Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aspekt akustyczny w praktyce - ścianki działowe

Recommended Posts

witam

zamierzam jeszcze w lutym postawić ściany działowe w mojej parterówce i mam mały dylemat, z jakiego materiału wybudowac ścianki działowe. Nośne są z pustaka 25 Cerpol Mega Max. Zależy mi na jak najlepszym aspekcie akustycznym, krótko mówiąc jak najbardziej dzwiękoszczelne.

Gazobeton odpada w przedbiegach.

Zastanawiam się nad silką i pustakiem 11,5 który z uwagi na system i możliwość połączenia z nośnymi szczerze mówiąc bardziej bym wolał.

Proszę o spostrzeżenia osób które mają podobne sytuacje, jak to u Was wygląda pod kątem dzwiękoszczelności ???:

1. nośna pustak i działówka pustak

VS.

2 nośna pustak i działówka silka

ps

wiem że parametry podawane przez producentów mierzone w "warunkach laboratoryjnych" przemawiają za silką kóra ma największą gęstość ale spotkałem się z opinią że normalnych warunkach to jednak pustak będzie lepiej tłumił domowe hałasy z uwagi na swoją nieregularną fakturę - fale dzwiękowe się rozpraszają.

Proszę o opinię za kóre z góry dziękuje

Edytowane przez kromik

Mnie również interesuje temat, w założeniu na działówki mam założony BK 12cm ale jakoś to do mnie nie przemawia, tym bardziej budowa z takiej cienkiej cegły przegrody pomiędzy częścią dzienną a nocną. Mam zamiar wykorzystać silikaty - to chyba najbardziej optymalny wybór pomiędzy cena / dźwiękochłonność?

Napiszę jak mi doradzono i jak mam w projekcie.

Dom buduję z silikatów i działówki również ( nie mam więc porównania z pustakiem o który pytasz) ale chciałam się odnieść do samego silikatu jako materiału na ściany działowe ( również zastanawialiśmy się nad innymi materiałami).

Czytając opinie, słuchając użytkowników którzy mają ścianki działowe z silikatów oraz opierając się na informacjach otrzymanych od naszego kierbuda, silikat jako materiał na ściany działowe wypada w moim odczuciu bardzo korzystnie pod względem tłumienia akustyki ( chociaż to tylko jeden z elementów wpływających na akustykę). Mi również zależało na tym, aby dźwięki były możliwie skutecznie tłumione w danym pomieszczeniu. Silikat ma dobre właściwości akustyczne - w ofercie producentów widziałam nawet specjalny bloczek o zwiększonych właściwościach wpływających na akustykę, ale to już droższa zabawa. Dodatkowym plusem wg mnie jest to, że ściana z silikatu jest mocna, nie kruszy się podczas wiercenia i jak wbijesz w silikat kołek to trzyma się znakomicie.

To moja opinia, może inni użytkownicy mają inne doświadczenia lub stosowali kompozycje które podałeś i ich opinie będą bardziej rzetelne, ja jednak uważam że silikat na ścianki to materiał bardzo dobry :)

dziękuje za odpowiedzi.

Jestem bardzo ciekawy opini Kogoś kto ma całość z pustaka ceramicznego. Przecież to bardzo popularne roziązanie.

Kwestia nośności i możliwości montażowych na danym materiale jest drugożędna - kotwa chemiczna lub specjalne skręcane kołki np. Fisher'a rozwiązuje sprawę.

Proszę o info od osób które mają to rozwiązanie w praktyce ?

W pierwszym rzędzie powinno się rozgraniczyć dwa pojęcia dźwiękochłonność i izolacyjność akustyczną, bo to są dwie różne rzeczy i służą do czego innego. Natomiast aby otrzymać przegrody o dobrych parametrach izolacyjnych powinno się przede wszystkim stosować do zaleceń producentów przy ich montażu. Dźwięki przenoszą się także ścianami bocznymi, sufitem i podłogą. Dopiero wykonanie wszystkich elementów w odpowiedni sposób da efekt. Ja wykonywałem ściany z gk z odpowiednią izolacją pomiędzy salą muzyczną i reżyserką i nic nie było słychać.

Jeśli zależy Ci na dobrej izolacji akustycznej, buduj w jednolitym systemie. Tak jak napisał mój przedmówca - najtrudniej jest zachować dobrą akustykę przy łączeniach ścian. Murując w jednym systemie będzie najmniej kucia przy dołączaniu ścian działowych. Pustaki ceramiczne mają też ten plus, że można je zalać od góry zaprawą, przez co wzrasta dość radykalnie ich masa, a przez to izolacyjność akustyczna (przy pustakach Porotherm AKU jest to aż 60 db). Plusem ceramiki jest też to, że tam izolacyjność akustyczna nie zależy tak bardzo od grubości pustaków - w praktyce jak porównasz sobie pustaka 11,5 cm Porothermu z 25 cm tej firmy, to izolacyjność aku jest na tym samym poziomie. Kwestia masy i rozłożenia żeber w przekroju pustaka.

Oczywiście oprócz dobrze izolującej ściany trzeba też pomyśleć o zabezpieczeniu otworów drzwiowych i okiennych, porządnych drzwiach, itp. Z reguły to tamtędy przedostają się dźwięki.