Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegrzewanie CWU - poprawność instalacji

paweł Fir

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem tu świeżakiem więc proszę o wyrozumiałość. Proszę o pomoc.

Mam następujący problem. Pomimo odstawienia się pompy w pętli do zasobnika, czynnik grzewczy nadal krąży i dobija temperaturę do tej prawie co na kotle - można się poparzyć. Powoduje to pompa na powrocie. Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu, oprócz montażu elektrozaworu sprzężonego z pompą na obiegu cwu ( w momencie uruchomienia się pompy zawór otwiera się ). Może mam coś nie tak z instalacją? Podejrzewam niewłaściwe miejsce wpięcia zasilania obiegu cwu.

Piec heiztehnik Q eko trio 25kW, automatyka HT500 . Wszędzie są pompy alpha 2L 25-40 180. W załączniku przesyłam uproszczony rysunek mojej instalacji bez zaworów zwrotnych itp.

schemattt.jpg

rozumiem ze zawor zwrotny jest za pompą cwu

jakby wyjscie z zasobnika cwu było wpiete za pompą na powrocie, wtedy nie byloby zasysania

druga opcja to wywalić zawór 3D i wstawić pompę na pionowym odcinku w góre od zaworu 3D, będzie podmieszanie

tak się zastanawiam czy tam nie powinno być sprzęgła

Miałem ten sam problem. Okazało się, że faktycznie nie założyli zaworu zwrotnego za pompą CWU. Po poprawieniu instalacji problem się skończył.

Trochę dziwna ta instalacja, nie ukrywam. Za każdą pompą masz zawór zwrotny? Piec masz tylko z jednym wejściem i jednym wyjściem?

Miałem ten sam problem. Okazało się, że faktycznie nie założyli zaworu zwrotnego za pompą CWU. Po poprawieniu instalacji problem się skończył.

Trochę dziwna ta instalacja, nie ukrywam. Za każdą pompą masz zawór zwrotny? Piec masz tylko z jednym wejściem i jednym wyjściem?

Mam wszędzie gdzie należy zawory zwrotne, a piec ma 1 wej i wyj.

Co do likwidacji zaworu 3droznego, to odpada bo jest to zabezpieczenie kotła przed niską temperaturą czynnika na powrocie 55 st.C.