mnowak355 11.02.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Po montażu okiem mam pewien problem z oknami balkonowymi. Pod progiem okien balkonowych mam zamontowane kotwy podprogowe.Przykręcone są do progu okna od spodu blachowkrętami a do płyty kołkami rozporowymi. Okna w murze zamocowane są kotwami/blachami, a większe dodatkowo przez futrynę kołkami rozporowymi. Nie wiem i nigdzie nie mogę znaleźć przekroju jak wykończyć tę przestrzeń pod progiem. Okno w tym momencie jest zamocowane około 12cm nad płytą. Z jednej strony jest pokój (6cm styropianu +6cm wylewki) z drugiej jest balkon który bedzie ocieplony od dołu a na płycie będzie podobnie ok 6cm styro i 6 wylewki. Futryna okna jest szeroka na 70mm. Zamierzałem dociąć paski twardego styropianu lub XPS-a i zamontować je na piance pod oknami. Zastanawiam się jednak nad miejscem w którym to zrobić. Myślałem żeby zlicować to ocieplenie z płaszczyzną futryny a od środka pomieszczenia przy wykonywaniu wylewek wpuścić ją trochę od okno żeby jeszcze usztywnić próg. Czy mogę prosić o Wasze sugestie, ewentualnie jakieś linki do postów lub jakiś stron z przekrojami tego miejsca. Poniżej poglądowy szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 11.02.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Kiedyś dochodziłem się z fachowcem który twierdził że zamontowanie balkonu na takich kotwach jest takim samym rozwiązaniem jak profile bazowe(poszerzenia) . Mając profil bazowy za pewne by twojego postu nawet tu nie było. Jeśli taras jest dobrze zamontowany i nic się nie rusza to wylewką nie wjeżdżał bym pod okno tylko dał tak samo ocieplenie z zewnątrz jak i wewnątrz i do tego dojechał posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.02.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam Kiedyś dochodziłem się z fachowcem który twierdził że zamontowanie balkonu na takich kotwach jest takim samym rozwiązaniem jak profile bazowe(poszerzenia) . Mając profil bazowy za pewne by twojego postu nawet tu nie było. Jeśli taras jest dobrze zamontowany i nic się nie rusza to wylewką nie wjeżdżał bym pod okno tylko dał tak samo ocieplenie z zewnątrz jak i wewnątrz i do tego dojechał posadzką I KTO wygrał ? a może CO poszerzenie czy tego typu podpory ? Może to mało "polityczne" z mojej strony ale jednak podnoszę łapkę za poszerzeniami. a co do tematu: Podstawowa kwestia to rozdzielenie wylewek zewnętrznej i wewnętrznej i faktycznie bezpieczniej wydaje się wykonać to tak jak pisał witek86. Druga kwestia ile masz tych podpór i w jakich miejscach i pod jakimi balkonami ? mam nadzieje, że nie masz PSK czasami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ja okna posadowiłem na profilu (tzw poszerzeniu) ale pomiędzy profilem a wylewką z jednej strony i profilem a tarasem / balkonem z drugiej strony dałem 5 cm styropianu. Taki własny wymysł, nie zweryfikowany. Od wewnątrz styropian przykryję panelami, od balkonu kaflami. Nie wiem np. jak takie rozwiązanie ma wpływ szczelność przy ewentualnym zalewaniu tych miejsc deszczem, ale u mnie zarówno taras jak i balkon są zadaszone, nie wiem też jakie ma inne wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.02.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 piotrek0m to że masz okap zasłaniający cały tras nie ma nic do rzeczy. Wystarczy deszcz i wiatr by całe Twe rozumowanie podważyćZAWSZE w takich miejscach powinna być wykonana izolacja przeciwwodna i nie ma zmiłujMało tego, nawet gdy takie ocieplenie położysz na nią istnieje 99% pewności że woda dostanie się przez szczeliny w pokryciu tarasu, i z powodu braku możliwości jej odparowania całe ocieplenie nie spełni swych założeń. A co autora wątku.Założenie podstawowe, kotwa Heiko (o ile taką zastosowano) nie gwarantuje 100 % braku ruchu w przy siłach pracujących w poziomie. Jest dobrym podparciem i niczym więcej. ALe załóżmy, że całe okno jest stabilne w każdej płaszczyźnie przyłożenia sił wtedy spokojnie, na cała szerokość profila, pod nim, możesz dać ocieplenie. Ale przy braku sztywności czy też dla większej pewności ja dałbym ocieplenie węższe od profila by wylewka, choć od wewnątrz, podeszła pod profil dodatkowo go stabilizując. Przy wylewce betonowej tarasu postąpiłbym podobnie z 10 mm cofnięte ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.02.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Witam i dziękuję za odpowiedzi.Pierwszym spostrzeżeniem jakie nasunęło mi się po oglądnięciu zdjęć z montażu "poszerzenia" to to że pod tym profilem jest pianka montażowa, więc oprócz tego że próg jest usztywniony jeszcze dwoma stalowymi profilami to nie ma stabilnej podpory w postaci twardego oparcia. Cyba że owe poszerzenie stawiane było na równą płytę betonową.Myślałem właśnie żeby tak zrobić. Pisząc tak mam na myśli licowanie ocieplenia z płaszczyzną futryny z zewnątrz, tak żeby oddzielić wylewki zewnętrzną od wewnętrznej a od środka pozostawić trochę aby dla bezpieczeństwa podlać wylewkę pod próg okna.Wydaje mi się to najbardziej sensowne. Do oddzielenia tych wylewek lepiej użyć XPS-u czy twardego styro?Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.02.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) piotrek0m to że masz okap zasłaniający cały tras nie ma nic do rzeczy. Wystarczy deszcz i wiatr by całe Twe rozumowanie podważyć ZAWSZE w takich miejscach powinna być wykonana izolacja przeciwwodna i nie ma zmiłuj Mało tego, nawet gdy takie ocieplenie położysz na nią istnieje 99% pewności że woda dostanie się przez szczeliny w pokryciu tarasu, i z powodu braku możliwości jej odparowania całe ocieplenie nie spełni swych założeń. Oczywiście, że na tarasie i na balkonie zastosuję izolację przeciwwodną na zewnątrz, a pytanie moje jest takie - czy wypełnienie ze styropianu pozostawić czy usunąć a przestrzeń czymś wypełnić, pianką, klejem, betonem ? Tylko, że wypełniając betonem nie mam żadnej izolacji termicznej, tylko kilka cm powietrza zamkniętego w poszerzeniu. Pierwszym spostrzeżeniem jakie nasunęło mi się po oglądnięciu zdjęć z montażu "poszerzenia" to to że pod tym profilem jest pianka montażowa, więc oprócz tego że próg jest usztywniony jeszcze dwoma stalowymi profilami to nie ma stabilnej podpory w postaci twardego oparcia. . Ja mam poszerzenie postawione na betonie, żadnych pianek pod spodem nie było. Uważam, że poszerzenie znacznie zwiększa sztywność podparcia co przy oknach balkonowych jest istotne. Edytowane 12 Lutego 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.02.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 pod poszerzenia daje się klocki podporowe by ustawić poziom więc nie jest tak jak piszesz, że stoi to na samej pianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.02.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Tylko, że wypełniając betonem nie mam żadnej izolacji termicznej, tylko kilka cm powietrza zamkniętego w poszerzeniu. No właśnie. Izolacja termiczna jest podobna jak ramy okiennej. Tak z ciekawości ile kosztowały Was te poszerzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.02.2015 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Koledzy jak robi się cytat tak żeby było widać osobę piszącą tekst cytowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 12.02.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Koledzy jak robi się cytat tak żeby było widać osobę piszącą tekst cytowany? pod postem masz odpowiedz z cytatem klikasz i załącza ci post cytowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.02.2015 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 pod postem masz odpowiedz z cytatem klikasz i załącza ci post cytowany Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HieronimDWed 16.02.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Witam: Zastanawiam się nad kupnem okien i nie wiem którą firmę wybrać, czy lepsza będzie firma Drutex czy może Oknoplast - jak wy sądzicie. Chciałbym żeby te okna które założę żeby posłużyły mi dobre kilka lat. ---------------------------------------- Reklamy są niezgodne z regulaminem (pkt II 2.4 b/c) Edytowane 18 Lutego 2015 przez finlandia reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 16.02.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Witam: Zastanawiam się nad kupnem okien i nie wiem którą firmę wybrać, czy lepsza będzie firma Drutex czy może Oknoplast - jak wy sądzicie. Chciałbym żeby te okna które założę żeby posłużyły mi dobre kilka lat. ---------------------------------------- akcesoria górnicze, bardy górnicze, [urlMODEROWANO[/url], prezenty górnicze, upominki górnicze Poproś o wycenę w jednej i drugiej firmie i jeszcze w kilku innych i porównaj cena/jakość. Edytowane 18 Lutego 2015 przez finlandia usunięcie linka reklamowego z cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts