weslee 10.02.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam, buszując na różnych forach nie mogłem trafić na informacje na temat regulatora kotła firmy Tech model ST-480 - takich praktycznych a nie z ulotki. Najwięcej informacji pochodzi od producenta, który dodatkowo zachwala, że jest to jeden ze sterowników najczęściej instalowanych w kotłach polskich producentów.... Obecnie mój sterownik z kotła re-co dożywa swych dni (7 lat w h.....m miejscu zainstalowany), dlatego rozglądam się za czymś praktycznym i z możliwością ewentualnej rozbudowy (siłowniki itp.). Nie powiem, że dostęp do funkcji sterownika przez net jest mile widziany. Ufając producentowi mam nadzieję, że rzesza użytkowników tego sterownika opisze swoje za i przeciw po jakimś tam okresie jego użytkowania. Pozdrawiam wes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.02.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 z tym dostępem to sobie za wiele nie obiecuj. poczytaj co przez internet możesz zrobic w tym sterze a czego nieza mniejszą kase kupisz inne urządzenia-przejżyj watek "rynkowy przeglad sterowników" kolegi Jarecki79. tam znajdziesz kilka w lepszej cenie oferujace więcej w wersji podstawowej i podobne możliwości rozbudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weslee 10.02.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki timon120777 za odpowiedź. Znam wątek kolegi Jarecki79 ale nawet i tam nie ma informacji na temat przedmiotowego sterownika a nawet gdy się pojawi to będą podane tylko suche fakty z ulotek reklamowych. Dlatego w dalszym ciągu czekam i zachęcam użytkowników ST-480 do podzielenia się swoimi wrażeniami z praktycznego użytkowania tego steru.I mam nadzieję, że takie osoby się znajdą. Edytowane 10 Lutego 2015 przez weslee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weslee 12.02.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANE STEROWNIKI W POLSCE - hasło z głównej strony firmy a w wątku cisza jak makiem zasiał, a chciałem tylko zapoznać się z opiniami użytkowników tych sterowników. Niestety nie stać mnie na wyłożenie ponad kafla, po to tylko, aby zweryfikować hasła z ulotek z rzeczywistością. Swoją drogą fajnie byłoby mieć możliwość przetestowania oferowanych sterowników na swoich kotłach nawet odpłatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.02.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Nie są wcale takie rewelacyjne. W wersji jako termostaty pokojowe nie mają nawet możliwości sterowania ogrzewaniem podłogowym za pomocą temperatury posadzki, a dziś moim zdaniem do konieczność! dopisałem: z małą histerezą np. 0,2C oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 wesleeto są najczęściej wybierane sterowniki- przez producentów kotłów. jednak myślę że się mocno nie pomylę jeśli napiszę że 90% z nich to modele dwustanowe najtańsze z możliwych. pozostałe to sterowniki z PID a te nanowsze z dotykowymi wyświetlaczami to pewnie poniżej 1% a jeszcze mniej osób wzbogaca instalację o możliwości internetowe czy GSM zapewne ze względu na konieczność dokupienia modułów. w innych sterach kontrola internetowa i to pełna a nie tylko podgląd są za free lub w postaci abonamentu. daje jednak większe pole manewru.moim skromnym zdaniem same algorytmy w modelach z PID w tych sterach są całkiem dobre natomiast wodotryski wymagają kosztów i często nie spełniają oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weslee 13.02.2015 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 thx, każda opinia na wagę złota tym bardziej, że użytkowników tego sterownika jak na lekarstwo... a swoją drogą piszesz, że najczęściej przez producentów kotłów ?! to co oni z tymi sterownikami robią ? naprawdę jestem zdziwiony sytuacją tak skromnego odzewu. No nic, będę cyklicznie tu zaglądał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 ten tekst dotyczy wszystkich modeli a nie tego jednego - defro, krzaczek, zębiec i jeszcze paru innych bazuje na techu ale większość z nich ma wsadzone modele st37 lub st 48 w różnych konfiguracjach. modeli z PID jest mniej a tych najnowszych na lekarstwo. jakbym brał z kotłem to jeszcze moze bym się zdecydował ale kupowanie samego stera za tysiaka i do niego jeszcze moduły to przesada moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TechSterowniki 10.06.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Witaj Weslee napisz proszę czym dokładnie ma sterować sterownik (ile pomp, ile zaworów, jaki model wentylatora i jaki regulator pokojowy - dwustanowy czy z komunikacją) chętnie doradzę odpowiedni model sterownika, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez TechSterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 09.12.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 a jaki regulator pokojowy byłby najodpowiedniejszy do tego sterownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmario11 04.11.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam Wymieniałem właśnie piec z miałowca na piec z podajnikiem. Piec robił Producent Kotłów z Grudziądza Marek Szymański co do pieca i podajnika nie mam zastrzeżeń, ale termin to osobna kwestia, czekałem o 3 tygodnie dłużej. Piec jest na eko groszek, miał, palet i drzewo, Sterownik - Tech 480zPid, Regulator Pokojowy ST 281c, Siłownik zaworu mieszającego STZ-120, Czujnik temperatury zewnętrznej ST-291.chce do tego dokupić Moduł Ethernet ST-505. Największa różnica w działaniu i spalaniu nastąpiła po zakupieniu i montażu Regulatora Pokojowego ST 281c.Mam go od 01 listopada i zużycie eko groszku spadło o około 80%. Piec chodzi w ustawieniu na pompy równolegle i praktycznie chodzi non stop z trybie nadzoru. Mam dwie a właściwie półtorej instalacji po poprzednim piecu miałowym i najbliższy grzejnik jest podłączony przez poprzednie rozgałęzienie co było grawitacyjne. Nie wiem czemu ale czasem grzejnik jest letni pomimo trybu nadzoru i wyłączonych pomp. Temperatura jest ustawiona 23 a w mieszkaniu na okrętkę jest praktycznie powyżej 26. Nie wiem jak będzie dalej ale na razie rewelacja od 4 dni ustawiłem go na tych parametrach 70 tem CO a 60 tem CWU i zurzycie praktycznie zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts