Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Z7 szkieletowy vs. murowany

isoetes

Recommended Posts

Witam,

od pewnego czasu planuję wybudowanie domu. Na razie zdecydowaliśmy się na projekt domu Z7 ze studia z500 (link).

Czytałem o wadach i zaletach domów szkieletowych i jedną z ważniejszych jest niski koszt podawany na wielu stronach.

Znalazłem ofertę firmy która wybuduje ten dom za 138 tysięcy brutto (link). Z tego co widzę do wersji pod klucz, trzeba mieć już gotowe fundamenty, elementy kotwiące i samemu wykonać sobie łazienkę. Czy może coś przeoczyłem? Pomijając koszt działki i przyłączy oraz całej biurokracji, to jak sądzicie, do ilu wzrośnie podana przez firmę cena za całość pod klucz?

No i oczywiście z drugiej strony, czy nie taniej wyjdzie wybudować ten domek jako murowany systemem gospodarczym? W zależności od strony wyceny mieszczą się od 133 (link) do 226 tysięcy (link). Orientujecie się jakie mogą być realne koszty postawienia murowanego domu Z7 w systemie gospodarczym ? Dodam, że ponieważ nie znam się na budownictwie niemal wszystkie prace zlecę fachowcom.

Pozdrawiam

Nikt z specjalistów nie odpowiada, to ja jako poczatkujący powiem że murowany systemem gospodarczym wyjdzie taniej. Też zastanawiałem się nad opcją firmy co podałeś ale ich standard to jest minimum szkieletowe. Jakbys chciał sensownie ocieplic i wykonać domek to już cenowo nie jest tak fajnie:no: Jeśli nie jesteś prekonany do technologii szkieletowej i nie znasz filozofii szkieletowej to buduj murowany, niebędziesz póxniej narzekał i mniej nerwów na budowie, bo murarzy łatwiej przypilnować (ma być równo i w poziomie) niż zamarwiać się nad łaczeniami, poprawną izolacja itp w szkieletowym

System gospodarczy na pewno wyjdzie taniej. Ale przecież Ty się nie znasz na budownictwie....

Jeżeli się już decydujesz, to zleć budowę fachowcom!

Zwróć uwagę na odpowiednią izolację. aby nie wybudować sobie domu pożerającego Twoje pieniądze na ogrzewanie.

Domy szkieletowe - podjedź na budowę takiego domu, albo do kogoś, kto już w takim mieszka. Pogadaj, zobacz co i jak....

Zamierzasz wydać sporo kasy, także warto się rozejrzeć.

P.S. Na budowę własnymi siłami trzeba mieć mnóstwo czasu. No chyba, że chcesz zamieszkać na kilka, kilkanaście lat. :cool:

pierwsze co musisz zdecydować buduąc dom to sposób jego ogrzewania, dopiero do tego dostosujesz to z czego będą ściany , takie jest moje zdanie
pierwsze trzeba znać parametry cieplne ścian i najlepiej OZC tego co chciało by się wybudować.

Na końcu wybór ogrzewania.

Jeżeli się już decydujesz, to zleć budowę fachowcom!

Zwróć uwagę na odpowiednią izolację. aby nie wybudować sobie domu pożerającego Twoje pieniądze na ogrzewanie.

teraz trochę przepisy chronią przed już totalnym bublem, nie mnie zostaje wykonanie.

• 2 months później...