Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrzynarka? Piła tarczowa? Lisi ogon?

Recommended Posts

Chciałbym zasięgnąć języka w kwestii wyboru najbardziej odpowiedniego narzędzia do cięcia w drewnie. Chciałbym poprzycinać kilka desek i poskładać z nich skrzynie, blaty, pułki etc., więc kwestią najbardziej istotną dla mnie jest precyzja cięcia (zachowanie prostej linii i kąta w przecinanym materiale), niemniej urządzenie miałoby zastosowanie właściwie wyłącznie amatorskie, dlatego chciałbym zamknąć się w budżecie 100-200 PLN. Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony będzie umiał mi pomóc. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
...... kwestią najbardziej istotną dla mnie jest precyzja cięcia (zachowanie prostej linii i kąta w przecinanym materiale), niemniej urządzenie miałoby zastosowanie właściwie wyłącznie amatorskie, dlatego chciałbym zamknąć się w budżecie 100-200 PLN.

Jeśli, ma to być cięcie estetyczne, proste i precyzyjne - niemożliwe w tej kwocie:)

Chyba że zaniesiesz wszystko do stolarz i za te pieniądz potnie Ci te elementy które pomierzysz.

Urządzeniem proponowanym możesz sobie pociąć półki na regał w piwnicy.

Pozdrawiam

Chciałbym poprzycinać kilka desek i poskładać z nich skrzynie, blaty, pułki etc., więc kwestią najbardziej istotną dla mnie jest precyzja cięcia

Tak popatrzyłem w sieci - jeśli poćwiczysz sprawdź takie urządzenie - powierzchnia cięcia jest dużo bardziej precyzyjna, a efekt końcowy może Cię zadowolić . Koszt większy od budżetu o ok 30 zł.

Ponadto masz urządzenie nie tylko do drewna.

Pozdrawiam

4.jpg

Akurat się nie zgodzę z tym że tańszy sprzęt nie poradzi sobie z precyzyjnymi pracami - może będzie to wymagać troche więcej cierpliwości , wprawy , prób i błędów ale skoro autor podejmuje się zrobienia sobie półek ręcznie to też i podejmuje się włożenia w to troszkę ekstra wysiłku. Tańsza wyrzynarka, ciut więcej polerowania itd a jaka satysfakcja , i oszczędność pieniedzy

Akurat się nie zgodzę z tym że tańszy sprzęt nie poradzi sobie z precyzyjnymi pracami - może będzie to wymagać troche więcej cierpliwości , wprawy , prób i błędów ale skoro autor podejmuje się zrobienia sobie półek ręcznie to też i podejmuje się włożenia w to troszkę ekstra wysiłku. Tańsza wyrzynarka, ciut więcej polerowania itd a jaka satysfakcja , i oszczędność pieniedzy

Z kolegą almarat zgadzam się w zupełności. Autor zresztą wie ile pieniędzy może przeznaczyć na nowe elektronarzędzie.