kozioleczek4 09.02.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam forumowiczów, Jestem na etapie kosztorysowania generalnego remontu domu poniemieckiego. Trochę danych na temat domu i planowanego remontu: Dom poniemiecki z lat ok 1910, fundamenty na kamieniu, ściany ok 50cm z czerwonej cegły, bez wilgoci, zamieszkany od mojego urodzenia, zrobiony nowy dach, połowa domu ( tj. ok. 50m2 jest zrobiona w bardzo dobrym stanie czyli podłogi regipsy, okna parapety, ale trzeba w nich wymienić elektrykę i c.o ). Co planuję? Planuję zrobić konkretną rozpier....: Do wymiany 8 okien z parapetami wew. i zew., ocieplenie zewnętrzne styro 10cm + jakiś baranek, drzwi wejściowe, drzwi wnętrzowe ( 6 szt. ), instalacje c.o.( piec miałowy + pompa woda pwoietrze do cwu , 9 grzejników), instalacje elektryczną. Do remontu od podstaw mam dwa pokoje po 20m2 każdy, kuchnia 10m2, łazienka 10m2, przedpokój 15m3, ganek 6m2, kotłownia 7m2, pomieszczenie gospodarcze 6m2. Zrobiłem sobie wykaz kosztów: Elewacja 15 000 ( ocieplenie styro 10cm, dom o wymiarach 15mx9m, baranek ) Okna 15 000 Izolacja 5 000 ( wilgoci w domu nie ma i nie wiem czy coś robić przy fundamentach ) Centralne 10 000 ( instalacja, grzejniki ) Kotłownia 15 000 ( kafelki, piec, pompa woda powietrze ) Elektryka 6 000 Łazienka 12 000 ( podłoga zrobiona, ściany równe ) Pokój I 8 000 ( już zrobiony do wymiany centralne, elektryka, malowanie ) Pokój II 8 000 ( już zrobiony do wymiany centralne, elektryka, malowanie ) Pokój III 8 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit ) Salon 14 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit, do wyburzenia kawałek ściany, żeby salon połączyć z kuchnią ) Kuchnia 15 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit ) Pom. gosp. 3 000 ( zrobione ze starej łazienki, położenie tylko nowych płytek ) Przedpokój 6 000 ( podłoga zrobiona, do zrobienia ściany, nowe płytki na podlogę ) Ganek 3 000 ( podłoga zrobiona, do zrobienia ściany, płytki nowe na podłogę ) Parapety 5 000 Drzwi zew. 3 000 Drzwi wew. 2 000 WIem, że trochę dużo czytania, ale jak ktoś dotarl do tego momentu to serdecznie dziękuję . Jak myślicie czy 150 000 tys może wystarczyć przy częściowym nakładzie własnej pracy? Ceny podałem z robocizną, ale nie wiem czy nie za mało. Macie panowie jakieś doświadczenia w takich remontach? Nie mam pojęcia na co uważać, jakich błędów nie popełnić. I tak - jestem zdecydowany na remont i nie chcę budowac nowego. Ten dom jest w mojej rodzinie od 3 pokoleń. Z góry wielkie dzieki za sugestie. Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.02.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Trochę tego styro na elewację za mało. A tak na marginesie to konserwator nie ma tego domu pod opieką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozioleczek4 09.02.2015 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Konserwatora nie ma. Ściany ogólnie bardzo grube i teraz nie mam problemów z paleniem i utrzymaniem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 09.02.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Trochę tego styro na elewację za mało. A tak na marginesie to konserwator nie ma tego domu pod opieką? można powiedzieć, że ile by dał tego ocieplenia to dla niektórych i tak będzie mało 10cm przy takiej grubości ścian to nie jest źle, można by rzec, że przyzwoicie ciężko to ogarnąć , bo można kupić płytki za 18zł/m2 i za 150zł/m2 to samo z podłogami, rozbieżności są ogromne w cenach materiałów i ich jakościach Przy dużym wkładzie swojej pracy jak najbardziej to możliwe Edytowane 9 Lutego 2015 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozioleczek4 09.02.2015 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ogólnie standard średni. Płytki do 70 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 22.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na remont starego domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016. Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych Zgłoś sięDowiedz się więcej na www.remontroku.pl PozdrawiamyRedakcja Muratordom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts