hadriel 10.02.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam, Mam problem z rozpoznaniem czy ściany na piętrze pomiędzy pokojami to są ściany nośne czy działowe. Chodzi o mieszkanie na drugim piętrze w domu jednorodzinnym. Na parterze i pierwszym piętrze pod tą ścianą znajdują się ściany w tym samym miejscu, nad drugim piętrem jest już tylko strych - nie ma już tam więcej ścian. Czy dobrze rozumiem, że te ściany na parterze i pierwszym piętrze są ścianami nośnymi a na piętrze nad którym nie ma już ścian to są już tylko ściany działowe? Chciałbym w dwóch pomieszczeniach zrobić nowe otwory i zastanawiam się czy potrzebne będzie nadproże, czy można skuć otwór pod sam sufit. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.02.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Czy dobrze rozumiem, że te ściany na parterze i pierwszym piętrze są ścianami nośnymi a na piętrze nad którym nie ma już ścian to są już tylko ściany działowe? Ściana nośna to ściana na której opiera się strop a nie ściana nad która jest ściana. Może sie okazać że wszystkie ściany które masz są nośne, kiedyś tak często budowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadriel 12.02.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Gdzie mógłbym kogoś znaleźć kto mógłby mi to ocenić? Jestem na etapie projektowania układu ścian w mieszkaniu i nie mam pojęcia na co mogę sobie pozwolić w jakim miejscu.Czy zwykła firma budowlana będzie mogła mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 12.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Tak naprawdę wszystko zależy od konstrukcji stropu. Jeśli to stare budownictwo, to jest szansa że wszystkie ściany pełnią funkcję nośną. W nowym budownictwie łatwo jest to sprawdzić, bo z reguły ściany działowe (nienośne) są dołączone do stropu warstwą styropianu. Nawet na słuch idzie to sprawdzić (np. w systemie Porotherm). Przy ścianie nośnej strop się na niej opiera i sposób dołączenia ściany jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 03.03.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Połączone są do stropu pianką a nie styropianem . http://www.smigielskibudowadomów.cba.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.03.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Układ ścian jaki opisujesz sugeruje że są to ściany nośne .Zobacz z góry jak wygląda strop ...czasem w starych domach wyraźnie widać belki /dwuteowniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 03.03.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Tak naprawdę wszystko zależy od konstrukcji stropu. Jeśli to stare budownictwo, to jest szansa że wszystkie ściany pełnią funkcję nośną. W nowym budownictwie łatwo jest to sprawdzić, bo z reguły ściany działowe (nienośne) są dołączone do stropu warstwą styropianu. Nawet na słuch idzie to sprawdzić (np. w systemie Porotherm). Przy ścianie nośnej strop się na niej opiera i sposób dołączenia ściany jest inny. IMHO odwrotnie. Stare budownictwo to stropy o układzie jednokierunkowym - belki drewniane lub szyny stalowe. Później, od lat 60 tych, gdy dominował monolit wylewany w szalunku deskowanym ze zbrojeniem krzyżowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts