Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to ogarnąć ?

Na przykładzie mojego domu. W podłodze będę miał 20 cm masy akumulacyjnej w postaci 12cm chudziaka wylewanego na 30cm styro, następnie 7 cm wylewki, klej i płytki. Jak dobrać system grzewczy do domu pasywnego z taką podłogą ? Zależy mi na szybkim czasie reakcji. Jaką dobrać moc grzewczą dla wodnej podłogówki (temp. zasilania), aby czas reakcji był max. 3 godziny ?

To samo pytanie dla kabli. Zastosować kable o mocy 10W/mb, co przy rozstawie co 20cm da moc 50W/m2 ? Czy jednak zastosować kable o mocy 18W/mb, czyli prawie 100W/m2 ? Jaki byłby czas reakcji dla obu przypadków ?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak chcesz ogrzewanie elektryczne i szybką reakcję to zrób wylewkę pod spodem cienką i zbrojoną, a na wierzch daj cienkie kable - na przykład takie i zaciągnij to elastycznym klejem do płytek.

Z wodną to nie wiem co można zrobić - prawdopodobnie czego byś nie robił, to nie osiągniesz szybkiej reakcji, bo PEXy muszą być zalane.

Jak chcesz ogrzewanie elektryczne i szybką reakcję to zrób wylewkę pod spodem cienką i zbrojoną, a na wierzch daj cienkie kable - na przykład takie i zaciągnij to elastycznym klejem do płytek.

Z wodną to nie wiem co można zrobić - prawdopodobnie czego byś nie robił, to nie osiągniesz szybkiej reakcji, bo PEXy muszą być zalane.

Chcę pogodzić szybki czas reakcji z odpowiednio dużą akumulacją. Chciałbym zachować taki poziom masy akumulacyjnej, aby przy temp. zewn. -20oC dom nie tracił więcej jak 4oC na dobę. Z drugiej strony chciałbym uzyskać czas reakcji na poziomie 3-4 godzin. Jak to obliczyć ?

Jedno wyklucza drugie - nie pogodzisz dużej akumulacji z szybką reakcją . Znajdź sobie ciepło właściwe betonowej wylewki , jej masę znasz ( masz grubość, ilość m2 grzanych podłóg ) i będziesz wiedział ile KW potrzebujesz aby podnieść jej temp o 1C w ciągu tych 3-4 H . Uwzględni również straty przez te 3-4 h (chociaż jak dobrze ociepliłeś to duże nie będą ).

Jedno wyklucza drugie - nie pogodzisz dużej akumulacji z szybką reakcją . Znajdź sobie ciepło właściwe betonowej wylewki , jej masę znasz ( masz grubość, ilość m2 grzanych podłóg ) i będziesz wiedział ile KW potrzebujesz aby podnieść jej temp o 1C w ciągu tych 3-4 H . Uwzględni również straty przez te 3-4 h (chociaż jak dobrze ociepliłeś to duże nie będą ).

Racja. OK, idę liczyć.

Chcesz zrobić coś niemożliwego.

Pewny jesteś ?

Wydaje mi się, że potrzebujesz modulowanego źródła ciepła, a akumulator powinien mieć niskie ciepło właściwe i dużą masę. Przy dużej mocy będziesz miał szybką reakcję, bo ciepło będzie głównie wypromieniowywane do góry. Przy małej mocy będzie rozgrzewać się stopniowo wszystko dookoła.

Ciepło właściwe betonu to 1,13kJ/(kg*K), gęstość 2200kg/m3, λ=1W/mK. Podgrzanie 1m3 betonu o 1K potrzeba 1,13x2200/3600=0,69kWh

150m2 podłogi betonowej o grubości 20cm to 30m3, czyli podgrzanie 30m3 betonu o 4oC = 82kWh. Przy założeniu, że ogrzewanie podłogowe o mocy 100W/m2 będzie rozłożone na 140m2 to w ciągu godziny dostaczę 14kW. Po 4 godzinach będę miał 56kWh. Brakuje...

Mogę zatem zwiększyć moc do 150W/m2 i w ciągu 4 godzin pokryć straty w 100%, albo dostawić klimę, która będzie dogrzewała powietrze.

EDIT: Chociaż mój dom traci 18W/m2 przy temp. zewn. -20oC, co daje ok. 62kWh. Wystarczą zatem kable o mocy 100W/m2 + mała klima.

Edytowane przez Barth3z

Szybka reakcja to często zimna podłoga.

No i te straty, próbowałam je oszacować- wszyscy piszą/ mówią raczej przy b. dobrze ocieplonym budynku o około 1 stopniu. Ci, którzy mają 15 cm styropianu i poprawnie wybudowany dom- tracą 2stopnie na dobę przy wyłączonym ogrzewaniu.

Barthz, czy czy liczyłeś, ile dokładnie wyniesie Cię położenie wodnej podłogówki? Jestem ciekawa, jakie są rzeczywiste różnice inwestycyjne między pexem i kablami. Zmąciłeś mi w głowie tą Aquareą...rzeczywiście jest teraz na nią lepsza cena.

Ciepło właściwe betonu to 1,13kJ/(kg*K), gęstość 2200kg/m3, λ=1W/mK. Podgrzanie 1m3 betonu o 1K potrzeba 1,13x2200/3600=0,69kWh

150m2 podłogi betonowej o grubości 20cm to 30m3, czyli podgrzanie 30m3 betonu o 4oC = 82kWh. Przy założeniu, że ogrzewanie podłogowe o mocy 100W/m2 będzie rozłożone na 140m2 to w ciągu godziny dostaczę 14kW. Po 4 godzinach będę miał 56kWh. Brakuje...

Mogę zatem zwiększyć moc do 150W/m2 i w ciągu 4 godzin pokryć straty w 100%, albo dostawić klimę, która będzie dogrzewała powietrze.

EDIT: Chociaż mój dom traci 18W/m2 przy temp. zewn. -20oC, co daje ok. 62kWh. Wystarczą zatem kable o mocy 100W/m2 + mała klima.

Innymi słowy, klasyka. 15kW kabli i klima dla obniżenia rachunków. W domu prawie pasywnym . TB wypadało by przeprosić:)

Mam cenę poniżej 4zł za kabel o mocy 22W/mb. Przy rozstawie 20cm wychodzi poniżej 20zł/m2. Przy 140m2 powierzchni grzewczej wychodzi 2800zł + 5 sterowników po 100zł daje 3300zł za c.o. Do tego klima za 2k i mamy c.o. za 5k dopasowany do domu pasywnego (praca własna). Do tego bojler za 600zł i za całość wychodzi 6k

Za aquarea trzeba dać min. 10k. Do tego podłogówka z rozdzielaczami ok. 5k. Zasobnik do CWU 2k. Całość 17k przy pracy własnej. Różnica 11k. Jeśli rocznie zaoszczędzę 1 tys. zł na co i cwu to zwrot mam po 10 latach. Opłaca się wybrać pompę ciepła przy jednoczesnej inwestycji w panele PV (nie wspominając o 40% dotacji).

Innymi słowy, klasyka. 15kW kabli i klima dla obniżenia rachunków. W domu prawie pasywnym . TB wypadało by przeprosić:)

Ależ ja go za to nie obrażałem. Pytałem tylko o sposób sterowania czymś takim, a tego nie potrafił mi powiedzieć. On chciał grzać kablami w taryfie płaskiej. Ja chcę grzać dopiero po 14:00 w 2 taryfie. W dwie godziny (w ekstremalnych warunkach w 4 godz.) chcę naładować posadzkę, tak aby mieć cieplutko do wieczora. Przez resztę doby nie potrzebuję ogrzewania, więc niech się wychładza.

Chociaż mój dom traci 18W/m2 przy temp. zewn. -20oC, co daje ok. 62kWh. Wystarczą zatem kable o mocy 100W/m2 + mała klima.

Nie wiem po co tak kombinujesz. Skoro masz dostarczyć 62kWh/dobę, to jakieś 2,5kWh/godzinę. Masz 140m2 więc dajesz 20W/m2. Nie da się tak zrobić, więc daj 50W/m2 i po kłopocie. W tym układzie wystarczy mocy nawet na grzanie w II taryfie. Masz jeszcze zyski bytowe i słoneczne, więc nie zużyjesz aż tyle energii.

Nie wiem po co tak kombinujesz. Skoro masz dostarczyć 62kWh/dobę, to jakieś 2,5kWh/godzinę. Masz 140m2 więc dajesz 20W/m2. Nie da się tak zrobić, więc daj 50W/m2 i po kłopocie. W tym układzie wystarczy mocy nawet na grzanie w II taryfie. Masz jeszcze zyski bytowe i słoneczne, więc nie zużyjesz aż tyle energii.

Właśnie po to kombinuję, żeby efektywnie wykorzystać zyski słoneczne. Jak zauważyłeś, te 62kWh muszę dostarczyć tylko wtedy, gdy na zewnątrz nie ma słońca, a średnia temp. zewn. to -20oC. Przy takich mrozach przeważnie świeci słońce i czasami potrafi tak przygrzać, że dużo kablami dostarczyć nie będę musiał i w całości zmieszczę się w 2 godzinach w 2 taryfie (czyli pseudo COP=2).

EDIT: Poza tym jak dostarczyć 20W/m2 ? Rozłożyć kable 10W/mb co pół metra ?