Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże spalanie pelletu w garażu - wada izolacji?

puzon_16

Recommended Posts

Witam,

Dom 140m2 oraz garaż 45m2 (wolnostojący) ogrzewam pelletem.

Dom ocieplony styropienem grafotowym 12cm, okna 3szybowe, wełna poddasze 25cm, podłoga 8cm.

Garaż 45m2 3m wysokości ocieplony 8cm biały styropian, okno 2mx1,5m dwuszybowe, strop akerman + 6cm styropian, podłoga 6cm styropian. Brama ociplona wielkości 4,5x2,6m.

Wszystko ogrzewane pelletem. Generalnie jeśli ogrzewam wyłącznie dom spalanie dzienno kształtuje się w okolicah poniżej 20kg, jeśli dołącze garaż wzrasta o 10-15kg!! Oprócz tego w domu utrzymuje 22 stopnie cały dzień a w garażu tylko od godziny 16 do 22 utrzymuje 15stopni.

Jesli przy temperaturze zewnętrznej 0 stopni o godzinie 22 jest w garażu 15 stopni i wyłącze ogrzewanie to rano o godz 7 jest 9 stopni. Analogicznie w domu 22 i 21 czy spadek 1stopnia w domu i 6 w garażu.

Co może być powodem takich strat w garażu?

zależy mi na temeraturze 15 stopni w godzinach 16-22 ponieważ dorabiam w garażu po pracy - w sumie to codziennie. W pozostałych jest nieistotne ale podnieść z 7 do 15 to niemały koszt dlatego szukam oszczędności.

Na ile mogłoby sie poprawić gdyby na strych ułożyć 20cm styropianu?

tak jak pisze jajmar slaba izolacja, ja teraz w domu robie sufity, grzeje jak mamy robic. ostatnio przez 3 dni nic nie.robilem to wylaczylem piec. przez 3 dni temp spadla z 20 na 16 st. tylko ze jest wiecej ocieplenia.niz u ciebie w.garazu. na.scianach mam 15 welny a w stropie 30 welny

Brama ma przepuszczalność 1,6. Może uda mi się zrobić zdjęcia termowizyjne więc łatwo znalazłbym ewentualne mostki cieplne na poszczególnych łączeniach.

Co do sufitu wpadłem na pomysł żeby ocieplić od środka wełną (zmieści się ok 18cm) i pokryłbym ją płytami k-g.

Co uważacie o takim systemie - wydaje mi sie że miałoby to wiele zalet - pierwsza to sama izolacja, druga to obniżenie stropu więc i kubatury ogrzewania, trzecie w momencie rozpoczęcia grzania nie musiałbym ogrzewać murów stropu więc pomieszczenie powinno nagrzać się szybciej.

Mam tylko obawy o zawilgocenie stropu - od dołu byłaby wełna, od góry jest styropian. Wydaje mi sie jednak że welna "oddycha" więc nie powinno byc problemów.

Edytowane przez puzon_16