scouser88 10.02.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam, mam pytanie odnośnie izolacji akustycznej stropu żelbetowego. Niestety przewidziałem za mało miejsca na izolację na stropie. Mam tam 12 cm, czyli na styropian bądź inną izolację tylko 5 cm przez co kanały od rekuperacji nie zostaną zasłonięte, przykrywać je będzie tylko posadzka. Myślę sobie że izolacji akustycznej w tych miejscach nie będzie, a kanałów jest sporo przez co będzie problem... Moje pytanie brzmi - czy można w takim razie zastosować izolację akustyczną od spodu stropu? Czyli na parterze na suficie. Czy takie praktyki w ogóle się stosuje? Czy może istnieje inne rozwiązanie. Czy może jednak nie powinienem się przejmować tą akustyką? Jak to było u was? Przewidzieliście więcej miejsca i daliście izolację pod kanałami, bądź nad nimi?Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.02.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 A na piętrze ty bedziesz mieszkał czy jacys obcy ludzie? Z regóły wszyscy dają na strop 5 cm styropianu, i to wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 11.02.2015 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 No niby tak, tylko zastanawiają mnie te przerwy w izolacji spowodowane biegnącymi po podłodze kanałami rekuperacji. Nie będzie to problem? kanały nie powinny być zasłonięte od góry styropianem albo od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 12.02.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ale nie musisz izolować tylko styropianem. Polecam maty z granulatu gumowego seria Grei, Roll, Sylpro to tylko 5-8 mm izolacji. Parametry techniczne na stronie cichydom.eu. Można też wykonać izolację od strony sufitu, ale aby osiągnąć dobry efekt to jest to już znacznie większy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.02.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 krzysztof1966 a jak to się przedstawia cenowo? Mógłbyś podać link do konkretnego produktu? Czy ktoś z forumowiczów stosował owe maty? Czy jednak uważacie że 5 cm styropianu wystarczy a przerwami spowodowanymi kanałami rekuperacji się nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 12.02.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Są przewody wentylacyjne 50mm , więc możesz zastąpić 75mm z tym będziesz musiał dać ich nieco więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.02.2015 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 kamihi niestety wszystkie przewody są już położone, a tych 50 mm też bym nie zakrył bo styro będzie miało grubość 50 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 13.02.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ja je stosowałem, dlatego polecam. wszystkie dane znajdziesz na stronie http://www.cichydom.eu , tutaj masz link do jednego z produktów na stronie producenta http://www.isolgomma.com/backend/download/file_upload/allegato/140624140420_2.-parametry-techniczne-grei.pdf , ceny są zróżnicowane i uzależnione od grubości. podaj orientacyjną ilość to przedstawię to podam Tobie koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.02.2015 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Po podłogach na piętrze mam dokładnie 109 m2.Aha, a czy tej maty nie powinno się układać na stropie, pod kanałami, rurami? Miałbym ją teraz dawać na styropian czy na strop i nad rury, kanały? Edytowane 13 Lutego 2015 przez scouser88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 15.02.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Oczywiście najlepiej jest układać na na stropie zamiast styropianu, ale dodatkowo też należałoby zabezpieczyć rury i kanały, bo z samą wylewką na pewno wszystko się będzie nieść. Jeżeli dasz na styropian to nie będzie działać. Tylko wyrzucone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts