Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Jestem na etapie kosztorysowania generalnego remontu domu poniemieckiego. Trochę danych na temat domu i planowanego remontu:

Dom poniemiecki z lat ok 1910, fundamenty na kamieniu, ściany ok 50cm z czerwonej cegły, bez wilgoci, zamieszkany od mojego urodzenia, zrobiony nowy dach, połowa domu ( tj. ok. 50m2 jest zrobiona w bardzo dobrym stanie czyli podłogi regipsy, okna parapety, ale trzeba w nich wymienić elektrykę i c.o ). Co planuję? Planuję zrobić konkretną rozpier....:

Do wymiany 8 okien z parapetami wew. i zew., ocieplenie zewnętrzne styro 10cm + jakiś baranek, drzwi wejściowe, drzwi wnętrzowe ( 6 szt. ), instalacje c.o.( piec miałowy + pompa woda pwoietrze do cwu , 9 grzejników), instalacje elektryczną.

Do remontu od podstaw mam dwa pokoje po 20m2 każdy, kuchnia 10m2, łazienka 10m2, przedpokój 15m3, ganek 6m2, kotłownia 7m2, pomieszczenie gospodarcze 6m2. Zrobiłem sobie wykaz kosztów:

Elewacja 15 000 ( ocieplenie styro 10cm, dom o wymiarach 15mx9m, baranek )

Okna 15 000

Izolacja 5 000 ( wilgoci w domu nie ma i nie wiem czy coś robić przy fundamentach )

Centralne 10 000 ( instalacja, grzejniki )

Kotłownia 15 000 ( kafelki, piec, pompa woda powietrze )

Elektryka 6 000

Łazienka 12 000 ( podłoga zrobiona, ściany równe )

Pokój I 8 000 ( już zrobiony do wymiany centralne, elektryka, malowanie )

Pokój II 8 000 ( już zrobiony do wymiany centralne, elektryka, malowanie )

Pokój III 8 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit )

Salon 14 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit, do wyburzenia kawałek ściany, żeby salon połączyć z kuchnią )

Kuchnia 15 000 ( do zrobienia wszystko od podstaw, podłoga, ściany, sufit )

Pom. gosp. 3 000 ( zrobione ze starej łazienki, położenie tylko nowych płytek )

Przedpokój 6 000 ( podłoga zrobiona, do zrobienia ściany, nowe płytki na podlogę )

Ganek 3 000 ( podłoga zrobiona, do zrobienia ściany, płytki nowe na podłogę )

Parapety 5 000

Drzwi zew. 3 000

Drzwi wew. 2 000

WIem, że trochę dużo czytania, ale jak ktoś dotarl do tego momentu to serdecznie dziękuję :). Jak myślicie czy 150 000 tys może wystarczyć przy częściowym nakładzie własnej pracy? Ceny podałem z robocizną, ale nie wiem czy nie za mało. Macie panowie jakieś doświadczenia w takich remontach? Nie mam pojęcia na co uważać, jakich błędów nie popełnić. I tak - jestem zdecydowany na remont i nie chcę budowac nowego. Ten dom jest w mojej rodzinie od 3 pokoleń. Z góry wielkie dzieki za sugestie.

Pozdrawiam, Rafał

https://forum.murator.pl/topic/197928-generalka-poniemieckiego-domu/

Trochę tego styro na elewację za mało. A tak na marginesie to konserwator nie ma tego domu pod opieką?

można powiedzieć, że ile by dał tego ocieplenia to dla niektórych i tak będzie mało

10cm przy takiej grubości ścian to nie jest źle, można by rzec, że przyzwoicie

ciężko to ogarnąć , bo można kupić płytki za 18zł/m2 i za 150zł/m2 to samo z podłogami, rozbieżności są ogromne w cenach materiałów i ich jakościach

Przy dużym wkładzie swojej pracy jak najbardziej to możliwe

Edytowane przez beatagl
https://forum.murator.pl/topic/197928-generalka-poniemieckiego-domu/#findComment-6738631

• 1 year później...

Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na remont starego domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

https://forum.murator.pl/topic/197928-generalka-poniemieckiego-domu/#findComment-7044156