Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora

Recommended Posts

Sam Pan pisze żeby wymieniać 14 - 24 razy.

oczywiście nikt nikomu nie zabroni wietrzyć chałupy z taką wydajnością ale jak się wszyscy przekonują podczas eksploatacji to jest ani tanie ani komfortowe...;)

no chyba że ktoś ma takie "kaprycho" aby za sam napęd takiej centrali płacić ok. 1k rocznie i następny 1k na dogrzanie tego co brakuje przy takim wietrzeniu...

o "cegłach w nosie i masce na twarzy" z rana to nawet nie wspomnę...;)

• Odpowiedzi 678
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

te wymienniki po 160 Euro mają bardzo cienką membranę a powierzchnia wymiany 35m2

Czy może nam Pan przybliżyć jak jest obliczona ta powierzchnia? Podejżewam ze ta sama powierzchnia jest liczona 2 razy: raz na wlocie a raz na wylocie. W takim razie wystarczy rura fi125 w fi 180. Długość wymiennika 40m. Natomiast czerpnia znad dachu jak już pisałem a nie ze strychu. Na strychu byłaby rozłożona rura.

oczywiście nikt nikomu nie zabroni wietrzyć chałupy z taką wydajnością ale jak się wszyscy przekonują podczas eksploatacji to jest ani tanie ani komfortowe...;)

no chyba że ktoś ma takie "kaprycho" aby za sam napęd takiej centrali płacić ok. 1k rocznie i następny 1k na dogrzanie tego co brakuje przy takim wietrzeniu...

A jak się Pan zapatruje na wietrzenie .25/ h w obecności domowników a .1 w pustym domu?

Ja mam kubaturę 290m3 i rekuperator mam o wydajności max 300m3 na godz......całą zimę chodził średnio na 100m3 czyli w ciągu doby około 8 razy wymieniał mi powietrze w domu.....

poza zimą trzymam na 150-200m3........ podczas gotowania czy imprezy lub po prostu żeby szybko przewietrzyć daję na 250-300m3....... ogrzewanie elektryczne + okazyjnie piecokominek jak do tej pory (do 1 marca) 1073zł za ogrzewanie (drewno+prąd, dom 126m2))...... rekuperator na średnim biegu(150m3/h) zużywa około 80wat na godz czyli 2kw na dobę co w przeliczeniu na miesiąc daje około 40zł... Zimą dzięki odzyskowi ciepła temperaturę nawiewu miałem non-stop w okolicach +15st, oszczędność na wentylacji - OGROMNA, jeszcze większa frajda ze świeżego powietrza wiejącego stale przez 24h/doba o temp. powyżej 15st gdy na zewnątrz zima...

Ja mam kubaturę 290m3 i rekuperator mam o wydajności max 300m3 na godz......całą zimę chodził średnio na 100m3 czyli w ciągu doby około 8 razy wymieniał mi powietrze w domu.....

poza zimą trzymam na 150-200m3........ podczas gotowania czy imprezy lub po prostu żeby szybko przewietrzyć daję na 250-300m3....... ogrzewanie elektryczne + okazyjnie piecokominek jak do tej pory (do 1 marca) 1073zł za ogrzewanie (drewno+prąd, dom 126m2))...... rekuperator na średnim biegu(150m3/h) zużywa około 80wat na godz czyli 2kw na dobę co w przeliczeniu na miesiąc daje około 40zł... Zimą dzięki odzyskowi ciepła temperaturę nawiewu miałem non-stop w okolicach +15st, oszczędność na wentylacji - OGROMNA, jeszcze większa frajda ze świeżego powietrza wiejącego stale przez 24h/doba o temp. powyżej 15st gdy na zewnątrz zima...

Dzięki wreszczie poparcie :rolleyes:

to teraz pochwal się ile tych zim już za tobą ...;)

a jak drewno do kominka jest za darmo i cały czas kotłujemy w kominku to po co pisać coś o ogrzewaniu prądem ...;)

podkręć na max- a ten swój rekuperator przez całą zimę i nie pal w tym swoim kominku to porozmawiamy sobie o tych OGROMNYCH oszczędnościach ...

jak myślisz ile wymian na godzinę będzie potrzeba do takiej chatki o kubaturze 100m3 a ile do takiego domu np. 1000m3...?

rodzina 3-4 osoby...

to teraz pochwal się ile tych zim już za tobą ...;)

a jak drewno do kominka jest za darmo i cały czas kotłujemy w kominku to po co pisać coś o ogrzewaniu prądem ...;)

podkręć na max- a ten swój rekuperator przez całą zimę i nie pal w tym swoim kominku to porozmawiamy sobie o tych OGROMNYCH oszczędnościach ...

jak myślisz ile wymian na godzinę będzie potrzeba do takiej chatki o kubaturze 100m3 a ile do takiego domu np. 1000m3...?

rodzina 3-4 osoby...

drewna i brykietu na razie mi poszlo za około 400zł reszta czyli około 600zł to prąd na grzanie(mam podlicznik).....

jeżeli rozpalenie w kominku co drugi-trzeci dzień wieczorem jest dla kogoś uciążliwe to ok, ja ostatnio paliłem w czwartek, dzisiaj myślę że około 19-20 też rozpalę.

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy więc podobno jak wszyscy piszą najbardziej daje po kieszeniach, choć i tak na pewno nie przekroczę 1500zł za ogrzewanie licząc prąd+drewno......

Według obliczeń OZC które robił mi forumowy asolt, i które sprawdziły się u wielu osób, rocznie na ogrzewanie potrzeba mi 4032kw czyli grzejąc samym prądem w normalnej taryfie którą posiadam wychodzi 2177zł, a ponieważ przepalam w kominku to liczę że zbiję do około 1300-1400zł(licząc prąd+drewno)..... dodam jeszcze że w obliczeniach była brana wymiana powietrza 0,5 kubatury domu na godz, odpowiadająca 150m3/h......

Ze swoich doświadczeń odnośnie ilości wymiany powietrza w domu uważam że zimą na 3-osobową rodzinę w zupełności wystarczy wymiana rzędu 100m3/h natomiast w pozostałych porach roku szczególnie wiosną i latem 150m3.... ale często zdarza mi się wlączyć nawet na 300m3 np - po jakimś smażeniu czy dlugim gotowaniu lub podczas imprezy..... Ogólnie to jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczony poprawą komfortu jaką daje wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, bo w tym systemie głównie o ten komfort chodzi, a nie o oszczędności które też są spore

Edytowane przez mar1982kaz

wszystko pięknie...

tyle że my tu o jednej wymianie na godzinę....( to znaczy nie ja a raczej co niektórzy teoretycy...)

wystarczy że podkręcisz swoją wentylację ze 150m3/h do 300m3/h i "wydmuchasz" kolejne 2000kwh na straty i napęd pomimo rekuperatora...;)

100-150m3/h to jest normalna wymiana i akurat o to nikt się nie będzie "kopał"...:)

wszystko pięknie...

tyle że my tu o jednej wymianie na godzinę....( to znaczy nie ja a raczej co niektórzy teoretycy...)

wystarczy że podkręcisz swoją wentylację ze 150m3/h do 300m3/h i "wydmuchasz" kolejne 2000kwh na straty i napęd pomimo rekuperatora...;)

100-150m3/h to jest normalna wymiana i akurat o to nikt się nie będzie "kopał"...:)

Według obliczeń asolta na wentylację tracę trochę ponad 500kw rocznie dla wymiany 150m3/h - sprawność rekuperatora przyjęliśmy 70% - choć w rzeczywistości jest na poziomie 80% ale na pewno nie 95% jak podaje producent, gdybym podkręcił na 300m3 dodatkowo wygenerowało by to 500kw czyli rachonek o ponad 200zł większy......

Pamiętaj jasiek że mi zimą wieje średnio +15stC z tej mojej wentylacji. Gdybym miał wentylację bez odzysku ciepła i wymieniał 150m3/h to zużycie co najmniej dwukrotnie by wyszło. Wyobrażasz sobie strumień dający 150m3/h powietrza o temperaturze np minus 10st?? Prawda jest taka że przy wentylacji grawitacyjnej praktycznie zimą żeby nie zamarznąć, lub nie zbankrutować - nie wietrzymy, rozszczelniamy ze dwa okna w domu na parę godzin i łudzimy się że mamy wentylację, mam porównanie bo w poprzednich domach miałem tylko WG, i teraz nawet jak ustawie na 50m3/h to jest o wiele lepiej niż przy grawitacyjnej z rozszczelnionymi oknami

Edytowane przez mar1982kaz

gdybym podkręcił na 300m3 dodatkowo wygenerowało by to 500kw czyli rachonek o ponad 200zł większy......

Pamiętaj jasiek że mi zimą wieje średnio +15stC z tej mojej wentylacji. Gdybym miał wentylację bez odzysku ciepła i wymieniał 150m3/h to zużycie co najmniej dwukrotnie by wyszło.

zakładając że utrzymujesz w chałupie 22* a nawiewasz 15* to pompując z wydajnością 150m3/h tracisz ok. 8,3kWh na dobę , przyjmując że sezon grzewczy trwa 180 dni to daje ok. 1500 kWh ...

zwiększając wydajność do 300m3/h straty się podwoją a także dojdzie ponad dwukrotnie większe zużycie energii przez samą centralę a że wentylacja działa przez cały rok na okrągło to daje dodatkowe ok. 700kwh ...

1500 kWH + 700kWh = 2200kWh....

a le kto bogatemu zabroni ...;)

ja nie walczę nad zasadnością wentylacji mechanicznej z rekuperatorem a raczej z bzdurnymi teoriami związanymi z wymianą jednej kubatury na godzinę ...;)

I z tym się zgadzam. Liczenie wymiany kubatur powietrza na godzinę to totalna bzdura. Strumień powietrza, dobierany do ilości przebywających w budynku osób to jedyne rozwiązanie.

Moje odczucia po 2,5 roku użytkowania to 30-40m3 na osobę, to komfort. WG nie daje żadnego komfortu. Jest kompletnie niesterowalna i nieprzewidywalna. Nie zamieniłbym już na WG.

Ot i ciekawostka: projekt mojego domu opiewa na 770m^3 przy pow. Urzytkowej 114m^2. Przy takim układzie 1000m^3 osiągnąbym przy 148m^2.

Wymiana kubatury na godzinę to jednak złe podejście do zagadnienia.

Skąd wzięło się te 770? Pełne podpiwniczenie oraz garaż w bryle.

Moze i złe, ale zgodne z normami i rozporządzeniami. Wszelkie uwagi odnosnie sposobów liczenia strat na wentylację kierowac trzeba do twórców norm. Jezeli ktos sie podpisuje pod obliczeniami liczyc inaczej nie moze. NIe przeszkadza to aby inwestor sobie sam policzył takiej ilosci wymian ile mu pasuje, czy jednak wyniki tych obliczeń ozc będą sie zgadzac ze stanem rzeczywistym smiem wątpić. Z drugiej jednak strony na podstawie porównań moich obliczen wykonanych zgodnie z nrmami z zuzyciem rzeczywistym stwierdzam zgodnosc tych obliczen ze stanem rzeczywistym. Wniosek jest dla mnie oczywisty, zawyżone straty na wentylację kompensują nie ujete w obliczeniach straty na niedokładne/niesolidne/partackie* (własciwe wybrac) wykonawstwo izolacji termicznej budynku. Obliczenia nie obejmują takich strat gdyz nie jest mozliwe okreslenie dokładnosci wykonania przed rozpoczeciem budowy.

zakładając że utrzymujesz w chałupie 22* a nawiewasz 15* to pompując z wydajnością 150m3/h tracisz ok. 8,3kWh na dobę , przyjmując że sezon grzewczy trwa 180 dni to daje ok. 1500 kWh ...

zwiększając wydajność do 300m3/h straty się podwoją a także dojdzie ponad dwukrotnie większe zużycie energii przez samą centralę a że wentylacja działa przez cały rok na okrągło to daje dodatkowe ok. 700kwh ...

1500 kWH + 700kWh = 2200kWh....

a le kto bogatemu zabroni ...;)

ja nie walczę nad zasadnością wentylacji mechanicznej z rekuperatorem a raczej z bzdurnymi teoriami związanymi z wymianą jednej kubatury na godzinę ...;)

Różnie można liczyć tę stratę 8,3kwh na dobę dla jednych to dużo a dla innych nie, zapominasz w tym o zyskach bytowych np wszędzie piszą że każdy z nas jest 100 watowym grzejnikiem i mieszkając w 3 osoby (2+1) generujemy w przybliżeniu 0,35kwh co daje 8,4kwh na dobę, i już straty na wentylacji wychodzą na zero....... Zgodzę się z tobą że nie warto w domu o pojemności 1000m3 zamieszkałym przez 2 osoby wymieniać jedną kubaturę na godzinę non-stop, ale w moim przypadku poza zimą gdy na zewnątrz jest powiedzmy około 10-15st nawiew 200-250m3 nie jest czymś rzadkim bo lubię świeże powietrze, tym bardziej że wtedy wieje mi około 18stC......

Czy może nam Pan przybliżyć jak jest obliczona ta powierzchnia? Podejżewam ze ta sama powierzchnia jest liczona 2 razy: raz na wlocie a raz na wylocie. W takim razie wystarczy rura fi125 w fi 180. Długość wymiennika 40m. Natomiast czerpnia znad dachu jak już pisałem a nie ze strychu. Na strychu byłaby rozłożona rura.

Można rozebrać wymiennik lub zobaczyć w danych producenta

The Recair Sensitive RS160 has a width and length of 366 mm, and its height can vary from 150 mm to 500 mm. The largest core weighs 5 kg, and has a heat-exchanging surface of approx. 36 m2 and a volume of 51 litres. The RS160 can accommodate an airflow of up to 500 m3 per hour.

Ot i ciekawostka: projekt mojego domu opiewa na 770m^3 przy pow. Urzytkowej 114m^2. Przy takim układzie 1000m^3 osiągnąbym przy 148m^2.

Wymiana kubatury na godzinę to jednak złe podejście do zagadnienia.

Skąd wzięło się te 770? Pełne podpiwniczenie oraz garaż w bryle.

Rodzina Pana zużywa tyle samo powietrza w kawalerce 30m2 jak i rezydencji 2500m2 Pisanie o wymianie na kubaturę, lub podawanie przy rozdzielaczu m3h na poszczególne kanały, to tylko brak wiedzy, o zadaniach wentylacji o komforcie i działaniu rozdzielacza.

Rodzina Pana zużywa tyle samo powietrza w kawalerce 30m2 jak i rezydencji 2500m2 Pisanie o wymianie na kubaturę, lub podawanie przy rozdzielaczu m3h na poszczególne kanały, to tylko brak wiedzy, o zadaniach wentylacji o komforcie i działaniu rozdzielacza.

To byl chwilowy odchyl od rozmowy poniewaz akurat bylismy skupieni na 100m^2 pow urz , czyli 300m^3.

Natomiast wentylacja piwnicy oraz garazu odbywac sie bedzie bez reku bo tych pomieszczen nie bede ogrzewac wogole.