kubaar 09.02.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam, Temat trochę wałkowany ale zapytam o konkretną sytuację. Po kolei! Buduję dom, parterowy, będzie ogrzewanie podłogowe więc i kondensat. Do kondensatu wiem jaki komin - albo gotowy system który sobie środkiem spaliny wypuści a po zewnętrznej części "rury" zaciągnie, albo uniwersalny i wstawić rurę do środka - wyjdzie na to samo! Co mnie gnębi to to, ze ciągle słyszę że "co to będzie jak ruski gaz zakręcą"? Na początku puszczałem mimo uszu, jednak stwierdziłem że jeśli jest opcja zabezpieczyć się i na taką ewentualność, to może i warto to zrobić jeśli byłoby to kosztowo do przełknięcia. I co wymyśliłem? Ano wymyśliłem coś takiego: http://www.kominy.pl/system-kominowy-ceramiczny-cjblok-uniwersal-skc-cm-o-160mm-z-wentylacja-2-kanalowa.html Komin jak komin, nic szczególnego. Ma jednak dość ciekawą charakterystykę, w całym systemie są 2 wentylacje o wielkości otworu takim że rurę fi80 wsadzi do środka i dzięki temu jeden kanał wentylacyjny byłby do kondensatu, a otwór kominowy fi160 byłby na wypadek konieczności montażu piecą weglowego/tą alternatywą w "razie W '" + miałbym niezbędną wentylację 2 kanałem. Powiedzcie mi czy ma to sens. Proszę o poważne komentarze. Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.02.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Kupno całego komina na "zaś", to inwestycja której efekty mogą Cię w przyszłości rozczarować. Kombinujesz bez wątpienia prawidłowo, więc wybierz z plejady dostępnych na rynku pustaków taki, który pozwoli Ci w przyszłości włożyć doń co tylko będziesz chciał. Jest tego mnóstwo, a ich ceny nie powinny odbiegać znacznie. Sam pustak nie powinien kosztować więcej niż stówkę za mb. Włożysz do środka TO co będzie trzeba i WTEDY, kiedy przyjdzie na to czas. Nie bądź chytry, kup o rozmiar większy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 10.02.2015 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Dziękuję za odpowiedz Panie Piotrze! Rozmiar wiekszy może być, różnica znikoma Co do dalszego kombinowania... myslalem wcześniej żeby kupic: http://www.kominy.pl/pustak-kominowy-pkw-27-1020x2.html I tam wpiąć kondensat a byłby gotowy kanał na piec weglowy również. Tyle ze to chyba trzebaby obmurowac cegła jeszcze i tu chyba finansowo wyjdzie to samo co opcja powyzszego systemu z 2x wentylacją... Proszę o podzielenie się opinią! Pozdrawiam, Kuba Edytowane 10 Lutego 2015 przez kubaar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.02.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 A dlaczego uważasz, że jeden pustak trzeba obmurować, a drugi nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 12.02.2015 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Hmm bo tak sobie kombinuje - gotowy system, to rura ceramiczna + obudowa to nie trzeba ocieplac procz to co ponad dach(kondensat nie grzeje tak wiec tu problemu nie bedzie). A jak muruje z tych pustaków i wsadze kwasówke to temp spalin moze duzo bardziej nagrzac sciany komina i pasowałoby obmurować cegła... Kurcze robie problem z tym kominem ale chce dobrze zrobic a wiedze mam znikomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Jak masz wątpliwości co do trwałości pustaków, zbuduj z cegieł,...bez powielania systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts