isoetes 09.02.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam,od pewnego czasu planuję wybudowanie domu. Na razie zdecydowaliśmy się na projekt domu Z7 ze studia z500 (link). Czytałem o wadach i zaletach domów szkieletowych i jedną z ważniejszych jest niski koszt podawany na wielu stronach. Znalazłem ofertę firmy która wybuduje ten dom za 138 tysięcy brutto (link). Z tego co widzę do wersji pod klucz, trzeba mieć już gotowe fundamenty, elementy kotwiące i samemu wykonać sobie łazienkę. Czy może coś przeoczyłem? Pomijając koszt działki i przyłączy oraz całej biurokracji, to jak sądzicie, do ilu wzrośnie podana przez firmę cena za całość pod klucz? No i oczywiście z drugiej strony, czy nie taniej wyjdzie wybudować ten domek jako murowany systemem gospodarczym? W zależności od strony wyceny mieszczą się od 133 (link) do 226 tysięcy (link). Orientujecie się jakie mogą być realne koszty postawienia murowanego domu Z7 w systemie gospodarczym ? Dodam, że ponieważ nie znam się na budownictwie niemal wszystkie prace zlecę fachowcom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 13.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Nikt z specjalistów nie odpowiada, to ja jako poczatkujący powiem że murowany systemem gospodarczym wyjdzie taniej. Też zastanawiałem się nad opcją firmy co podałeś ale ich standard to jest minimum szkieletowe. Jakbys chciał sensownie ocieplic i wykonać domek to już cenowo nie jest tak fajnie:no: Jeśli nie jesteś prekonany do technologii szkieletowej i nie znasz filozofii szkieletowej to buduj murowany, niebędziesz póxniej narzekał i mniej nerwów na budowie, bo murarzy łatwiej przypilnować (ma być równo i w poziomie) niż zamarwiać się nad łaczeniami, poprawną izolacja itp w szkieletowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 13.02.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 pierwsze co musisz zdecydować buduąc dom to sposób jego ogrzewania, dopiero do tego dostosujesz to z czego będą ściany , takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 18.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 System gospodarczy na pewno wyjdzie taniej. Ale przecież Ty się nie znasz na budownictwie.... Jeżeli się już decydujesz, to zleć budowę fachowcom! Zwróć uwagę na odpowiednią izolację. aby nie wybudować sobie domu pożerającego Twoje pieniądze na ogrzewanie. Domy szkieletowe - podjedź na budowę takiego domu, albo do kogoś, kto już w takim mieszka. Pogadaj, zobacz co i jak.... Zamierzasz wydać sporo kasy, także warto się rozejrzeć. P.S. Na budowę własnymi siłami trzeba mieć mnóstwo czasu. No chyba, że chcesz zamieszkać na kilka, kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.02.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 pierwsze co musisz zdecydować buduąc dom to sposób jego ogrzewania, dopiero do tego dostosujesz to z czego będą ściany , takie jest moje zdanie pierwsze trzeba znać parametry cieplne ścian i najlepiej OZC tego co chciało by się wybudować. Na końcu wybór ogrzewania.Jeżeli się już decydujesz, to zleć budowę fachowcom! Zwróć uwagę na odpowiednią izolację. aby nie wybudować sobie domu pożerającego Twoje pieniądze na ogrzewanie. teraz trochę przepisy chronią przed już totalnym bublem, nie mnie zostaje wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary06 26.04.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Chciałbym odświeżyć temat. Wybraliście już technologię i firmę. Sam jestem w temacie Z7 D. Ja postawiłem na wersję szkieletową i mam zamiar zmieścić się w kwocie 220 tyś pod klucz. bez działki. Czy się uda!! Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts