kamil94 08.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witam!Sprawa dotyczy piętrowego domu (piwnica, parter, piętro, strych) zbudowanego w latach 60./70. Dom jest nieocieplony, ma stare i nieszczelne okna i drzwi. Planujemy wymianę okien na PCV, ale z braku funduszy tylko na parterze. Dom ogrzewany jest kotłem CO umieszczonym w piwnicy. W tej chwili mieszka w nim jedna osoba i rozważamy wyłączenie piętra domu z ogrzewania (nie stać nas na regularne ogrzewanie całego domu do wystarczającej temperatury). Chcemy zamontować dodatkowe drzwi oddzielające na parterze i zakręcić grzejniki na piętrze. Czy można to zrobić bez szkody dla domu? Tzn. czy nie spowoduje to pojawienia się wilgoci na piętrze ani jakichś innych konsekwencji? Może mają państwo jakieś inne, lepsze pomysły? Z góry dziękuję za wszystkie porady. Edytowane 8 Lutego 2015 przez kamil94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jakby sie dalo spuścić z góry wodę to możnaby rozlożyć wełne na stropie i izolacja byłaby w cenie materiału a do tego proste do zrobieniajakas wentylacja powinna byc ale na pietrze to raczej nie ma skad ciągnąć wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 08.02.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie wiem czy po spuszczeniu wody będzie obieg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Postawić piętra "na przetrwanie" na jakie +5 do +8stC.Koszt mały, roboty (i kosztów materiałowych) zero.Poprzykręcać kaloryfery ostro, aby na pietrze nie miało jak zamarznąć.Te drzwi to dobry pomysł.Metoda - odwracalna, jakby się zjazd rodzinny zrobił. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 08.02.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Postawić piętra "na przetrwanie" na jakie +5 do +8stC. Koszt mały, roboty (i kosztów materiałowych) zero. Poprzykręcać kaloryfery ostro, aby na pietrze nie miało jak zamarznąć. Te drzwi to dobry pomysł. Metoda - odwracalna, jakby się zjazd rodzinny zrobił. Adam M. To wydaje mi się bardziej sensowne, tylko jeszcze sprawa tego przykręcania: tam są takie stare zawory, jak w kranie (przepraszam, nie wiem jak je nazwać), czy trzeba by je wymienić na jakieś termostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jak zakręcisz całkowicie to przez strop pewnie tyle ciepła ucieknie że i tak będzie na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 08.02.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) jak zakręcisz całkowicie to przez strop pewnie tyle ciepła ucieknie że i tak będzie na plusie Też prawda Czyli nie powinno się stać nic złego? Edytowane 8 Lutego 2015 przez kamil94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jak się wściekłe mrozy zrobią, to odkręcisz JEDEN. Ten najbardziej centralnie umieszczony.Rozumiem, ze czasem możesz tam wpaść na kontrolę tego termometru, co go na jakim stole zostawisz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 08.02.2015 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Tak tak, z tym nie będzie problemu Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 09.02.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 To wydaje mi się bardziej sensowne, tylko jeszcze sprawa tego przykręcania: tam są takie stare zawory, jak w kranie (przepraszam, nie wiem jak je nazwać), czy trzeba by je wymienić na jakieś termostaty? Generalnie jest szansa, że te stare da się ruszyć i przykręcić. Jest też szansa niestety, ze jak je ruszysz to zaczną cieknąć. Wtedy będzie potrzebna wymiana. ale póki co zaryzykowałbym zakręcanie starych (bez zbędnych kosztów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts