Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie

strugi

Recommended Posts

Nie wiem czy jest to dobry dział, jeżeli nie to poroszę o przeniesienie

Witam,

Jestem włascicielem mieszkania na parterze w kamienicy 3 piętrowej w mieszkaniu posiadam 2 piece kaflowe, jest to jedyne ogrzewanie w mieszkaniu, nie mam mozliwosci podlaczenia ogrzewania sieciowego. Ciepłą wodę dostarcza mi bojler elektryczny 80 litrowy. Moje mieszkanie posiada 40m2 i chciałym się dowiedzieć jakie ogrzewanie było by najbardziej rozsadne. Kolega polecił mi żebym zainwestował w piec na pellet lub ekogroszek z podajnikiem. Na poczatku chciałem założyć ogrzewanie gazowe dwufazowe ale niestety to są za duże koszta i dodatkowe projekty. I piszę do was czy na tak owy piec potrzebne są zezwolenia i jakieś dodatkowe rury wentylacyjne i kominowe? Czy owy piec bede mógł posiadać w pokoju kitóry ma około 12 m2 ? Prosiłbym o pomoc, gdyż w najbliższym czasie bede spodziewał sie dziecka i chciałym jak najszybciej zrobić coś by było ciepło wszędzie w mieszkaniu i żeby obniżyć koszta o minimum. W piecach kaflowych pale drewnem i węglem.

Pozdrawiam

jezeli pale tylko w jednym piecu to okolo 600 kg teraz akurat bojler na wode elektryczny pociagnał około 500 KWh przez 2 miesiace. Bo niestety zeby dogrzac lazienke musialem uzywac czasem Promiennika 800 W

Powiedzmy że z tym promiennikiem wyjdzie 700kg. 700kg to około 4900kWh . Płacąc za to w DUONie w drugiej taryfie zapłacisz około 1100zł rocznie. I palcem nie tykasz. Warto?

Do tego bojler ładujesz też w drugiej taryfie i płacisz miesięcznie około 55zł miesięcznie.

ale takie piece są trójfazowe? więc dodatkowo by trzeba było robić instalacje. druga taryfa zaczyna się od godziny 22 do 6? Troche ten bojler ciagnie bo okolo 7 KWh dziennie jak nie wiecej. Ale też jak by nie patrzec prąd cały czas idzie w góre a ja zapewnew potrzebował bym z 3 takie piece

Ale jak bym zaczał palić w 2 piecu to tak średnio by szło około 20 kg wiadro węgla a takto idzie takowe wiadro na 2 dni przy jednym piecu i średnia temperatura jest okolo 18 stopni,

Nie wiem, nie wgłębiałem się w temat, może też są dwufazowe.

1kg węgla to około 7kWh. Pomnóż to przez to co zużywałeś i pomnóż razy 0,22zł. Tyle mniej więcej zapłacisz za prąd do grzania mieszkania.

Nie wiem jak u ciebie wyglądają okna, bo może warto obniżyć mieszkanie lub przynajmniej położyć styropian na suficie żeby nie ogrzewać sąsiada a zapotrzebowanie ci spadnie.

Okna jak to w starych budynkach sa strasznie wysokie bo maja cos okolo 1.80m wysokości. czyli np. 7 KWh razy (tyle co do tej pory zużyłem) [460KWh] i razy 0.22 zł

Na suficie mam kasetony i podłogę też będe ocieplał.

A pod tobą sąsiad grzeje? Jeśli tak to ja bym nie ocieplał :D

(razy ilość kilogramów i razy 0,22zł)

Poproś kolegę który ci radzi piec na ekogroszek w pokoju by ci pokazał jak głośno pracuje. Zamkniesz go w pokoju - to nie licz że będziesz mógł w nim wysiedzieć - tym bardziej że masz mieć dziecko. Pelet pewnie chodzi ciszej ale i tak ma wentylator który będzie huczał. Posłuchaj się kolegów którzy dobrze doradzają na 40 m2 to albo prąd , albo gaz i inwestycja w piec wbrew pozorom też nie jest tania - myślę że taki mały piec dobrej jakości kosztowałby około 5000 zł + instalacja. Jak nie masz instalacji 3-faz - to występujesz do energetyki o zmianę warunków przyłączenia , mieszkasz na parterze więc koszty zmiany instalacji będą mniejsze niż jakbyś musiał ją ciągnąc na 3 piętro . Jest jeszcze jedno rozwiązanie - o którym słyszałem - ludzie do piecy kaflowych montują grzałki elektryczne - ale to raczej rozwiązanie pod względem energochłonności jest gorsze od piecy akumulacyjnych , albo od zwykłych grzejników konwektorowych z dobrym sterownikiem pokojowym .

Grzałka do pieca to niezbyt dobry wybór, zdecydowanie lepsze są piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem.

W takim mieszkaniu zbadałbym straty przez podłogę - potrafią być wyjątkowo duże, zatem izolacja ich mogłaby przynieść spore oszczędności.

Edytowane przez kbab