scouser88 14.02.2015 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Gazu w kuchni nie będzie. A na zwykły okap z wyrzutem na zewnątrz zdecydowałem się po doświadczeniach znajomych gdzie okap z filtrem węglowym nie zdaje egzaminu, po prostu śmierdzi w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.02.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Gazu w kuchni nie będzie. A na zwykły okap z wyrzutem na zewnątrz zdecydowałem się po doświadczeniach znajomych gdzie okap z filtrem węglowym nie zdaje egzaminu, po prostu śmierdzi w domu. Ja mam okap o wydajności 700 m3h, uchylam okno na czas jego pracy - a i tak "śmierdzi" Uważam, że to tylko z powodu zachcianki mojej małżonki, aby kuchnia była bez drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 14.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Użyj styroduru (xps 2 cm) i oklej go jakąś folią i masz prawie 100% szczelności. Co do okapu to radzę zastosować taki z filtrem przy WM bo szkoda ciapła wypuszczanego w komin a tak jak pisał JTD przy smażeniu ryb śmierdzieć i tak będzie w całej chacie. A w ogóle jak jeszcze możesz to sobie odpuść kominy WG bo szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 15.02.2015 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 stam222 dzięki za rady. A dużo ciepła będzie wyciągał ten okap?? Kominów WG już nie odpuszczę, a koszty z tym związane nie są duże. Komin z kanałami WG już miałem postawiony, teraz tylko wybić dziury na kratki no i szczelnie zapchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 16.02.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To zależy od mocy i wydajności samego wyciągu, zazwyczaj takie informacje są w karcie takiego urządzenia i w zależności od biegu jakiego użyjesz ale jest tego dość sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 15.07.2015 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam, odświeżam temat, bo generalnie dylematu nadal nie rozwiązałem:)Generalnie chodzi o to jak najlepiej zakryć otwory wentylacji grawitacyjnej. Pomyślałem że może najlepiej będzie je zakryć od góry, czyli w kominie na zewnątrz? Da się to jakoś sensownie dobrze zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 15.07.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Najlepiej zatynkuj je dokładnie i zapomnij o sprawie. Od góry wcisnąć styropian i zapiankować.Sam mam najtańszą centralę na rynku która chodzi 24/h/7/365 od jakichś 7 lat, nawet na wakacje ani do wymiany filtrów jej nie wyłączam, lato zima jesień non- stop i jeszcze nigdy mi nie nawaliła nawet na minutę. Jako instalator mam podobne statystyki, na setkę zainstalowanych central raz u jednego klienta na niecałe dwa dni padła centrala, bo spalił się bezpiecznik od uderzenia pioruna. Po wymianie bezpiecznika pracuje dalej.Nie ma najmniejszej potrzeby robienia żadnych dodatkowych WG, kratek itp, zawsze będzie jakieś lewe powietrze krążyć, a i robaki będą stamtąd włazić do chaty. Jeszcze raz : Zamurować i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 16.07.2015 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Najlepiej zatynkuj je dokładnie i zapomnij o sprawie. Od góry wcisnąć styropian i zapiankować W sensie w kominie na dachu? Nie będzie nasiąkać wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.07.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Kanały wentylacyjne posiadają zwykle otwory na boki, w takim wypadku wystarczy zatkać je w środku styrpianem i pianką, założyć boczne kratki i gotowe. Jeśli kanały są otwarte do góry, to lepiej dać zarobić blacharzowi by je ładnie i fachowo zaślepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.07.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 A w razie potrzeby wyjdzie na dach i zjedzie po oblodzonym pokryciu. Skoro ma takie dylematy, lepiej nie wybijać tych dziur. Jeśli kiedyś w przyszłości będzie trzeba z nich skorzystać ( ) to je wykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 19.07.2015 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Indiana_Dzięki wielkie za rade. W sumie tak, masz rację. Kratki są od boku, czyli zdjąć je, wsadzić dopasowany korek ze styropianu, zapiankować po bokach i zakryć kratką zamykaną, tak?? To samą zrobić w pomieszczeniach, tak?? klaudiusz_x Mógłbyś kolego rozwinąć swą wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahmed 28.07.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 W temacie rekuperacji, sam postawiłem na to rozwiązanie. Instalacje wykonywała mi firma http://www.bartoszwentylacja.com.pl/oferta/rekuperacja i jestem zadowolony z ich usług jak i samej rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts