trais 30.12.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 stałem przed takim samhym dylematem jak Ty. Ytong 24+16 Protherm 25+15 (profi)Prototherm 30+15(profi) Wybrałem ceramikę z wielu powodów. Nikt nie buduje 1Wk, energo 40cm bo na Nasze warunki to masakra. Koledzy, wybrać porotherm 25 czy 30 i na to grafitową 15cm (Kanufa)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.12.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 stałem przed takim samhym dylematem jak Ty. Ytong 24+16 Protherm 25+15 (profi) Prototherm 30+15(profi) Wybrałem ceramikę z wielu powodów. Nikt nie buduje 1Wk, energo 40cm bo na Nasze warunki to masakra. Koledzy, wybrać porotherm 25 czy 30 i na to grafitową 15cm (Kanufa)??? Lepiej postawić na BK lub siłkę niż Protherm kładziony w systemie bezspoinowym. To jest jego najsłabszy punkt. Jeśli zależy Ci na szczelności budynku to odpuść sobie go odpuść. A tak z ciekawości, co przemówiło za wyborem Prothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 30.12.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Stawiam w 2016 stan surowy otwarty + dach z ceramiki. Przeczytałem że BK(ytong24) nie może tzn nie powinien stać cały sezon bez elewacji bo bardzo chłonie wilgoć. Ja chcę budować etapowo niech budynek osiądzie a na wiosnę 2017 kończymy i się wprowadzam. Czemu technologia dryfix jest najsłabszym ogniwem budowania domu z ceramiki 25 lub 30 w systemie DRYFIX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) stałem przed takim samhym dylematem jak Ty. Ytong 24+16 Protherm 25+15 (profi) Prototherm 30+15(profi) Wybrałem ceramikę z wielu powodów. Nikt nie buduje 1Wk, energo 40cm bo na Nasze warunki to masakra. Koledzy, wybrać porotherm 25 czy 30 i na to grafitową 15cm (Kanufa)??? Jak najcieńsza warstwa konstrukcyjna, jak najgrubsza izolacyjna. czyli silikat 18cm +20, 25 styropianu. Ew. ceramika 24cm, choć powierzchnia ściany nie będzie tak gładka jak w przypadku silikatu, czy BK Edytowane 30 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 30.12.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 silka odpada. albo poro albo ytong. Czytałem że 25 różni się od 30 tym że ma inaczej ułożene te dziury i potem lepiej się w niej montuje szafki itp. 25 dryfix + 20 grafit or 30 dryfix + 15 grafit ?? Jak zrobię dryfixem albo profi to ściana będzie gładka... i tak na to idzie styropian i tynk nie przesadzajmy 2-3mm nie robi róznicy. (chyba??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.12.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Czemu technologia dryfix jest najsłabszym ogniwem budowania domu z ceramiki 25 lub 30 w systemie DRYFIX. U mnie sprawa ze stawianiem domu wyglądała podobnie jak będzie u Ciebie. Posstawiłem dom. BK, teraz trochę żałuję, że nie zainwestowałem w siłkę. W 2013 stan surowy zamknięty. nie zauważyłem by ściany po przezimowaniu poddały się wilgoci. Dopiero po roku od SSO zająłem się izolacją ścian. W wolnej chwili polecam opracowanie, które swego czasu Merkava wrzucił na FM. http://cieplej.pl/imgturysta/file/do...ary_wodnej.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 30.12.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 silka hmm nikt jej nie doradza, mało kto z niej buduje a jest najtańszym wyborem czemu?? Ja, mam na działce wysoko wodę więc boję się iść w silikat. albo porotherm albo ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Silka już nie jest najtańsza, a sprawdź sobie na forum ile powstaje domów z silikatu. A ten beton komórkowy to niby jak ma Ci pomóc przy tej wysokiej wodzie ? Przecież to gąbka jest.W przeciw wodzie to jest izolacja, a nie rodzaj materiału ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.01.2016 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Stawiam w 2016 stan surowy otwarty + dach z ceramiki. Przeczytałem że BK(ytong24) nie może tzn nie powinien stać cały sezon bez elewacji bo bardzo chłonie wilgoć. Ja chcę budować etapowo niech budynek osiądzie a na wiosnę 2017 kończymy i się wprowadzam. Czemu technologia dryfix jest najsłabszym ogniwem budowania domu z ceramiki 25 lub 30 w systemie DRYFIX. Nie wiem kto nagadał takich bzdur że budynek z Ytonga nie może stać caly sezon. BZDURA. Owszem chłonie wilgoć ale też bardzo szybko się suszy. Zalecane jest wręcz aby budowa przez zimę stała bez elewacji z racji tego, że mróz bardzo dobrze wyciąga wilgoć. U mnie elewacja była robiona po roku, potem w pierwszym roku grzania CO nie miałem już nawet wilgoci technologicznej bo wszystko ładnie wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 28.03.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 A ja idąc wszystkim na przekór będę budował dom w technologi 1W na płycie fundamentowej ytong energo48+ U 0,17 w/m2 każdy system ma swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 A ja idąc wszystkim na przekór będę budował dom w technologi 1W na płycie fundamentowej ytong energo48+ U 0,17 w/m2 każdy system ma swoje plusy i minusy. Dobrze powiedziane, "na przekór". Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś np. wrzucił zdjęcia z kamery termowizyjnej po zamieszkaniu. Bo może da się zbudować dobrze ścianę 1W, tylko my ciemni nic o tym nie wiemy? Powodzenia w tych karkołomnych zamiarach. Autentycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 29.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Da się dobrze zbudować ścianę 1W, ale to niestety kosztuje. Najlepiej w technologii bezspoinowej, z precyzyjnie szlifowanych elementów (np. Porotherm T). Do tego jeszcze dobre wykonawstwo (to też kosztuje) i można mówić o dobrze zrobionej ścianie 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.03.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Da się dobrze zbudować ścianę 1W, ale to niestety kosztuje. Najlepiej w technologii bezspoinowej, z precyzyjnie szlifowanych elementów (np. Porotherm T). Do tego jeszcze dobre wykonawstwo (to też kosztuje) i można mówić o dobrze zrobionej ścianie 1W. Gdzie i za ile zanabędziesz te precyzyjne szlifowane elementy? I do tego, takoż samo wykonawców wysokiej klasy. Pewni tacy robotnicy czekają w kolejce na jakąś robotę, i jeszcze robią za "pół darmo". Wg mnie, to bezsens użerać się na własne życzenie z materiałami i wykonawcami. Łatwiej i wcale nie drożej zbudować sobie normalne 2W. Po co przysparzać sobie problemów. Chyba że ktoś się nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 30.03.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Porotherm T w technologii Dryfix kosztuje w granicach 15 zł za pustaka Natomiast sama technologia wygląda mega ciekawie, widziałem ją gdzieś na targach budowlanych (ekipa budowała murek) i szło to bardzo dobrze. Ale jak to wygląda pod termowizją to trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 30.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Dobrze powiedziane, "na przekór". Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś np. wrzucił zdjęcia z kamery termowizyjnej po zamieszkaniu. Bo może da się zbudować dobrze ścianę 1W, tylko my ciemni nic o tym nie wiemy? Powodzenia w tych karkołomnych zamiarach. Autentycznie. Wszystko się da kiedyś pracowałem w branży budowlanej i w praktyce wszystko można skopać jak się nie ma pojęcia. Widziałem budowy gdzie zamiast kielni używano łopaty, każdą robotę można spieprzyć nawet najprostszą, widziałem też spartolone ocieplenia budynków i to nie tylko wizualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.03.2016 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Łatwiej jakiś tam efekt uzyskać przy BK niż porotermie.Ale najłatwiej to z bala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.03.2016 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Tylko że dzisiaj 30procent ścian to okna, przeszklenia itp. A wtedy znaczenie ściany spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 01.04.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Łatwiej jakiś tam efekt uzyskać przy BK niż porotermie. Ale najłatwiej to z bala Przy ścianie 1W? Dlaczego łatwiej? Technologie budowy są generalnie dość podobne (system PW, cienka spoina...). Jedno co mi przychodzi do głowy to to że BK się łatwiej tnie. A tak to zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają zalety ceramiki - znacznie lepsza izolacja akustyczna, paroprzepuszczalność, akumulacyjność cieplna itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.04.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Chyba nie widziałeś termowizji ściany 1W z ceramiki w systemie bezspoinowym i takiej samej ściany z bk? Paropszepuszczalność powiadasz, przez te spoiny P/W sporo ciepła ucieka. Wystarczy poszperać w necie, poczytać opracowania naukowe a nie wierzyć w marketingowy bełkot. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ala kolega "peppawutz" jeszcze na tym Forum nie napisał posta bez magicznego słowa "porotherm" więc określenie "marketingowy bełkot" jest w tym przypadku jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts