Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąski Karoliny i Wojtka

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Po lekturze licznych dzienników budowy, niektórych bardzo ciekawych i pouczających, innych fascynujących (stodoła demona ;)) postanowiliśmy założyć nasz pamiętniczek. Piszę w imieniu moim i małżonki - ciekawe czy jak wejdzie wieczorem na muratora to zauważy temat ;)

No ale po kolei - w marcu 2014 stwierdziliśmy, że jednak trzeba się budować, teść mojej żony bardzo się ucieszył i ochoczo przekazał działkę, co prawda niewielką, ale za darmo i w świetnej lokalizacji i zaczęły się batalie urzędowe oraz zmagania z projektem. Problemem była szerokość działki - 16m w najszerszym miejscu, co skutecznie utrudniało swobodny wybór projektu. Oczywiście najpierw dom miał mieć płaski dach, ale wydział architektury stwierdził, że kto to widział takie fanaberie na Podkarpaciu, jeszcze nie daj Boże ładnie by to wyglądało wśród domów z uskokiem i komunistycznych kostek. Po namyśle stwierdziliśmy, że gra nie jest warta świeczki, a dwuspadowy dach też jest spoko i zaczęliśmy poszukiwanie takiego projektu. Pierwszy brany pod uwagę był dom w laurach z archona, ale przestraszyliśmy się życia w akwarium ;)

http://archon.pl/images/products/m4ba398e83a839/289.jpg

Potem był atrakcyjny 3 z projektów z wizją, ale jest trochę za szeroki. Koniec końców to i tak ten projekt chyba najbardziej nas zainspirował.

http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_large_img/Front_2bf9692d99903b00d68b16280dd7506e1.jpg

W końcu zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Pierwsze wersje opracowane były przez architekta poleconego przez moich rodziców, który później musiał wycofać się z projektu z braku siły roboczej, ale za to zostawił nas z gotową wizją naszego domu. Poszliśmy z tym do koleżanki z liceum, która zgodziła się dokończyć zaczęty projekt, ale po wrzuceniu wszystkiego w komputer i szybkich przeliczeniach okazało się że dom ma ponad 210 metrów więc zaczęło się projektowanie od nowa i zmniejszanie wszystkiego co się da;)

W międzyczasie wynikły oczywiście problemy z planem zagospodarowania, ale to nas nawet specjalnie nie zdziwiło ;). Otóż urbanista zalecił na 16 metrowej działce odsunąć się 5 metrów z jednej strony, a z drugiej wspaniałomyślnie zostawił ustawowe 4m. To już był duży problem bo 7 metrów na dom z ociepleniem itp. to już odrobinę mało. Na szczęście jakoś to odkręciliśmy i zgodził się na wersję 4 i 4m.

Ostatecznie pod koniec zeszłego roku ustaliliśmy wersję projektu, która odpowiadała wszystkim (nam, architektowi, konstruktorom, a nawet rodzicom i teściom ;)).

Wygląda to mniej więcej tak:

2.jpg3.jpg11.jpg

Mamy to na czym nam najbardziej zależało czyli powszechnie krytykowany przez wszystkich dach bez okapów i w miarę nowoczesny wygląd ;)

W środku z kolei jest tak:

parter.jpgpiętro.jpg

I znowu najbardziej zależało nam na dużym salonie, ja chciałem wyjście z kuchni bezpośrednio na ogród, 3 pokoje na górze i kuchnia z miejscem na wyspę. Na górze są dwie łazienki, ale to jest jeszcze do ostatecznego ustalenia w zderzeniu z finansami ;).

W tej chwili mamy złożony wniosek o pozwolenie i wykonawca już czeka na zielone światło - jak tylko będzie to wkracza do działania;)

Aha,

budujemy z ytonga, fundamenty tradycyjne, strop żelbetowy. Zastanawiamy się czy kryć blachą na rąbek stojący jak na wizjach czy płaską czarną dachówką - może ktoś stał przed podobnym dylematem i podzieli się rozważaniami finansowymi - czy dachówa wychodzi dużo drożej??

Dobra to na razie tyle, jeszcze raz witam wszystkich, jak mi entuzjazm nie siądzie to będę informował jak nam idzie ;)

Edytowane przez hun19

Nie widzę linku do komentarzy więc pozwolę sobie skomentować tutaj.

Bardzo fajny dom się szykuje. Co do cennika to konkretnie nie powiem ale z tego co się sama dowiadywałam dachówka wychodzi drożej a płaska od klasycznej dachówki w naszym projekcie to byłaby dopłata prawie 5tyś złotych.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

• 1 month później...

No to ruszyliśmy!

W czwartek z samego rana zajechała ekipa, szybciutko zrobili wykopy pod fundamenty i pod czujnym okiem sąsiadów zalali je betonem - zajęło im to od 6 do 16 czyli szybciutko.

Na drugi dzień zrobili szalunki i nawet by to zalali ale nie wyrobiła się grucha, a że w sobotę padało to dzieła dokończyli dzisiaj.

Pierwszy etap za nami, obyło się na razie odpukać bez komplikacji i teraz czekamy aż fundamenty porządnie zwiążą i bierzemy się za ściany.

Koszty na ten moment to ok. 10 tys. zł.

• 1 month później...

Mała aktualizacja -

jakieś dwa tygodnie temu chłopaki wpadli z impetem, pomalowali fundamenty, zrobili zasypki i jak to oni znikli ;),

w tym tygodniu rozłożyli rurki z kanalizacji i przełożyli pod fundamentem rurkę do wody, a w czwartek już zupełnie znienacka wpadli i wylali ślepą wylewkę.

Teraz podlewam sobie beton i czekam na kolejną niespodziewaną wizytę - ogólnie jestem dość zadowolony.

My tymczasem wybieramy okna i pokrycie na dach.

Początkowo miała być blacha na rąbek ale wychodzi na to że skończy się na dachówce ceramicznej chociaż ja brałbym cementową - wahamy się między Braas Teviva a Creaton Domino, w tym miejscu mam też pytanie o ważność gramatury membrany - w jednym sklepie mówią mi że wychodzenie ponad 165g to niepotrzebne wydawanie pieniędzy a w drugim że 210g z paskiem klejącym to absolutne minimum - jak to jest faktycznie?

Pozdrowienia i do następnego wpisu - chciałbym w końcu wrzucić zdjęcia.

• 5 months później...

Długo mnie nie było, zaszło trochę zmian.

W międzyczasie ekipa murarska okazała się średnia- opóźnienia wyszło im ponad 2 miesiące, a styl w jakim postawili ścianki działowe woła o pomstę do nieba. Nic już z tym nie zrobię, będziemy ratować przy tynkowaniu.

Jeśli chodzi o dach zdecydowaliśmy się ostatecznie na dachówkę Creaton Domino w kolorze łupek angoba, okna firmy Vidok pakiet 3 szybowy, kolor grafitowy.

Na ten moment mamy stan surowy zamknięty.

Co poszło nie tak:

1. Ścianki działowe jw.

2. Fatalny sklep z zaopatrzeniem do dachu - po 3 tygodniach czekania na okna dachowe przywieźli złe. Od miesiąca czekamy na kominki wentylacyjne - w sumie przez nich budowa trochę stoi.

Najbliższe plany:

1. Przed zimą musimy zrobić izolację nad garażem - czekam już na wycenę - taras widać na zdj. nr 1

2. Elektryka

3. Może uda się zrobić ogrzewanie.

Co do ogrzewania zastanawiamy się nad rozwiązaniem do salonu i kuchni - to co jest bezsprzeczne to że nie chcemy płytek. Najchętniej zamontowalibyśmy kaloryfery ale w praktyce miejsce na nie jest jedynie na ścianie między schodami i kuchnią oraz między kuchnią i oknem tarasowym tylko, że nie wiemy czy to nam wystarczy.

Wykonawca doradza podłogę z laminatów, ale nie za bardzo wiem o co chodzi ;) - może jakieś dobre rady?

20150930_175500.jpg

20150930_175644.jpg

20150930_175659.jpg

Edytowane przez hun19

• 5 months później...

Aktualizacja po przerwie

1. W listopadzie zrobiliśmy elektrykę, panowie szybcy, solidni i co najważniejsze schludni - na budowie zostawili większy porządek niż zastali ;)

2. W grudniu zapadła decyzja o zmianie koncepcji wentylacji na mechaniczną z rekuperatorem firmy Paul

3. Styczeń to załatwianie "pozwolenia na wpięcie do sieci wodociągowej" mimo, że było ono zawarte w pozwoleniu na budowę - taki grymas zakładu komunalnego

4. Marzec - tynki cementowo wapienne, ekipa też pierwsza klasa - tynki równiutkie, nie popękały, nadrobili niechlujnośc murarzy i w końcu mamy równe ściany.

5. Obecnie robimy poddasze, zainstalowaliśmy wieszaki, a wczoraj Panowie ocieplili poddasze pianą PUR na grubość co najmniej 22cm, jutro taszczymu rekuperator na stryszek i układamy podłogę z OSB, potem g-k na sufity

6. Równolegle pracuje ekipa od wod kan gaz co. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe w całym domu.

7. Jeszcze bardziej równolegle pracujemy w ogrodzie - odwodenienie dachu, podjazd do garażu, izolacja fundamentów, wyrównywanie powierzchni działki.

8. Mamy już wszystkie przyłącza, w poniedziałek składamy podanie o nadanie nr domu i jade podpisywać umowy z dostawcami.

9. W przyszłym tygodniu prawdopodobnie podgonimy z rekuperacją.

10. Jesteśmy na etapie zamawiania drzwi i bramy do garażu - brama pewnie z NICE a drzwi najbardziej podobają nam się Parmax (ale boimy się ceny - czekamy na wycenę) albo Urzędowski

Następne plany:

1. Wylewki

2. Balustardy na balkonach i izolacja tarasów

3. Elewacja (maj/czerwiec)

4. ....

• 3 months później...

Aktualizacja - będziemy mieszkać pod szczęśliwą siódemką ;)

Postępy budowlane:

- skończona instalacja wod-kan-gaz-co - podłogówka na całości (TECE) i kocioł gazowy Junkers z zasobnikiem 120L - od wczoraj grzejemy wylewki

- założone drzwi wejściowe firma MP Drzwi - bardzo polecam

- wylewki są

- balustrady z solbetu zrobione

- podjazd częściowo ogarnięty ale brakuje jeszcze ze 3-4 cm kruszywa, ale to przy okazji bo musiałem oddać zagęszczarkę

- rekuperacja zrobiona

- położone sześć kafelków w kotłowni pod zasobnik ;)

- brama garażowa wiśniowski

Co dalej:

- zamawiamy podłogi na dół - prawdopodobnie dąb rustical z Finish Parkiet

- czekamy na schody

- od 16.08 robimy łazienki

- od poniedziałku idę na urlop i będę malował.

- trzeba wybrać jakieś drzwi wewnętrzne - ktoś coś poleca??

Wydatki? Wiadomo, za duże a końca nie widać ;)

Pozdrawiam

hun19, wybacz, że tutaj, a nie w komentarzach (ale później zapomnę o tym, że pytałam i już nie wrócę do innego wątku - obserwuję tylko ten).

Jak tak patrzę na Waszą drogę do wyboru projektu, to wydaje mi się, że w jakimś stopniu mamy podobne upodobania, bo braliśmy pod uwagę dokładnie te gotowce, co Wy. Skończyło się jednak u nas na wyborze innego gotowca, jednak również z tarasem na piętrze, I stąd moje pytanie - jaką wykonaliście izolacje - podaj mi jak możesz jak najwięcej szczegółów. Czy może systemem odwrócenego stropodachu? Jaki materiał do hydroizolacji wybraliście i w jakiej cenie? Czy wypuszczaliście wypusty do wody deszczowej i rzygacze, robiliście wylewkę spadkową? Jakie ostatecznie pokrycie tarasów? Czy montując balustrady robiliście przy tym jakąś wyjątkową izolację w miejscu montowania słupków?

Nie czytam wiele dzienników, gdyż czasu brakuje, ale Twój mi się wyświetlił, podobne tarasy, także pytam z ogromną ciekawością. Może mi coś doradzisz o czym nie wiem. :)

Na jaką w końcu zdecydowaliście się dachówkę?

Pozdrawiam :)

TsunamiM dzięki za zaintersowanie.

Z tarasami nie jest do końca łatwo ;) no ale po kolei

1. strop żelbetowy typowy

2. nad pomieszczeniami membrana PCI - coś m/w jak w linku https://suez.com.pl/pl/p/PCI-Pecilastic-W-Elastyczna-mata-uszczelniajaca-pod-okladziny-ceramiczne-i-kamien-naturalny-1m/2259 - to jest taka guma od spodu na całej powierzchni podklejona

3. tam gdzie pod spodem nie ma pomieszczenia daliśmy typową papę zgrzewaną

4. styropian ze spadkiem - na dużym tarasie spadek od budynku z rozchodzeniem na boki

5. na to wylewka ze spadkiem chyba 1cm/2m

I w takim stanie to stoi od listopada 2015 i trzeba powiedzieć że przez calą zimę nic nie przeciekało

W kwietniu wystawiliśmy balustrady z solbetu więc taras przybrał formę basenu, żeby się nie wypełnił wodą ;) to co 2 metry nawierciłem otwory wiertłem 15 i tędy sobie ucieka.

No i teraz na to damy jeden z dwóch wariantów (czekam na wycenę)

1. papa 3 warstwy

2. membrana epdm

Co do odprowadzenia wody to z dużego tarasu w miejscach gdzie zrobilem te prowizoryczne przepusty przebijemy rurki pewni 5cm z szczelnym kołnierzem i całość zbierzemy rurą 5cm ukrytą w warstwie elewacji. Z kolei z balkonu z racji tego że jest mniej wody zbierzemy ją w rogu balkonu do takiego jakby "odpływu liniowego" i rynienką do ziemii i do drenażu.

Co do kosztów (powierzchnia moich tarasów to 60m2) to w dzienniku budowy wpisałem sobie "PCI + papa + styropian + robota 4136zł" ale szczerze nie pamiętam już co dokładnie ile kosztowało

Chciałem wczoraj wrzucić jakieś zdjęcia jak to wygląda ale coś nie zagrało - postaram się to nadrobić.

Jak chcesz wiedzieć więcej to pytaj może będę umiał odpowiedzieć

A dachówki mamy creaton domino łupek angoba. Ty zrobiłaś czarne?

Edytowane przez hun19

IMAG0123.jpgIMAG0115.jpg

IMAG0166.jpgIMAG0148.jpgIMAG0049.jpg

Dobra to teraz trochę zdjęć

1, 2. Układanie PCI i papy

3 widać przekrój kolejnych warstw tarasu czyli styropian plus wylewka.

Pierwotnie planowaliśmy balustrady na szkielecie stalowym wypełnione OSB i pokryte styropianem tak by zlicować je z elewacją, ale trochę bałem się czy z czasem na połączeniu między ścianą a balustradą nie powstanie pęknięcie, a poza tym szacowany koszt był szalony.

Zdecydowaliśmy się więc na wycięcie fragmentu wylewki na szerokość 12cm (jak bloczek solbetu) i postawienie bezspośrednio na stropie "barierek z bloczków. Co ok 2 metry wylaliśmy żelbetowe, zbrojone słupki a na górze całość zepniemy płaskownikiem aby uzyskać stabilność konstrukcji.

Widać to na kolejnych zdjęciach.

IMAG0103.jpgIMAG0071.jpgIMAG0127.jpgIMAG0177.jpgIMAG0174 (1).jpg

Kolejne zdjęcia (można dodawać tylko 5 na post?), niestety robione budką telefoniczną bo te z aparatu też nie chcą wejść na stronę.

No i po kolei układanie podłogówki, poddasze z reku w tle, widok na kuchnię, córka już sprząta swój pokój i na koniec rezultaty mojej własnej działalności w zakresie montażu parapetów ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

20160819_183712.jpg

HA! W oczekiwaniu aż łaskawie pojawi się ekipa od elewacji zaczęliśmy robić łazienkę na górze.

Oczywiście był wyścig z czasem, żeby zdążyć z zakupem płytek ale udało się. Na podłodze też będą te dechy a na ścianach więcej płytek już nie będzie.

Po lewej chcieliśmy półkę własnego projektu z umywalkami nablatowymi, ale jak na razie stolarze życzą sobie dzikie pieniądze za wykonanie więc szukamy dalej.

Z innych nowinek to ułożona jest podłoga w kotłowni. Zrobione trochę zabudowy z g-k w róznych miejscach. Prawie mamy wybrane panele na górę i czekamy na deski do salonu.

Był też dzisiaj Pan od schodów i coś tam kombinował z metrówką ;)

Może w październiku się uda...

• 1 month później...

Może w październiku się uda... - już dawno nieaktualne ;)

Po kolei:

1. W 99% skończyliśmy górna łazienkę, trzeba jeszcze tylko przykręcić baterie umywalkowe i umywalki

20160929_125602.jpg

2. W jakichś 90% mamy skończoną dolną łazienkę. Brakuje klopika, chyba od miesiąca mam w przeglądarce otwartą stronę ale jakoś nie mogę się zabrać za sfinalizowanie zamówienia.

Musimy też kupić kolumnę prysznicową i tu znowu mamy zagwozdkę czy iść w ekstraklasę i kupować Klubi/Grohe itp czy przyoszczędzić i wybrać np. Omnires.

Trzeba też skonstruować mebel pod umywalkę, który będzie się składał z dwóch ikeowskich szafek lixhult http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10328667/ i białego blatu. Trzeba jeszcze kupić baterię.

20160916_163324.jpg

3. W przedpokoju mamy podłogę, brakuje lustra i oświetlenia

20160911_144339.jpg

4. Ułożyłem panele podłogowe w sypialniach i korytarzu na piętrze. Kronopol aurum.

20161002_172649.jpg

5. Robimy elewację!!

20161008_152240.jpg W sumie dom w zalożeniu prosty i bez udziwnień okazał się być kłopotliwy przy elewacji bo ekipa sporo czasu spędziła przy tych niezliczonych kątach no ale ten etap już za nami. Ja równolegle przygotowuję deski na elewację - zdecydowaliśmy się na sosnowe deski o profilu rombo, pokrywam je lazurą remmersa w kolorze... sosny.

Co się nie udało:

1. Podłogi w salonie, kuchni i pokoju na dole. Ekipa przyjechała, pomierzyli wilgotność i stwierdzili, że jest basen więc od trzech tygodni podłogówka działa na wysokich obrotach...

2. Schody przyjechały już w większej części na budowę, ale Pan majster zaliczyl tydzień obsuwy i ma zacząć od jutra. Zobaczymy.

3. Czekamy na drzwi, zamówione w Pol-Skone

4. Powoli ogarniamy temat ogrodzenia i jakichś porządków na działce bo trochę toniemy w śmieciach

Na ten moment gorąco liczę na wprowadzkę do końca listopada ale jak będzie to zobaczymy

Jak już się otwarłem to pójdę za ciosem i przedstawię swoje rozważania nt. ogrodzenia.

Działka pierwotnie miała wjazd od ulicy tak jak na zdjęciu, ale ze względu na takie a nie inne posadowienie domu wjeżdżać będziemy od wąskiej uliczki widocznej na zdjęciu.

Od tej wąskiej uliczki, a zarazem od faktycznego frontu domu będzie ogrodzenie z siatki panelowej i tu sprawa jest prosta.

Natomiast od głównej drogi, ale zarazem od boku domu myślimy nad ogrodzeniem, które stylem będzie pasować do tego co mają sąsiedzi czyli prosta, biała podmurówka i pionowe sztachety. Poza walorem estetycznym ma to też inne znaczenie. Mianowicie przed samą ulicą działka dość wyraźnie opada. Myślę o tym by tę podmurówkę podnieść do góry na około 60-70 cm i dzięki temu będę miał możliwość delikatnego podniesienia poziomu działki. Oczywiście o parę centymetrów, bo nie buduję muru oporowego tylko zwykłe ogrodzenie, ale przynajmniej uzyskam łagodniejszy spadek na działce.

Rozważamy kilka wersji tego ogrodzenia, chodzi o liczbę i grubość słupków:

Bez tytułu.jpgelewacja poludniowa OGRODZENIE1.jpgelewacja poludniowa OGRODZENIE3.jpgelewacja poludniowa OGRODZENIE4.jpg

Elewacja już w większej części gotowa, panom zostało jeszcze jedynie przykręcenie desek elewacyjnych. Jakoś strasznie krążyli wokół tematu, ale w końcu wczoraj zaczęli - najpierw frezowanie, potem osadzali łaty i przykręcali je do ściany a dzisiaj w końcu zaczęli montaż przygotowanych przez nas desek.

Zdjęcie 1. Inwestorka i nasz bałagan

Zdjęcie 2. Pierwsze dechy!!20161020_131948.jpg20161019_163836.jpg

Skończyliśmy elewację. Deski wiszą na ścianie. Nieskromnie napiszę, że mega mi się podobają :)

20161023_163247_HDR.jpg

Zostało jeszcze trochę pierdół do wykończenia, ale to już powolutku we własnym zakresie.

W międzyczasie zdemontowałem stare ogrodzenie, po czym wjechał pan z koparką i zrobił masakrę na pół ulicy - dobrze, że sąsiedzi są tolerancyjni ;)

Dzisiaj skończyłem też montować szafkę pod umywalkę, projekt własny, szafki z IKEI, umywalka Castorama, bateria chyba leroy. Muszę jeszcze podłączyć syfon i wodę do baterii, ale to przy okazji.

20161025_215546.jpg

Wziąłem się za meblowanie pomieszczenia technicznego, które ma być jednocześnie kotłownią, pralnią i "brudną" kuchnią, a dopóki nie zrobimy głównej kuchni naszą jedyną.

W ramach cięcia kosztów zamówiłem korpusy mebli kuchennych z Leroya. Łolaboga jakie to liche, niemal wyłamuje się w rękach, no ale myślę, że po założeniu frontów i ustabilizowaniu blatem jakoś będzie się trzymało.

Przy okazji, poszukuję (najlepiej) stalowego zlewu jednokomorowego do szafki 60cm, wymiary jak największe ok 55x55cm i możliwie głęboki - tak żeby można było w nim zamoczyć pranie/ umyć jakiś wielki wazon itp.

Jeśli ktoś czyta te moje wynurzenia to proszę o poradę gdzie taki znaleźć możliwie tanio .

Pan Stolarz dalej walczy z naszymi schodami, trepy już leżą, teraz montuje poręcz no a potem wykańczanie. Jak na razie super - zdjęcia na koniec.

Układanie podłogi na dole mamy umówione na 15 listopada, a montaż drzwi ok 21. Potem sprzątanie i wchodzimy na obiekt!!!!!!:o