Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden komin, dwa piece

Recommended Posts

Witam,

Temat trochę wałkowany ale zapytam o konkretną sytuację. Po kolei!

Buduję dom, parterowy, będzie ogrzewanie podłogowe więc i kondensat. Do kondensatu wiem jaki komin - albo gotowy system który sobie środkiem spaliny wypuści a po zewnętrznej części "rury" zaciągnie, albo uniwersalny i wstawić rurę do środka - wyjdzie na to samo! Co mnie gnębi to to, ze ciągle słyszę że "co to będzie jak ruski gaz zakręcą"? Na początku puszczałem mimo uszu, jednak stwierdziłem że jeśli jest opcja zabezpieczyć się i na taką ewentualność, to może i warto to zrobić jeśli byłoby to kosztowo do przełknięcia. I co wymyśliłem? Ano wymyśliłem coś takiego:

http://www.kominy.pl/system-kominowy-ceramiczny-cjblok-uniwersal-skc-cm-o-160mm-z-wentylacja-2-kanalowa.html

Komin jak komin, nic szczególnego. Ma jednak dość ciekawą charakterystykę, w całym systemie są 2 wentylacje o wielkości otworu takim że rurę fi80 wsadzi do środka i dzięki temu jeden kanał wentylacyjny byłby do kondensatu, a otwór kominowy fi160 byłby na wypadek konieczności montażu piecą weglowego/tą alternatywą w "razie W '" + miałbym niezbędną wentylację 2 kanałem. Powiedzcie mi czy ma to sens. Proszę o poważne komentarze.

Pozdrawiam,

Kuba

Kupno całego komina na "zaś", to inwestycja której efekty mogą Cię w przyszłości rozczarować. Kombinujesz bez wątpienia prawidłowo, więc wybierz z plejady dostępnych na rynku pustaków taki, który pozwoli Ci w przyszłości włożyć doń co tylko będziesz chciał. Jest tego mnóstwo, a ich ceny nie powinny odbiegać znacznie. Sam pustak nie powinien kosztować więcej niż stówkę za mb. Włożysz do środka TO co będzie trzeba i WTEDY, kiedy przyjdzie na to czas. Nie bądź chytry, kup o rozmiar większy!:D

Dziękuję za odpowiedz Panie Piotrze!

Rozmiar wiekszy może być, różnica znikoma :)

Co do dalszego kombinowania... myslalem wcześniej żeby kupic:

http://www.kominy.pl/pustak-kominowy-pkw-27-1020x2.html

I tam wpiąć kondensat a byłby gotowy kanał na piec weglowy również. Tyle ze to chyba trzebaby obmurowac cegła jeszcze i tu chyba finansowo wyjdzie to samo co opcja powyzszego systemu z 2x wentylacją...

Proszę o podzielenie się opinią!

Pozdrawiam,

Kuba

Edytowane przez kubaar

Hmm bo tak sobie kombinuje - gotowy system, to rura ceramiczna + obudowa to nie trzeba ocieplac procz to co ponad dach(kondensat nie grzeje tak wiec tu problemu nie bedzie). A jak muruje z tych pustaków i wsadze kwasówke to temp spalin moze duzo bardziej nagrzac sciany komina i pasowałoby obmurować cegła... Kurcze robie problem z tym kominem ale chce dobrze zrobic a wiedze mam znikomą.