Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja - z jakiej firmy wybrac ?

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad zainstalowaniem wentylacji mechanicznej w nowym domku 237m2 powierzchni uzytkowej, dostałem wstępną wycene z firmy vesissman a mianowicie:

Instalacja wentylacji nawiewno wywiewnej z rekuperatorem. Instalacja na bazie przewodów Smart Flex fi 63 ze skrzynkami rozdzielczymi, i

rozprężnymi- szacunkowo 8 anemostatów nawiewnych i 8 wywiewnych. Rekuperator VIESSMANN VITOVENT 300-W 400m3/h z modułem

zdalnego sterowania i zegarem sterującym. - KOSZT 12100 zł bez robocizny

czy jest to dobre rozwiązanie ? czy polecacie coś innego ?? jeszcze czekam na wycene ze strony rekuperatory.pl

Czy mając ogrzewanie węglowe (ekogroszek) świeze powietrze zaciągane przez wentylację mechaniczną nie będzie wpływać zanieczyszczone (z spalin kominowych) do domu ? czy jednak te filtry są tak solidne że to nie będzie w żadnym stopniu przeszkadzać ? pozdrawiam.

w projekcie mam 4 kominy, których nie przewidziałem do likwidacji .... firma vesissma mówi że moge te wywiey pozatykać klapkami ....

chyba że te dwa kominy wywale, choć od marca firma wchodzi a mam juz podpisana umowe systemem zleconym i musialbym sie dogadac w celu obnizenia kosztow bez tych kominow

dlaczego nie może być klapek jeśli firma mówi zę mogą być - jeślibym kiedyś chciał zrezygnowac z wentylacji mechanicznej (popsuła by się itp) te kominy się przydadzą. Czy będzie to miało zły wpływ na wydajność ??

Natomiast z drugiej strony oszczedność na budowie dwóch kominów jest znacząca i kupie za nią wentylację mech ...

dlaczego nie może być klapek jeśli firma mówi zę mogą być - jeślibym kiedyś chciał zrezygnowac z wentylacji mechanicznej (popsuła by się itp) te kominy się przydadzą. Czy będzie to miało zły wpływ na wydajność ??

Natomiast z drugiej strony oszczedność na budowie dwóch kominów jest znacząca i kupie za nią wentylację mech ...

To są dziury w izolacji. Prawidłowo zrobiona wentylacja z odzyskiem ciepła, o okresie grzewczym może działać bez zasilania, da tylko 50-70m3/h . Natomiast "kominy" bez nawiewników w oknach nie zadziałają, po co więc je robić? Na klapkach będzie się wykraplać woda i spadać w dół.

Ja u siebie kominy postawiłem 2 kominy spalinowe obok wentylacyjne, jeden tylko wentylacyjny ale konczy sie na poddaszu, nie kułem tylko w tycvh kominach wywietrzników.

sa na wsdzelki wypadek.

Potem tez został wykorzystany do instalacji kabla antenowego,

Juz sie przydały gdy któras z ekip poprzewiercała kable od allarmu i nie było innego wyjscia jak puscic nowe, własnie do tego wykorzystałem kominy wentylacyjne.

Dymowe i tak musiały byc a ten strikte wentylacyjny to z prefabrykatów, koszt niewielki.

Moze mało ekonomicznie ale zawsze moge odtworzyc naturalna wentylacje

może ktoś polecić sprawdzoną firmę montującą WM - GWC ?? czy rozwiazania VEISSMANA są dobre ?

i jeszcze mam pytanie odnośnie tych rur wentylacyjnych, widzę że mają dość dużą średnicę, i rekuperotr montuje się na poddaszu, a później wyloty rur wyprowadza do poszczególnych pomieszczeń i teraz tak:

a) jeśli mam strop żelbetowy - monolityczny zbrojony na szkody górnicze III kategorii - czy przed wylaniem stropu muszę zostawić otwór na te rury ?

b) jak jest średnia tych rur wentylacyjnych ?

c) duże przekroje rur będą szpecić środek domu ;/ tzn. trzeba je będzie dobrze obudować - np. wszędzie sufity podwieszane, jednocześnie tracąc powierzchnie ....

jak jest u Was, proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Najpierw trzeba mieć jakiś projekt, by mniej więcej zostawić przepusty przez strop - zawsze to taniej niż później wiercić.

Kanały dla parteru najprościej rozprowadzić w podłodze poddasza, nie trzeba wtedy żadnych zabudów, a kanały dla poddasza powyżej sufitu podwieszanego lub na stryszku.

Średnica rur zależy od systemu, dla spiro to nawet 200mm a przy rurach PE-Flex 75mm.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Viessmann nie podaje w specyfikacji urządzenia np. zużycia energii, wykresów sprężu i odzysku ciepła, współczynnika SFP, tabeli temperatur powietrza nawiewanego w zależności od temp. zewnętrznej i biegu wentylatorów, danych o hałasie generowanym przez centralę, charakterystyki poboru mocy.

Przez to ciężko porównać jego urządzenia z produktami innych producentów, np. PRO-VENT, gdzie masz wszystko podane i jeszcze potwierdzone certyfikatami.

Za cenę tego Viessmanna kupisz porządny rekuperator innej firmy i pewnie wszystkie kanały i robociznę do tego. Poczekaj na tą drugą ofertę i zapytaj jeszcze inną firmę, albo nawet dwie-trzy o oferty. Viessmann robi dobre rzeczy (m.in.kotły), ale w rekuperacji specjalnej tradycji nie mają, a ceny z kosmosu.

A co do kominów to koledzy mają rację. Jeśli potrzebujesz, to pozostaw spalinowy, resztę wywal. Zaoszczędzisz i do tego likwidujesz wielki mostek cieplny, jakim jest komin, przez który bezpowrotnie tracił będziesz ciepełko z ogrzewanego domu. Chyba, że wentylacyjny jest bezpośrednio przy spalinowym, który i tak zostawiasz, to nie było tematu.