izzy84 11.02.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Dzień Dobry Mam pytanko, jest wymieniany stary strop drewniany pomiędzy parterem a pierwszym piętrem. Stara konstrukcja wyglądała tak że każdy lagar osadzony był w murze zewnętrznym z obydwu stron, opierał się o ścianę 45cm po środku budynku czyli występował jako jedna całość. W zaprojektowanym nowym mam legary 10x20 co 60 cm oś każdego. Legar jest osadzany na 15 cm w murze zewnętrznym, kończy się na ścianie 45cm po środku budynku, na drugą strone biegnie drugi czyli nie sa w całości jak w starej wersji. W nowej wersji legary mają być tylko położone na tej środkowej ścianie 45cm w przestrzeń pomiędzy wchodzi cegła pełna (by nie tańczyły na oki chyba). Do środka wełna na górę płyty OSB 22mm. Legary mają 5m i 3m (20 cm na wysokość, 10cm na szerokość) Moje pytanie jest take, czy tylko układanie legara na środkowej ścianie nie spowoduje z czasem owiśnięcia stropu ? Niby tak ma być Poniżej rysunek pokazujący uklady: Edytowane 12 Lutego 2015 przez izzy84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Moje pytanie jest take, czy tylko układanie legara na środkowej ścianie nie spowoduje z czasem owinięcia stropu ? Co to jest owinięcie stropu ? pokazany układ jest poprawny o ile przekroje belek zostały właściwie dobrane. Układ dwuprzęsłowy (stary) jest bardziej ekonomiczny jeżeli chodzi o przekroje, ale to nie są wielkie różnice. Zastanowiło mnie coś innego te belki nie sa kotwione w murze? Powinny być a nie tylko leżeć i opierać się o cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzy84 11.02.2015 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 No właśnie i to mnie zastanawia, pytałem to podobno nie ma potrzeby... dziwne, w ścianie gdzie jest obmurowane to rozumiem ale z drugiej strony tylko położyć to już dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzy84 11.02.2015 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Może Pan coś zaproponować, przekaże to dalej że tak sobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Tak jak kolega wyżej napisał układ dwuprzęsłowy ma nieco lepsza wytrzymalszy. Ale ze względów praktycznych mógł zostać zastosowany tylko na etapie wznoszenia budynku. Teraz nie jesteś w stanie włożyć tak długiej belki bez zniszczenia elewacji. Dlatego projektant wymyślił wybicie gniazd w środkowej ścianie, wclozenie belek i ich obmurowanie.Pamiętaj żeby ich końce dokładnie owinąć dobra, elastyczna papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzy84 16.02.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak jak kolega wyżej napisał układ dwuprzęsłowy ma nieco lepsza wytrzymalszy. Ale ze względów praktycznych mógł zostać zastosowany tylko na etapie wznoszenia budynku. Teraz nie jesteś w stanie włożyć tak długiej belki bez zniszczenia elewacji. Dlatego projektant wymyślił wybicie gniazd w środkowej ścianie, wclozenie belek i ich obmurowanie.Pamiętaj żeby ich końce dokładnie owinąć dobra, elastyczna papa. Chodzi o to że wkute są tylko z jednej strony do muru, z drugiej leżą na ścianie i obmurowane ma być tylko cegłami po to by nie tańczyły na boki. Boję się czy takie coś nie zacznie w przyszłości obwisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts