agnikkrol 21.06.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Kończymy elektryke i co dalej? najpierw tynki czy hydraulika ( część ogrzewanie podłogowe, część pomieszczeń kaloryfery)? Bo przy ogrzewaniu podłogowym lepiej najpierw zrobić tynki a przy kaloryferach chyba lepiej przed tynkami bo wtedy trzeba kuć żeby doprowadzenie(od dołu) było w ścianie?Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 21.06.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 U mnie instalator robił to na raty - tzn. najpierw pociągnął rury do kaloryferów (i w ogóle hydraulikę) i zamontował skrzynkę rozdzielacza do ogrzewania podłogowego. Potem wszedł tynkarz. Potem znowu instalator, rozłożył styropian w miejscach gdzie jest ogrzewanie podłogowe, na nim rurki od podłogówki, zamontował stelażę do kibli podwieszanych). Potem wszedł miksokret, rozłożył resztę styropianu i zrobił wylewki. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 21.06.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Rób tynki, niech schną. Te parę centymetrów podkucia w tynku nie powinny stanowić wielkiego problemu. A poza tym przewody spod tynku trudniej ukraść z budowy. Weź to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 21.06.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Jeśli masz dobrych tynkarzy na już, rób tynki. Jeśli i tak musisz czekać, hydraulik mógłby rozłożyć rurki, z wyjątkiem podłogówki. Niektórzy to nawet robią całą instalację hydrauliczną i wylewki przed tynkami, ale muszą b.pilnować, żeby nie tynkarze nie zachlapali podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.06.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Ja nie zaufałem tynkarzom. Jak pomyślałem sobie, że swoimi ciężkimi buciorami po zgniatają mi rurki PEX-AL-PEX ułożone na podłodze i nawet specjalnie nie będzie tego widać (bo rurki są w otulinie), to zdecydowałem się instalację hydrauliczne wykonać po tynkach. Lepiej później zagipsować kilka bruzd, niż narazić się na uszkodzenie ułożonych wcześniej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 22.06.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Ogrzewanie lepiej po tynkach,tynkarze to syfiarze zadepczą na amen.Jak szukałem tynkarzy po różnych budowach to zaden nie uważał i nie szanował inwestora pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 22.06.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 ja rozłożyłem rury z podejściem do grzejników z rozdzielni przed tynkami i teraz żałuję bo stratowali mi otulinę. pocieszam sie że na parterze najpierw robie tynki a potem rozłoże rury i podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 22.06.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Tydzień czasu (popołudniami) skuwałem, drapałem i zamiatałem podłogi po tynkarzach. Aż strach pomyśleć jak by wyglądały rury - a tak leżą sobie od wczoraj czyściutkie i całe pod warstwą styropianu i czekają na wylewkarzy. Podcięcia pod grzejniki i tak możesz zatynkować dopiero po ich powieszeniu. Może przed tynkowaniem warto zrobić tylko piony kanalizacyjne (jeżeli beda schowane w scianach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 23.06.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 U mnie po elektryce poszły tynki, szkoda mi było wyleweczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 24.06.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 my tez po elektryce polozymy tynki, potem co i podlogowka, szybkie wylewki. m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 24.06.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 my tez po elektryce polozymy tynki, potem co i podlogowka, szybkie wylewki. m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 24.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 o kurcze, ale mnie nastraszyliście od poniedzialku miał wejść hydraulik, ale po przeczytaniu Waszych postów i przemyśleniu sprawy, chyba go zablokuję! zbyt wielkie ryzyko przy moich tynkarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 24.06.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Nie wpuszczac hydraulika przed tynkami!!!Teraz juz to wiem.Skurczybyk polecony przez znajomych, fachowiec. G... prawda.Rano powiedzialem mu co i jak ma zrobic. Wracam po pracy, a tam kanaliza na chudziaku, poplatana rurkami od cieplej i zimnej wody, stelarze przymocowane dziury w scianach 24cm na wylot (ktorych byc nie powinno) porobione, rury do kotla i zasobnika przymocowane do sciany. Jednym slowem tragedia, tragedia, tragedia. Partacz, flejtuch i amator, do tego jeszcze bez grama wyobrazni. Calke szczescie, ze mu nie zaplacilem (2600zl). Pytam go a jak polozymy folie i styropian, to mi odpowiedzial, ze na wierzch, na te wszystkie poplatane rury. Ma poprawic to, co spieprzyl i spadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 24.06.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Kończymy elektryke i co dalej? najpierw tynki czy hydraulika ? Tynki przede wszystkim. Przewody z miedzi to łakomy kąsek dla złodziei. Wylewka zawsze po tynkach. Przy tynkowaniu powstaje cała masa - wybacz - syfu. Jak masz inst. wod-kan lub c.o. w podłodze, to oczywiście przed wylewką instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 U mnie było tak:-zrobiono instalacje co, wodę -wylano posadzki-zatynkowano ściany (posadzka była przykryta folią- bardzo by ją zachlapali) -przyszli hydraulicy i zamontowali grzejniki, w łazienkach pomontowali wannę, natrysk itp. (wszystko można zdemontować jak zaczną malować ściany i kłaść kafelki)Jak masz dobrych i uważnych tynkarzy to możesz zaryzykować i po zrobieniu hydrauliki poczekać z wylaniem posadzek. Ale ryzyko, że będą łazić po rurkach i je pokrzywią. Jeśli wybierzesz wariant, że hydraulika po tynkach to musisz dopłacić hydraulikom za skuwanie scian, a potem jeszcze raz je tynkować. U mnie wszystko poszło OK. tak więc polecam mój wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts