mmaarcin 10.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Proszę o małą pomoc dotycząca kanałów z ttplast.Wiadomo, że terrmokontrol bierze kanały od w/w producenta, więc postanowiłem trochę zaoszczędzić i zakupić je bezpośrednio od producenta.Zrobię to za pomocą zaprzyjaźnionej hurtowni elektroinstalacyjnej, która bierze różne kanały od ttplasta a dla mnie może specjalnie sprowadzić te od wentylacji.I tutaj pojawia się moje pytanie? Czy te oferowane na stronie producenta ttplasta http://www.ttplast.com/pl/kanal-wentylacyjny-z-powloka-antybakteryjna-vento#ttphttp://www.ttplast.com/pl/kanal-wentylacyjny-z-powloka-antybakteryjna-uniepalniony-vento-u#ttp różnią się czymś od tych oferowanych na stromie termokontrolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 10.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Termokontrol bierze tam kanały na tiry, raczej na trzy krążki nie dostaniesz lepszego rabatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 11.02.2015 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Hurtownia bierze od nich tez na tiry. Tylko że różne kanały . Wiec dołożenie do tego kilku krążków wentylacyjnych nie zrobi żadnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.02.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Hurtownia bierze od nich tez na tiry. Tylko że różne kanały . Wiec dołożenie do tego kilku krążków wentylacyjnych nie zrobi żadnej różnicy. To Pan kupi kanały 75mm Q-VENT ze srebrem z produkcji ! Są umowy i tak wrzucić parę rolek nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 11.02.2015 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Chcę kupić kanały które podalem w linku. Czyli z białym środkiem. Moje pytanie odnosiło się właśnie do tych kanałów. Jeżeli mój tok rozumowania jest błędny i to inne niż ma termokontrol to proszę o zweryfikowanie moich ustaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.02.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Kanały TTplast najtaniej kupi Pan u Andrzeja Mroza - Termokontrol. A środek jest przeźroczysty - to folia D2P Kanały higieniczne, kanały antybakteryjne ze srebrem lub z folią D2P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 11.02.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 ] Kanały higieniczne, kanały antybakteryjne ze srebrem lub z folią D2P. A na czym ta niby antybakteryjność polega? Może Pan bliżej przedstawić ten mechanizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.02.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) A na czym ta niby antybakteryjność polega? Może Pan bliżej przedstawić ten mechanizm? Nie rozwijają się na takim podłożu "różności". Są np dezodoranty ze srebrem. A w praktyce, Do różnych kanałów wlałem deszczówkę, zatkałem i zostawiłem na kilkanaście dni. Z tego ze srebrem i z folią D2P wylałem to co wlałem, w zwykłym kanale śmierdziało. W wentylacji wywiewno nawiewnej nie jest warstwa antybakteryjna teoretycznie potrzebna, jak przy klimatyzacji, bo w nawiewie nie ma wilgoci... ale różnica w cenie jest niewielka, więc spodziewam się, że kanały ze srebrem i z folią wyprą te higieniczne. Jest to oczywiście ujęte w atestach PZH, których należy żądać ! Jeżeli już decydujemy się na kanały PE z warstwą antybakteryjną, to warto, by główne kanały też takie były. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 11.02.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie rozwijają się na takim podłożu "różności". Nie zrozumiał mnie Pan. Ja pytałem jaki jest mechanizm tej bariery antybaktryjności. Czy potrafi go Pan tu przedstawić? To, ze jest napisane, że rura zawiera srebro, czy jego związki to wcale nie znaczy, że będzie działanie bakteriobójcze. Wiąże się to z ilością tych środków. A może wie Pan jaki jest tam związek srebra i w jakiej ilości? Są np dezodoranty ze srebrem.. Pan wierzy w ich zbawienne działanie ze względu na śladowe ilości srebra? A w praktyce, Do różnych kanałów wlałem deszczówkę, zatkałem i zostawiłem na kilkanaście dni. Z tego ze srebrem i z folią D2P wylałem to co wlałem, w zwykłym kanale śmierdziało.. A z tego ze srebrem nie śmierdziało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 11.02.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 To chyba bardziej pytanie na forum medyczne. Chyba nie wątpisz w działanie bakteriobójcze srebra?Za wikipedią: "Metaliczne srebro (podobnie jak metaliczna miedź) wykazuje silne właściwości antybakteryjne[15]. Właściwości lecznicze opisywał Hipokrates, a Fenicjanie przechowywali wodę, wino i ocet w naczyniach wykonanych ze srebra."Tutaj jest opisany mechanizm:http://www.nano-biotech.pl/mechanizm_niszczenia_bakterii.phpNa tej samej stronie przykłady:http://www.nano-biotech.pl/wyniki-badan-i-eksperymentow.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 11.02.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 To chyba bardziej pytanie na forum medyczne. Ale ten termin pojawił się tu a nie na forum medycznym. Chyba nie wątpisz w działanie bakteriobójcze srebra? Nie, nie wątpię. Natomiast budzi moje wątpliwości działanie bakteriobójcze w rurze, gdzie ilości "srebra są mniej niż śladowe i jeszcze w przepływającym powietrzu niosącym z sobą te bakterie z prędkością paru metrów na sekundę. W podanych jakże wymownych przykładach namnażanie bakterii następuje licząc w dziesiątkach dni a nie w przeciągu sekund. Coś mi się widzi, ze to srebro w tych rurach to tylko tani chwyt reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 11.02.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 W atestach Termokontrolu są wyniki badań wzrostu kolonii bakterii na różnych podłożach. Na kanałach z mikroskopijnym dodatkiem srebra bakterie zdychają bardzo szybko, na zwykłych zdecydowanie dłużej żyją. Chyba można je ściągnąć z netu, sam dostałem mailem od producenta przy montażu wentylacji w gabinecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 12.02.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 W atestach Termokontrolu są wyniki badań . Dzięki Indiana, na Ciebie można zawsze liczyć. Dzięki na namiary do firmy, wiele ciekawych rzeczy przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts