Kvoteh 10.02.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam. To mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość. Instalacja jest nowa, zrobiona na pexie 16, a piec to Resika C 8 KW. Cala instalacja jest w mieszkaniu a piec znajduje się w kuchni. Chodzi o to że obieg wody, jak to w nowych instalacjach jest wymuszony przez pompę. Tylko nikt nie pomyślał, co wtedy gdy zabraknie prądu lub popa po prostu się zepsuje. Niestety miałem wczoraj taki przypadek i jedynym ratunkiem było szybkie wyjecie żaru. (Nie za fajna sprawa w mieszkaniu) Z tego co udało mi się wyczytać , to zrobienie grawitacyjnego obiegu wiązałoby się z przerobieniem całej instalacji. Czy jedynym rozwiązaniem jest zamontowanie upsa, (tylko to nie chroni przed awarią pompy) ? To jest pierwszy problem, niestety zacząłem przyglądać się lepiej instalacji i zastanawiać - co wtedy gdyby woda się zagotowała. Chyba w normalnej instalacji, ze wzrostem ciśnienia woda przelała by się do i z naczynia ? Czy jednak mogło by dojść do rozerwania kotła zwłaszcza jeśli nikogo nie było by w domu? Tylko w naszej instalacji naczynie jest zamontowane na powrocie (przynajmniej tak mi się wydaje). Instalacja zrobiona jest na pexie 16 i tylko jakiś metr przed naczyniem przechodzi w rurkę miedziana fi 22. Czy takie rozwiązanie ma sens ? A co w przypadku awarii pompy/prądu ? Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się ze nieuniknionym jest uszkodzenie kotła może wybuch, bo woda ma za daleką drogę a średnica rur jest za mala żeby mieć ujście ? I jeszcze jedno pytanie przed pompą nie ma zamontowanego filtra czy będzie miało to znaczący wpływ na prace trwałość pompy ? Załączam schemat instalacji (jaki udało mi się zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 najsensowniejszy jest ups a pompę daj dobrej firmy to pochodzi ładnych parę latjak para będzie miała ujście to kocioł nie wybuchnie, miarkownik też przymknie dopływ powietrza, jakby się woda wygotowała to wtedy bym się martwił o kociołfiltr zawsze wskazany, jakis papruchy wyłapie w razie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 10.02.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 najsensowniejszy jest ups a pompę daj dobrej firmy to pochodzi ładnych parę lat jak para będzie miała ujście to kocioł nie wybuchnie, miarkownik też przymknie dopływ powietrza, jakby się woda wygotowała to wtedy bym się martwił o kocioł filtr zawsze wskazany, jakis papruchy wyłapie w razie czego Jak by wody w kotle nie było to nic nie wybuchnie. Przy układzie otwartym nic nie wybuchnie. Jak byś czajnik zamknął szczelnie to może wybuchnąć ale otwarty nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvoteh 10.02.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Tylko mnie zastanawia sytuacja kiedy zabraknie prądu albo pompa się zepsuje.Wtedy jeśli woda się zagotuje to żeby wydostała się na zewnątrz musi pokonać całą instalacje w pexie 16 i dopiero wydostanie się przez naczynie.Jakoś tak myślę (mogę się mylić), że chyba prędzej rozerwie kocioł niż jej uda się pokonać tę drogę samoczynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 10.02.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (...) kiedy zabraknie prądu albo pompa się zepsuje. Wtedy jeśli woda się zagotuje to żeby wydostała się na zewnątrz musi pokonać całą instalacje w pexie 16 i dopiero wydostanie się przez naczynie.(...) Kiedy zabraknie prądu albo pompa się zepsuje w prawidłowo wykonanej instalacji w układzie otwartym woda powinna wydostać się do naczynia z pominięciem instalacji... W układzie zamkniętym powinien być zawór bezpieczeństwa przy piecu zamontowany... Tak na mój mały babski rozumek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvoteh 10.02.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Właśnie też tak myślę i brakuje mi tu rurki bezpieczeństwa która ominie całą instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvoteh 10.02.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 A co np z obiegiem grawitacyjnym, czy opłaca się montować zawór różnicowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 10.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Woda da sobie radę, jeśli ma ujście to sobie je znajdzie. Bardziej niż o piec to bałbym się o rurki pex, chwilowo wytrzymają więcej niż deklarowane 95°C ale powtarzające się kilka razy awarie mogą je prędzej czy później zniszczyć.Druga sprawa, gdzie jest wyprowadzenie ze zbiornika wyrównawczego? Miałem kiedyś jeszcze ns śmieciuchu wyprowadzony prosto w kanalizację. Po jednym zagotowaniu wody cały pion do wymiany... Jednak zgodnie ze sztuką, piec i zbiornik wyrównawczy powinny być bezpośrednio podłączone. Jeszcze do przyjęcia by było gdybyś miał tak jak teraz tyle, że na zasilaniu a nie na powrocie (gorąca woda nie szłaby przez całą instalację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvoteh 10.02.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Nie narysowałem już tego, ale wyprowadzenie jest puszczone też pexa do pojemnika 5l. Czy wystarczyło by teraz puścić rurkę na zasilaniu i podłączyć ja do naczynia od góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts