Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 44 S - co to za pustak?

Recommended Posts

Przeglądając sobie ofertę w składzie budowlanym natrafiłem na coś takiego jak pustak z dopiskiem "S". Jest to produkt uzupełniający do systemu Porotherm, z dwoma prostokątnymi otworami przy jednej ze ścianek. Czy ktoś mi może wyjaśnić gdzie się stosuje takiego pustaka? Czy to są otwory do poprowadzenia peszli instalacyjnych? Tak mi to wygląda, a właśnie czegoś takiego szukam... Z góry dziękuję za odpowiedź :)

f9129c2a03f0ce8168dae58800a49e3b.jpg

Pustaki oznaczane jako "S" mają system pióro-wpust tylko na jednej krawędzi. Druga krawędź jest gładka. W związku z tym stosuje się je wszędzie tam, gdzie potrzebna jest gładka krawędź boczna - czyli np. przy narożnikach ścian i przy ościeżnicach. Można też ich używać przy dołączaniu do ścian nośnych "na styk" z wykorzystaniem tylko kotw zamiast podkuwania ściany nośnej. Ogólnie jest to bardzo przydatny pustak i stosuje się go bardzo często. Z reguły w projekcie budowlanym jest rozpisana liczba potrzebnych produktów uzupełniających w każdym systemie.

To co pokazałeś na zdjęciu to nie jest porotherm S. W zasadzie to nie wiem co to jest i czy na pewno jest to coś z systemu Porotherm :p Wygląda trochę jak Porotherm R, ale tam jest jedno dość szerokie korytko idące przez cały przekrój pustaka. I nie służy ono do umieszczania peszla :)