fotohobby 24.10.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Pyłków kwiatowych... ...objawy pojawiają się.... ...później... Weźcie tego moderowano uspokójcie, bo odleciał razem z tymi pyłkami, hehe, kwiatowymi dalleeeko stąd... No taki pocieszny człowieczek, kłamczuszek Jakie to zalosne bzdurki... Jestem uczulony od 25lat na pylki kilku drzew, alergolog zalecił, abym przez feralny miesiac pylenia, jak tylko sie da ograniczal kontalt z nimi. Ja sam w domu z WM czuje sie duzo lepiej, niz w domu wietrzonym tradycyjnie, a ten zalosny dyletant bedzie twierdził, ze przefiltrowane powietrze działa na moją niekorzyśc. Bo tak mowi jego "chlopski rozum" To jest dołujace w tym forum, ze w calkiem pozytecznym temacie pojawia sie matolek, robi off-top i prezentuje swoje z palca wyssane teorie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.10.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Wracając do tematu. Zakupiłem czujniki temperatury, żeby badać sprawność rekuperatora. Czy możecie doradzić, gdzie i jak umieścić te czujniki? A może Aeris 350 standard posiada juz wbudowane czujniki i da się dostać do odczytów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 24.10.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Wracając do tematu. Zakupiłem czujniki temperatury, żeby badać sprawność rekuperatora. Czy możecie doradzić, gdzie i jak umieścić te czujniki? A może Aeris 350 standard posiada juz wbudowane czujniki i da się dostać do odczytów? U siebie dawałem na króćcach centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.10.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 U siebie dawałem na króćcach centrali. Ok, ale jak tam je umieściłeś? Przewiercić i wsadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.10.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 @ MisterhajtGłupoty gadasz. Mam alergię i mój dom to najlepsze miejsce latem. Zimą też filtry wyłapią większość pyłów z kominów Za dzieciaka nie mieszkałem w sterylnych warunkach i tą alergię jakoś dostałem więc nie rozumiem twojej filozof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Nikt nie rozumie, ale on zawsze musi wyskoczyć z jskas dziwaczna teorią - jak to ostatnio z plytą indukcujną bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 25.10.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ok, ale jak tam je umieściłeś? Przewiercić i wsadzić? Czujka jest na cienki przewodzie, przewiesiłem ją przez kanał i nałożyłem przewód wentylacyjny. Jest czujka mniej więcej na środku kanału. Nie chciełem wiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.10.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Czujka jest na cienki przewodzie, przewiesiłem ją przez kanał i nałożyłem przewód wentylacyjny. Jest czujka mniej więcej na środku kanału. Nie chciełem wiercić. Tylko ja mam wszystko już spięte "do kupy" i nie uśmiecha mi się rozbierać tych kanałów. Zastanawiam się, czy nie dać gdzieś w okolicach filtrów. Ale to tylko dwa czujniki. Aeris ma wszystkie dobiegi zrobione chyba z jakiegoś odlewu stryropianu czy tak innej izolacji. Tylko jak przewiercę i będą problemy z reku, to może być znowu problem z ewentualną reklamacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 26.10.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Wracając do tematu. Rekuperator Thesla przy 10 stopniach na zawnątrz i 21 wewnątrz i wymianie około 120m3/h uzyskuje temperaturę nawiewu 18,8 stopnia C.Czy to dużo czy mało? Przy niższych temperaturach (koło 6 stopni) zaobserwowałem nawiew koło 16 stopnie. Moim zdaniem trochę lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.10.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Wracając do tematu. Rekuperator Thesla przy 10 stopniach na zawnątrz i 21 wewnątrz i wymianie około 120m3/h uzyskuje temperaturę nawiewu 18,8 stopnia C. Czy to dużo czy mało? Przy niższych temperaturach (koło 6 stopni) zaobserwowałem nawiew koło 16 stopnie. Moim zdaniem trochę lipa. Jak zrównoważyłeś przepływ? Nie ma podciśnienia w budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Lekkie podcisnienie "poprawia" sprawnosc rekuperatora. @mayek, ta temperatura, to odczyt z rekuperatora, czy anemostatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 26.10.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jak zrównoważyłeś przepływ? Nie ma podciśnienia w budynku? Jest lekkie nadciśnienie Lekkie podcisnienie "poprawia" sprawnosc rekuperatora. @mayek, ta temperatura, to odczyt z rekuperatora, czy anemostatu ? Odczyt z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 To zmień na lekkie podcisnienie i sprawdź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Mój błąd. Podciśnienie poprawia odczyt sprawności. Większy wywiew lepiej ogrzewa nawiew i wszyscy są zadowolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Mój błąd. Podciśnienie poprawia odczyt sprawności. Większy wywiew lepiej ogrzewa nawiew i wszyscy są zadowolenie. Nie koniecznie. Ci co mają choć trochę "dziurawy" dom będą narzekać że im uszy marzną. I to jest właśnie jedna z takich dziwnych spraw że jak nie kijem go to pałą. Dla reku lepiej jak jest podciśnienie ale dla domu lepiej jak jest nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.10.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Dlaczego lepsze nadcisnienie ? Przecież wtedy cieple, wilgotne powietrze uchodzi przez ewentualne nieszczelnosci, ochladza sie, para wodna kondensuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Najlepsze jest zrównoważenie i brak podciśnienia i nadciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Dlaczego lepsze nadcisnienie ? Przecież wtedy cieple, wilgotne powietrze uchodzi przez ewentualne nieszczelnosci, ochladza sie, para wodna kondensuje... Zgadzam się ze stwierdzeniem iż najlepszym rozwiązaniem jest zrównoważenie. Natomiast z dwojga złego wolę nadciśnienie. Wolę aby ewentualnie lekko ciepło uciekało niż miało by mi pizgać zimnym. Choć z uwagi na konstrukcje okien czy drzwi (tutaj zależy jak zamontowane) mało prawdopodobna jest ucieczka ciepła w przypadku nadciśnienia z uwagi jakby dodatkowy docisk okien do ramy. W przypadku podciśnienia mamy sytuację odwrotną - okna są odciągane od ramy co sprzyja "pizganiu" przez nie każdą najmniejszą szparką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 28.10.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Jak rozumiem, samemu takiej regulacji nie dam rady przeprowadzić?! Trzeba wezwać specjalistę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Mozesz.Musisz poczekac na absolutnie bezwietrzny dzień, pootwierac wszystkie drzwi wewnetrzne (dobrze, jakby nikogo nie bylo w domu).Drzwi wejściowe zaklejasz szczelnie (po ościeżnicach i po progu) za pomocą cienkiej folii malarskiej. Folia powinna miec maly luz, aby mogła się wybrzuszać do wewnątrz i na zewnatrz. Jaka wlaczysz reku, to folia wybrzuszajac sie, pokaze, czy masz nadciśnienie, czy podciśnienie. Musisz tak wyregulowac obroty wentylatorow, zeby zwisala, wybrzuszajac sie w żadną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts