Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego to pękło!! Fibrelastic + ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ

Recommended Posts

witam, wykonywałem poprawki po majstrze.... pęknięcia na płytach kg.

Do połączenia wyciętych w stożek pęknięć użyłem masy elastycznej fibrelastic. nałożyłem 3 warstwy, bo masa ma bardzo mocny skurcz. potem narzuciłem na to gładź acryl-putz. Była chyba za gruba warstwa, bo ta szpachla wyciekała. Zebrałem nadmiar. Potem okazało się, że gładź lekko popękała w miejscach gdzie była nałożona grubiej. wyskrobałem te płytkie pęknięcia, odpyliłem i nałożyłem kolejną warstwę w te miejsca. Potem szlifowanie i wszystko pięknie. Żadnych pęknięć. Więc pomalowałem wszystko dwa razy i wszystko ładnie wyglądało do dzisiaj. Rano patrzę, a tam pęknięcia. nie jakieś głębokie (wyskrobałem część w celu sprawdzenia), ale tylko tyle co grubość gipsu. Masa fibrelastic nie pękła. Dodatkowo pęknięcia te powstały na granicach (po obi stronach) wycięcia. Tak jakby gips nie połączył się z podłożem. Zaznaczam, że wszystko było odpylane i czyste.

1. Czy dałem za grubą warstwę szpachli?

2. Czy za szybko malowałem ?

3. Jak to naprawić ? Rozmawiałem ze znajomym majstrem i polecił mi kupić akry do łączenia kg, wyskrobać SAME pęknięcia , nie całą (nowozałożoną w ubytki) szpachlę, odpylić i w "rowki" zarzucić ten aktyl, potem na wierzch masę szpachlową, najlepiej cekola elastyczną, zeszlifować i zamalować. Czy to dobra metoda ?

4. Jak pomalować tylko część po naprawach, aby nie odróżniała się od reszty świeżo pomalowanego sufitu ?

Dzięki za pomoc.