Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakim miejscu gniazdko do bramy garażowej?

Recommended Posts

Wewnątrz garażu, czy na zewnątrz?

Jeżeli wewnątrz to gzdie Tobie taniej bądź wygodniej.

Z zewnątrz przemyślniejszy byłby pilot. :lol:

Wersja okrojona, ale ohydniejsza to słupek na wysokości kierowcy.

Jak będzie lało to tylko ręke wystawisz i na mrozie rozgrzany nie będziesz biegał, a jak stać Cię będzie na autko klimatyzowane to zapalenia płuc się nie nabawisz w środku lata wyskakując na chwilę na upał.

Estetyka!

Jak masz dzieciątka to na słupku można postawić karmik dla ptaków.

Trochę srają :evil: , ale dydaktyka przednia :p .

Jeżeli nie masz to inna inwencja własna (może w latarni gipsoludka 8) pomalowanego krasną farbą).

Jeśli brama Wiśniowskiego z napędem tej samej firmy, podłączenie napędu jest na zwykłą wtyczkę dwubolcową na bocznej ścianie wewnętrz garażu, tuż za bramą. Jeśli nie wybrałeś jeszcze bramy, oprócz wyprowadzenia na suficie zrób sobie gniazdko na ścianie przy bramie (może być blisko ziemi), na pewno i tak się przyda.

U mnie jest napęd Wiśniowskiego i montażyści nie chcieli korzystać z wyprowadzenia na suficie (mam takie, prawie dokładnie w miejscu gdzie jest montowany silnik) tylko powiesili sterownik napędu na ścianie i od niego kablek z wtyczką w dół do gniazdka elektrycznego). Chyba większość napędów (np. Nice) ma sterownik zintegrowany z silnikiem, wtedy podłącza się na suficie.

U mnie jest napęd Wiśniowskiego i montażyści nie chcieli korzystać z wyprowadzenia na suficie (mam takie, prawie dokładnie w miejscu gdzie jest montowany silnik) tylko powiesili sterownik napędu na ścianie i od niego kablek z wtyczką w dół do gniazdka elektrycznego). Chyba większość napędów (np. Nice) ma sterownik zintegrowany z silnikiem, wtedy podłącza się na suficie.

Cóż za inwencja twórcza :lol: . To znaczy, że nasze sterowanie napędu z klawiatury alarmu też szlag trafił, bo kabelek też jest na suficie :-?

Co do gniazdka zasilającego napęd, to z reguły jest tak, jak piszą przedmówcy, ale najlepiej, jak od razu wybierzesz rodzaj napędu (sufitowy lub boczny) i wg tego będzie wiadomo gdzie zrobić gniazdko (czy na suficie, czy na ścianie).

Dobrze jest też puścić sobie dodatkowy przewód od napędu do włącznika na ścianie. Często wchodząc z domu do garażu chcemy otworzyć bramę, a nie mamy przy sobie pilota i wtedy przycisk na ścianie jak znalazł :D .

• 2 weeks później...

To trzeba mieć talent, żeby mając przygotowana instalację do napędu bramy odstawić taką fuszerkę :evil:

Instalacja (zasilająca i sterująca) wyprowadzona na suficie:

http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Naped3.JPG

ale kolesie od bramy wieli własną wizję i zafundowali takie rozwiązanie, zamiast przewody ukryć na listwie napędu i centralkę sterującą zamontować na suficie, w przygotowanym miejscu, woleli koślawo przybić spinkami przewód do ściany...

http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Naped1.JPG

...i centralkę zamontować na ścianie. Równie ciekawie wygląda gniazdko telefoniczne (takie starego typu) zastosowane do połączenia przewodów i przewód zasilający centralkę, zakończony wtyczką (czyli zwisający w dół do gniazdka :o . Ręce opadają :evil:

http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Naped2.JPG

nieźle Zbychu chyba zrobiłeś te foty u klijeta bo raczej byś nie pozwolił u siebie tego zrobić chyba że sie myle :lol: . Mam pytanko bo we wtorek bedą mi montować brame Hormana czy jak to sie klika na pilota i fajne masz rozwiazanie z tym przyciskiem w garazu czy to jest skaplikowane czy trzeba sie wpiąć do silnika jakoś osobną linia żeby dac zasilanie raz żeby sie zamykało a raz otwierało ??

Pozdrawiam ARi :wink:

nieźle Zbychu chyba zrobiłeś te foty u klijeta bo raczej byś nie pozwolił u siebie tego zrobić chyba że sie myle :lol: . Mam pytanko bo we wtorek bedą mi montować brame Hormana czy jak to sie klika na pilota i fajne masz rozwiazanie z tym przyciskiem w garazu czy to jest skaplikowane czy trzeba sie wpiąć do silnika jakoś osobną linia żeby dac zasilanie raz żeby sie zamykało a raz otwierało ??

Fotki pochodzą z domu klienta. U siebie sam zamontuję napęd (jak przyjdzie pora :wink: ).

W każdym napędzie jest wejście sterujące. Przy pomocy dwóch żył podłącza się przycisk typu "dzwonkowy". Kolejne wciśnięcia powodują kolejno: otwieranie - stop - zamykanie - stop (czyli działanie identyczne jak z pilota).

AHA Zbychu Wielkie dzieki Ty to jesteś fachowiec nie tylko od alarmów :wink: :wink: czyli na wtorek musze kupić przycisk dzwonkowy tylko nato wychodzi ze nie mozna stopniowo otwierać bramy np. najpierw otworzyć do wysokości 1 m a pote wyżej bo jak nacisne jeszcze raz przycisk to bedzie sie brama zamykać a nie otwierać dobrze zrozumiałem ???

AHA Zbychu Wielkie dzieki Ty to jesteś fachowiec nie tylko od alarmów :wink: :wink: czyli na wtorek musze kupić przycisk dzwonkowy tylko nato wychodzi ze nie mozna stopniowo otwierać bramy np. najpierw otworzyć do wysokości 1 m a pote wyżej bo jak nacisne jeszcze raz przycisk to bedzie sie brama zamykać a nie otwierać dobrze zrozumiałem ???

Dokładnie tak. Niewiele jest napędów do bram garażowych z rozbudowaną elektroniką posiadającą osobne wejścia zamknij i otwórz, ale zapytaj monterów, albo lepiej sam sprawdź w instrukcji (bo w standardzie mogą nie wiedzieć :wink: ). Lepiej się wstrzymaj z zakupem przycisku. Jeśli sie okaże, że Twój napęd ma takie osobne wejścia, to będziesz potrzebował przycisku podwójnego (jak do żaluzji, tylko trzeba wyjąć zworkę z przycisku lub podwójny do oświetlenia + dwie sprężynki lub dwa osobne przyciski dzwonkowe :wink: )

Witam :D

Zbychy to co mnie monter uświadomił poco przycisk w wemnątrz garażu. Spytałem sie czy można jakoś podłączyć o nato że trzeba zakupić spewcjalne urzacenie nie powiedział jakie i ile kosztuje ja nato że czy nie można zainstalować włącznika dzwonkowego on nato eeee trzena ciagnąc linie osobno a tak stwierdziłem że może zabardzo niewie jak to zrobić albo nichce mu sie wtajemniczać mnie Powiedział tylko tyle że bede brame sterował jednym przyciskiem wcisne to sie otworzy cala nastepny raz wcisne to sie zamknie cala nic pomiedzy wiec Jak możesz mnie ZYBCHU albo ktoś inny uświadomić mnie jak to sie robi na ten włącznik dzwonkowy gdzie to sie wpina mniej wiecej był bym wdzieczny i czy przy takiej opcji to sie da zrobić czy nie a pozatym mój kierownik budowy powiedział że dobry elektronik to naped może porzerobić ale to dopiero po gwarancji A TAK NA MARGINESIE BRAMY JESZCZE NIEMAM ZA MONTOWANEJ BO PROWADNICA BYŁA NIE OD KOMPLETU noi kicha

Zbychy to co mnie monter uświadomił poco przycisk w wemnątrz garażu. Spytałem sie czy można jakoś podłączyć o nato że trzeba zakupić spewcjalne urzacenie nie powiedział jakie i ile kosztuje ja nato że czy nie można zainstalować włącznika dzwonkowego on nato eeee trzena ciagnąc linie osobno a tak stwierdziłem że może zabardzo niewie jak to zrobić albo nichce mu sie wtajemniczać mnie Powiedział tylko tyle że bede brame sterował jednym przyciskiem wcisne to sie otworzy cala nastepny raz wcisne to sie zamknie cala nic pomiedzy wiec Jak możesz mnie ZYBCHU albo ktoś inny uświadomić mnie jak to sie robi na ten włącznik dzwonkowy gdzie to sie wpina mniej wiecej był bym wdzieczny i czy przy takiej opcji to sie da zrobić czy nie a pozatym mój kierownik budowy powiedział że dobry elektronik to naped może porzerobić ale to dopiero po gwarancji A TAK NA MARGINESIE BRAMY JESZCZE NIEMAM ZA MONTOWANEJ BO PROWADNICA BYŁA NIE OD KOMPLETU noi kicha

Zakupić specjalne urządzenie powiadasz :roll: . Może to był jeden z "fachowców" pokazywanych w programie TVN- USTERKA :lol: .

Dowiedz się dokładnie jakiej firmy jest napęd i jaki model. Zobaczymy co się da zrobić.

Zakupić specjalne urządzenie powiadasz :roll: . Może to był jeden z "fachowców" pokazywanych w programie TVN- USTERKA :lol: .

Dowiedz się dokładnie jakiej firmy jest napęd i jaki model. Zobaczymy co się da zrobić.

Zbychu no wiesz :lol: :lol: :lol: przecież odrazu gosciu skumał że ta cześć nie jest od tej bramy dobrze że sam sie nie podjełem jej zmontowaniu tobym główkował jak ta częś spasować z inną :D :D wiec chyba gościu kumaty ale to sie okaże w praniu :p przysobie niemam ani instrukcji ani niczego czyli nazwy wiec jak bede miał to klikne

Pozdrawiam i trzymaj sie ZBYCHU dzieki że zaglądasz na ten wontek :wink: :wink:

W napedach nice można ustawić (zworkami) sposob sterowania .Zajrzyj do instrukcji jak przywiozą napęd, tam jest wszystko elegancko rozrysowane.

Nice mają wyprowadzenie na dodatkowy przycisk dzwonkowy którym można otwierac bramę. Nic nie trzeba dokupić. no tylko ten przycisk i kawałek przewodu. Monterzy mieli pewnie na myśli dodatkowy odpiornik dwukanałowy ktory np: można zastosować do wyłączania alarmu w garazu pilotem, otwierania bramy ogrodzeniowe lub furtki itd.

No to chyba tyle.

Tomek

Użytkownik napędu Nice

mam naped SUPER MATIC "E" brama Hormana czy jak to sie pisze instrukcja jest ale jak narazie to tam są tylko objaśnione czasy programowania zapalania sie światła i otwierania narazie tyle .

ZBYCHU DO DZIEŁA coś mi opowiesz o tym napedzie ??? znasz go ??

Pozdrawiam ARi bramy jeszcze nie mam zamątowanej.

mam naped SUPER MATIC "E" brama Hormana czy jak to sie pisze instrukcja jest ale jak narazie to tam są tylko objaśnione czasy programowania zapalania sie światła i otwierania narazie tyle .

ZBYCHU DO DZIEŁA coś mi opowiesz o tym napedzie ??? znasz go ??

Pozdrawiam ARi bramy jeszcze nie mam zamątowanej.

Znam ten napęd z widzenia :wink: .

W instrukcji musi być schemat. Jeśli go nie ma, to nie masz całej instrukcji :( . Jak znajdziesz schemat (albo zobaczysz w napędzie opis złącz), to daj znać, jakie tam masz opisy i wtedy można ustalić, co jest co.

Witam

Mam instrukcje hmmmmmmmm

wiec Zbychu masz racje :D

Podłaczenie zewnetrznych sterowników "impulsowych" do wyzwolenia lub zatrzymania biegu bramy Jeden lub wiecej sterowników z zestykiem zwiernym (beznaoeciowym) sterownik zewnetrzny można podłączyć w nastepujący sposób ( wiecej sterowników podłancza sie równolegle) rys 14 którego nie macie :evil:

1) pierwszy zestyk do zacisku 21 ( wejście impulsu)

2) drugi zestyk do zacisku 29 ( 0V )

I JEST INNA OPCJA ŻE sterownik otwiera brame i podnosi do góry i inny sterownik zamyka brame podłancza sie odpowiednio do 14-15 otwiera i 17-14 zamyka TYLKO jak widać na rys to chyba musiał by być taki włącznik jak w roletach w tej opcji

mam pytanko czy w tej pierwszej opcji to wystarczy włącznik dzwonkowy czy jaki inny pozatym tez sie doczytałem że można podłączyć lampy to tegoo napedu ale na jakiej by zasadzie ona działałą czy na zewnatrz by sie świeciły lampy nie tylko na napedzie

i ostatnie pytanie chciałbym tak zrobić że jak w nocy bede otwierał brame to chciałbym żeby mi sie światło zapalało automatycznie przed domem niechce czujmi montować tylko jakoś tak żeby jak sie bedzie podnosić to bedzie sie zapalało ale w nocy tylko nie w dzień a pozatym chciałbym też to samo światło czyli lampki zapalać kiedy mi sie byc chciało nie tylko za pomocą pilota to chyba trzeba by było krzyżowo podłączyć ten obwód a poztym niemam pojecia jak to sie robi wiec mnie może ktos oświeci w piwnicy sobie zrobiłem w skrytce światło na włącznik od lodówki że światło sie zapala po otwarciu drzwi może coś podobnie brame garażowoą tylko jakiś jeszcze przełącznik zmieszchowy chyba

POZDRAWIAM wszystkich pozatym mam czas tylko do poniedziałku bo mi montują w poniedziałek ciekawe co bedzie a pozatym chyba dobrze robie że sie upieram na włącznik w garażu czyli sterowanie nie tylko pilotem co nie ???? :roll:

AHA jeszcze coś pisze to żeby być pewien bo wole nie elsperymentować tak ja z wiatrakiem i lamplami niewiem jak to zrobiłem ale po do dodaniu jednego przewodu zrobiłem tak ze moge zapalac albo 3 lampki albo 1 a pozatym moge też sterować wiatrakiem za pomoca dwuch klawiszy wiec za rady byłbym wdzieczny :p

POZDRAWIAM ARi :wink: