Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna stropu od spodu?

scouser88

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie izolacji akustycznej stropu żelbetowego. Niestety przewidziałem za mało miejsca na izolację na stropie. Mam tam 12 cm, czyli na styropian bądź inną izolację tylko 5 cm przez co kanały od rekuperacji nie zostaną zasłonięte, przykrywać je będzie tylko posadzka. Myślę sobie że izolacji akustycznej w tych miejscach nie będzie, a kanałów jest sporo przez co będzie problem... Moje pytanie brzmi - czy można w takim razie zastosować izolację akustyczną od spodu stropu? Czyli na parterze na suficie. Czy takie praktyki w ogóle się stosuje? Czy może istnieje inne rozwiązanie. Czy może jednak nie powinienem się przejmować tą akustyką? Jak to było u was? Przewidzieliście więcej miejsca i daliście izolację pod kanałami, bądź nad nimi?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Ale nie musisz izolować tylko styropianem. Polecam maty z granulatu gumowego seria Grei, Roll, Sylpro to tylko 5-8 mm izolacji. Parametry techniczne na stronie cichydom.eu. Można też wykonać izolację od strony sufitu, ale aby osiągnąć dobry efekt to jest to już znacznie większy koszt.

Ja je stosowałem, dlatego polecam. wszystkie dane znajdziesz na stronie http://www.cichydom.eu , tutaj masz link do jednego z produktów na stronie producenta http://www.isolgomma.com/backend/download/file_upload/allegato/140624140420_2.-parametry-techniczne-grei.pdf , ceny są zróżnicowane i uzależnione od grubości. podaj orientacyjną ilość to przedstawię to podam Tobie koszt.