Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A domy pasywne są drogie ? Chyba tylko te z certyfikatami lub z katalogów. Jeśli sam budujesz wg projektu indywidualnego to pasywny sprowadza się do grubszej izolacji. Resztę budujesz jak dla NF40.

Nawet orientacja domu nie jest ważna?

Ile nad swoim projektem myślałeś? Nie pytam ile myślałeś nad wyglądem, tylko nad rozwiązaniami konstrukcyjnymi - czymś, co w projekcie typowym jest gotowe. Czy uważasz, że to jest prosta sprawa? Czy to jest coś dla każdego? A jaką masz pewność, że rzeczywistość pokryje się z teorią?

Z drugiej strony twój dom będzie pasywny w normalnych warunkach, ale jak będzie zima -30st, a lato upalne, to co się stanie? Przecież nie wypożyczysz klimy na sezon, tylko ją zamontujesz na stałe, a do tego jakieś grzejniczki - tak, czy siak system grzewczy potrzebny, wiec grubsza izolacja to dodatkowy koszt.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet orientacja domu nie jest ważna?

Sądzę, że więcej z tym kłopotu niż pożytku (chodzi o południe). Bardziej zaczyna mi się podobać pomysł nydara z ekspozycją wschodnią. U mnie akurat jest tak, że najlepszy widok mam właśnie na południe. A z tego nie zrezygnuję. Prędzej kupię klimę.

Ile nad swoim projektem myślałeś? Nie pytam ile myślałeś nad wyglądem, tylko nad rozwiązaniami konstrukcyjnymi - czymś, co w projekcie typowym jest gotowe. Czy uważasz, że to jest prosta sprawa? Czy to jest coś dla każdego? A jaką masz pewność, że rzeczywistość pokryje się z teorią?.

To prawda, dużo myślałem. I mogę tylko stwierdzić, że za dużo. Lepiej kupić pompę ciepła i budować coś ok. 30-40kWh/m2/rok.

Ale budownictwo pasywne nie jest tak straszne jakby się mogło wydawać. Sprowadza się do kilku prostych założeń, które de facto również powinny być spełnione w domu energooszczędnym. A to można ogarnąć w 1 dzień.

Z drugiej strony twój dom będzie pasywny w normalnych warunkach, ale jak będzie zima -30st, a lato upalne, to co się stanie? Przecież nie wypożyczysz klimy na sezon, tylko ją zamontujesz na stałe, a do tego jakieś grzejniczki - tak, czy siak system grzewczy potrzebny, wiec grubsza izolacja to dodatkowy koszt.

Nie projektuje się domu na -30oC. Jeśli będzie taka temperatura, to raczej nie martwiłbym się o komfort, tylko, żeby utrzymać temp. w domu powyżej 20oC. A to można zrobić choćby farelką lub jakimś piecykiem. Grubsza izolacja jest dobra nie tylko przy -30oC.

Pod warunkiem że ta izolacja jest bardzo tania, a nie jest. Powyżej 30cm styropianu grafitowego sensu energetycznego raczej nie ma. Kamil wspominał coś o 50cm, ale to tak, jakby ubierać dwa swetry, a nie lepsze buty, czy czapkę.

Pasywny to przede wszystkim odpowiednia orientacja i rozkład pomieszczeń. Tyle się tu pisze o tych domach, a nikt tego tematu nie poruszył - co najwyżej w kontekście przegrzewania się w lecie.

Da się zrobić typowy projekt domu energooszczędnego, ale nie da się pasywnego. Prawie nikt tego nie ogarnia, a jak już zaczyna ogarniać, policzy zyski i straty, uwzględni czynnik ryzyka i dyskusyjny komfort, to dochodzi do wniosku, że to nie ma sensu. Dom pasywny nie jest dla znawców, tylko dla fascynatów. W dodatku bogatych - co nie mają czasu sami o tym myśleć tylko zarabiają grubą kasę w swoim fachu i szukają kogoś, kto się na tym zna. A to wtedy nie może być tanie...

Podłogówka fajnie działa jak są regularne minusy na zewnątrz . Jest cykl rozładowania i ładowania. Ale jak jest tak jak teraz - noc zimno , dzień minimalny plus to wszystko się zaczyna roooozjeżdzać . Jak to dobrze że mam prawie wszędzie panele . Histereza sterownika ustawiona na 0,1 ale zyski słoneczne potrafią wszytko w pył ..... Sterownik "wrzuciłem" do pokoju w którym jest tylko świetlik...

Klima ? w domu piętrowym ? Gdzie ją bym umieścił ? Chyba że kanałówka , ale obsługująca tylko piętro - (bryła taka sama jak dom Imrahila . )

Poza tym IMHO klima też zaburzy sterowanie (kabli czy też wodnej) . Ideałem jest grzanie całodobowe lub tylko w dzień , pomijajać wszystko inne .

Chyba że wylewkę utrzymywać na 18-20 C a reszta klimą , ale ( to w moim przypadku )trzeba było wcześniej o tym myśleć ...

Nie w temacie ....ale .....

Znalazłem "fajny " patent na ogród zimowy

Wanie_si_rozwiodem_4460313.jpg

mam dom ustawiony pod południe

w saLONIE mam przeszklenie 16 m2 wystawione na słońce-

nie potrzebuje w domu klimatyzatora

temat załatwiają rol zewn i okapy domu[głównie]

niby mam gwc ale i bez tego się obejdzie w domu 30kwhm2rok

ty chyba palisz w lecie w kominku, żeby żonie było cieplej? ;) parterowy, porządnie zaizolowany dom z okapem i sporą masą akumulacyjną chyba trudno przegrzać

Pod warunkiem że ta izolacja jest bardzo tania, a nie jest. Powyżej 30cm styropianu grafitowego sensu energetycznego raczej nie ma. Kamil wspominał coś o 50cm, ale to tak, jakby ubierać dwa swetry, a nie lepsze buty, czy czapkę.

Jeśli dla ciebie dom pasywny to dom o obciążeniu 10W/m2 to rzeczywiście mało opłacalne i trudne to przedsięwzięcie. Jeśli natomiast mówisz o 15kWh/m2/rok to jest łatwiej i można taki dom zbudować niewiele drożej od 3-litrowego.

Pasywny to przede wszystkim odpowiednia orientacja i rozkład pomieszczeń. Tyle się tu pisze o tych domach, a nikt tego tematu nie poruszył - co najwyżej w kontekście przegrzewania się w lecie.

No właśnie to nie jest najważniejsze. Jak widać z dyskusji to raczej więcej problemów niż pożytku.