Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana 1W Ytong Energo 40 czy 2W Porotherm 25 + ocieplenie 15

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

stałem przed takim samhym dylematem jak Ty.

Ytong 24+16

Protherm 25+15 (profi)

Prototherm 30+15(profi)

Wybrałem ceramikę z wielu powodów. Nikt nie buduje 1Wk, energo 40cm bo na Nasze warunki to masakra.

Koledzy, wybrać porotherm 25 czy 30 i na to grafitową 15cm (Kanufa)???

Lepiej postawić na BK lub siłkę niż Protherm kładziony w systemie bezspoinowym. To jest jego najsłabszy punkt.

Jeśli zależy Ci na szczelności budynku to odpuść sobie go odpuść.

A tak z ciekawości, co przemówiło za wyborem Prothermu?

Stawiam w 2016 stan surowy otwarty + dach z ceramiki. Przeczytałem że BK(ytong24) nie może tzn nie powinien stać cały sezon bez elewacji bo bardzo chłonie wilgoć.

Ja chcę budować etapowo niech budynek osiądzie a na wiosnę 2017 kończymy i się wprowadzam.

Czemu technologia dryfix jest najsłabszym ogniwem budowania domu z ceramiki 25 lub 30 w systemie DRYFIX.

stałem przed takim samhym dylematem jak Ty.

Ytong 24+16

Protherm 25+15 (profi)

Prototherm 30+15(profi)

Wybrałem ceramikę z wielu powodów. Nikt nie buduje 1Wk, energo 40cm bo na Nasze warunki to masakra.

Koledzy, wybrać porotherm 25 czy 30 i na to grafitową 15cm (Kanufa)???

Jak najcieńsza warstwa konstrukcyjna, jak najgrubsza izolacyjna.

czyli silikat 18cm +20, 25 styropianu.

Ew. ceramika 24cm, choć powierzchnia ściany nie będzie tak gładka jak w przypadku silikatu, czy BK

Edytowane przez fotohobby

silka odpada.

albo poro albo ytong.

Czytałem że 25 różni się od 30 tym że ma inaczej ułożene te dziury i potem lepiej się w niej montuje szafki itp.

25 dryfix + 20 grafit

or

30 dryfix + 15 grafit

??

Jak zrobię dryfixem albo profi to ściana będzie gładka... i tak na to idzie styropian i tynk nie przesadzajmy 2-3mm nie robi róznicy. (chyba??:))

Czemu technologia dryfix jest najsłabszym ogniwem budowania domu z ceramiki 25 lub 30 w systemie DRYFIX.

U mnie sprawa ze stawianiem domu wyglądała podobnie jak będzie u Ciebie. Posstawiłem dom. BK, teraz trochę żałuję, że nie zainwestowałem w siłkę.

W 2013 stan surowy zamknięty. nie zauważyłem by ściany po przezimowaniu poddały się wilgoci. Dopiero po roku od SSO zająłem się izolacją ścian.

W wolnej chwili polecam opracowanie, które swego czasu Merkava wrzucił na FM.

http://cieplej.pl/imgturysta/file/do...ary_wodnej.pdf

Stawiam w 2016 stan surowy otwarty + dach z ceramiki. Przeczytałem że BK(ytong24) nie może tzn nie powinien stać cały sezon bez elewacji bo bardzo chłonie wilgoć.

Ja chcę budować etapowo niech budynek osiądzie a na wiosnę 2017 kończymy i się wprowadzam.

Nie wiem kto nagadał takich bzdur że budynek z Ytonga nie może stać caly sezon. BZDURA. Owszem chłonie wilgoć ale też bardzo szybko się suszy. Zalecane jest wręcz aby budowa przez zimę stała bez elewacji z racji tego, że mróz bardzo dobrze wyciąga wilgoć. U mnie elewacja była robiona po roku, potem w pierwszym roku grzania CO nie miałem już nawet wilgoci technologicznej bo wszystko ładnie wyschło

• 2 months później...
A ja idąc wszystkim na przekór będę budował dom w technologi 1W na płycie fundamentowej ytong energo48+ U 0,17 w/m2 każdy system ma swoje plusy i minusy.

Dobrze powiedziane, "na przekór".

Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś np. wrzucił zdjęcia z kamery termowizyjnej po zamieszkaniu. Bo może da się zbudować dobrze ścianę 1W, tylko my ciemni nic o tym nie wiemy?

Powodzenia w tych karkołomnych zamiarach. Autentycznie.

Da się dobrze zbudować ścianę 1W, ale to niestety kosztuje. Najlepiej w technologii bezspoinowej, z precyzyjnie szlifowanych elementów (np. Porotherm T). Do tego jeszcze dobre wykonawstwo (to też kosztuje) i można mówić o dobrze zrobionej ścianie 1W.

Gdzie i za ile zanabędziesz te precyzyjne szlifowane elementy?

I do tego, takoż samo wykonawców wysokiej klasy. Pewni tacy robotnicy czekają w kolejce na jakąś robotę, i jeszcze robią za "pół darmo".

Wg mnie, to bezsens użerać się na własne życzenie z materiałami i wykonawcami. Łatwiej i wcale nie drożej zbudować sobie normalne 2W.

Po co przysparzać sobie problemów. Chyba że ktoś się nudzi.

Dobrze powiedziane, "na przekór".

Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś np. wrzucił zdjęcia z kamery termowizyjnej po zamieszkaniu. Bo może da się zbudować dobrze ścianę 1W, tylko my ciemni nic o tym nie wiemy?

Powodzenia w tych karkołomnych zamiarach. Autentycznie.

Wszystko się da kiedyś pracowałem w branży budowlanej i w praktyce wszystko można skopać jak się nie ma pojęcia. Widziałem budowy gdzie zamiast kielni używano łopaty, każdą robotę można spieprzyć nawet najprostszą, widziałem też spartolone ocieplenia budynków i to nie tylko wizualnie.

Łatwiej jakiś tam efekt uzyskać przy BK niż porotermie.

Ale najłatwiej to z bala

Przy ścianie 1W? Dlaczego łatwiej? Technologie budowy są generalnie dość podobne (system PW, cienka spoina...). Jedno co mi przychodzi do głowy to to że BK się łatwiej tnie. A tak to zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają zalety ceramiki - znacznie lepsza izolacja akustyczna, paroprzepuszczalność, akumulacyjność cieplna itp

Chyba nie widziałeś termowizji ściany 1W z ceramiki w systemie bezspoinowym i takiej samej ściany z bk? Paropszepuszczalność powiadasz, przez te spoiny P/W sporo ciepła ucieka. Wystarczy poszperać w necie, poczytać opracowania naukowe a nie wierzyć w marketingowy bełkot. Edytowane przez Tomaszs131