poziomie 40st. Pod warunkiem zapewnienia idealnego spalania co nie jest ;)takie łatwe. Woda w miale też ma ogromny wpływ ale ten sam kocioł z takim samym paliwie pracujący na 60st. wytrzyma 8-10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts