fotohobby 03.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Ale lamelki z tworzywa moga mieć mniejsza grubosćć, co równowazy gorszy współczynnik przenikania ciepła Edytowane 4 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 03.03.2015 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Ale lamelki z tworzywa moga mieć mniejsza grubosćć, co równowazy gorszy współczynnik przenikania ciepła A czy jest tak w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 03.03.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam. Panowie, dajmy sobie spokój z tym gruntem bo to już dawno zostało omówione i nawet przez niektórych z nas przebadane, nie o tym to temat. Natomiast bardziej nurtuje mnie sprawa sprawności wymiennika rekuperatora. Czy może on być na poziomie 95%? W moim brinku odzysk mam na poziomie 75-85% - sporo zależy od strat na przesyle, u mnie kanały jak i sam rekuperator jest na nieogrzewanym strychu i choć konkretnie to wszystko dociepliłem to i tak są straty, dzisiaj wieje mi 18,4st przy 4st na zewnątrz,...... tak na prawdę to nie czuć różnicy czy wieje ci z anemostatu 16st czy 19st i nie ma co popadać w obłęd z tym procentem odzysku, przypomnij sobie co robisz gdy jest na zewnątrz 16-19st - pewnie otwierasz okna żeby poczuć wiosnę - przy rekuperacji masz tak całą zimę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.03.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wartości 90+ uzyskiwane są w warunkach laboratoryjnych, które w trakcie uzytkowania urządzenia wystepują dość rzadko. Realnie odzysk kształtuje się na poziomie 70-85% Nie wspominam nawet o wymiennikach entalpicznych (czy entalpijnych) gdzie producent podaje entalipczną sprawność temperaturową do 116% Wymienniki entalpijne nie entalpiczne. Proponuję nie naśladować "fachowców" z "r..." i nazywać te wymienniki poprawnie po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.03.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 nazywać te wymienniki poprawnie po polsku. Zgadzam sie w całej rozciągłości ale to działa w obie strony - proszę o tym pamiętać i być samemu w porządku nie robiąc podobnych byków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solwis 03.03.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ... i nie ma co popadać w obłęd z tym procentem odzysku, . Zgadza się, ale nim coś założę u siebie to muszę być tego całkowicie świadomym. Jest przecież chyba różnica między plastikowym krzyżowym wymiennikiem a metalowym przeciwprądowym. Im więcej czytam opisów reku tym bardziej łapię się za głowę. Stąd ten temat, bo doświadczenie Wasze jest bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.03.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 ... i nie ma co popadać w obłęd z tym procentem odzysku...To nie obłęd a pytanie bardzo ważne. Jaki jest sens montowania rekuperatora. Chodzi o stosunek zysków do nakładów. Jakkolwiek by liczyć rekuperator nie jest urządzeniem które zwróci się w jakimś sensownym czasie. Jest albo stanowczo za drogi albo ma zbyt mały odzysk. Sklepikarze tym handlujący tacy jak Brzęczkowski wmawiają klientom cuda na kiju. Ile to niby się zaoszczędzi. Nie wspominają oczywiście o tym, że najpierw trzeba wydać kupę pieniędzy. Wentylacja mechaniczna tak ale rekuperator to jak na razie kłopotliwy klamot, którego montaż, w większości przypadków mija się z celem. Owszem oszczędza energię, tyle, że jest to bardzo kosztowne oszczędzanie. Coś jak z żarówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Zgadza się, ale nim coś założę u siebie to muszę być tego całkowicie świadomym. Jest przecież chyba różnica między plastikowym krzyżowym wymiennikiem a metalowym przeciwprądowym. Im więcej czytam opisów reku tym bardziej łapię się za głowę. Stąd ten temat, bo doświadczenie Wasze jest bezcenne. Przez 20 lat używaliśmy wymienników aluminiowych i plastikowych głównie Heatex Al na zdjęciu - prace nad ONYXami i luna z wymiennikiem Heatex typ L i RECAIR na zdjęciu w Duolix firmy ELGE. Z jednej strony przewaga aluminium - lepsze przewodzenie MATERIAŁU a z drugiej, technologiczna możliwość zrobienia znaaaaacznie cieńszych lamel . Materiał który np. 4 x lepiej przewodzi ale jest 10x grubszy PRZEGRYWA. Cienka lamela, to nie tylko lepsze przewodzenie, ale i mniejsze opory przepływu prze takiej samej kubaturze wymiennika. Może dla porównania pokażę oba: Trzeba jeszcze uwzględnić, że lamel w Heatex jest płaski a recair plisowany Tworzy kanaliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 04.03.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Sklepikarze tym handlujący tacy jak Brzęczkowski wmawiają klientom cuda na kiju. Ile to niby się zaoszczędzi. Bez przesady, z tego co Pan Tomasz pisze na forum to jego ceny są, aż przesadnie niskie kiedy mówi o instalacji za 3 tys brutto. Z jego wypowiedzi na forum wynika taka kolejność: 1) wentylacja 2) komfort cieplny i odpowiednia wilgoć 3) ...? 4) odzysk ciepła A to, że sprzedaje od niskiej jakośći instalacji (niska cena) po wysokie to już dostosowanie się do klienta, że klient chce jak najtaniej zrobić. Jak jest w praktyce face2face to nie wiem. Także nie widzę sensu od samego rana pluć jadem... Nie wspominają oczywiście o tym, że najpierw trzeba wydać kupę pieniędzy. Oczywiście że instalacja nie jest tania... a mogłaby być, gdyby była popularniejsza. Rekuperator nie jest dużo bardziej skomplikowany od pralki. Jednak Pralki kupuje się w milionach sztuk, rekuperatorów już nie... Zawsze można postanowić, że zrobi się WM z odzyskiem w cenie, w której postawiłoby się kominy do WG + 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Szanowny perm osobiście prosił na tym forum, by Jego posty ignorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 04.03.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wymienniki entalpijne nie entalpiczne. Proponuję nie naśladować "fachowców" z "r..." i nazywać te wymienniki poprawnie po polsku. Piszę tak i tak. Skoro sam producent podaje nazwę "entalpiczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Piszę tak i tak. Skoro sam producent podaje nazwę "entalpiczne". W Polsce ktoś je produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Kiedyś ( w latach 70-tych kupiłem kąpielówki na basen. W domu doczytałem się na metce "Prać na sucho" . Podobnie jest z wymiennikami papierowymi, zwanymi "entalpijne" W instrukcji Mits.... Under no circumstances should the Lossnay cores be washed inwater. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.03.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Także nie widzę sensu od samego rana pluć jadem... ...Plucie jadem??? A możesz odnieść się do "opłacalności" rekuperatora? Brzęczkowskiego przywołałem jako przykład kreatywnego liczenia opłacalności rekuperacji. Zawyża oszczędności na rekuperacji prawie dwukrotnie no ale to sklepikarz więc się nie dziwię. Nie o niego mi chodzi a o "opłacalność" rekuperatora. Wentylację, komfort cieplny i odpowiednią wilgotność można osiągnąć bez reku o czym doskonale wiesz. Jak na razie nie widać, by ceny tych urządzeń zbliżały się do rzeczywistości. Czytam, że wentylator do rekuperatora kosztuje 700 zł ale to, porównując, cena średniej jakości pralki. Skąd te ceny? Rekuperatory to biznes korzystający z trendu. Świetny biznes bezwzględnie wykorzystujący nieświadomość klientów. Tak ogłupiono ludzi, że nawet ci bardzo oszczędzający, w większości nie biorą zupełnie pod uwagę wentylacji bez rekuperatora. "Przecież się oszczędza". Tak ale najpierw trzeba wydać i to sporo. To klasyczny przykład towaru, który zamiast być opcjonalnym wyposażeniem, dzięki marketingowi stał się podstawowym. Na rynku nie ma praktycznie rekuperatorów do mieszkań i bardzo małych domków. Wiesz czemu? Bo nie da się na nich tak dobrze zarobić. Jakoś nikogo nie interesuje ile ciepła ucieka w ten sposób bezpowrotnie a są to dużo większe ilości niż ciepło tracone w domach jednorodzinnych. Nie zarobią na nich producenci wentylatorów, wymienników czy kanałów. Monterzy tacy jak Brzęczkowski też nie bo instalacje są bardzo małe. Pisze ktokolwiek o potrzebie oszczędzania na powietrzu wentylacyjnym w blokach? Nie! Lobby nie jest zainteresowane. Nie ma biznesu, nie ma rynku. Dla domków biznes jest więc stworzono rynek. Jesteś niestety częścią tej maszynki. Edytowane 4 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.03.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Szanowny perm osobiście prosił na tym forum, by Jego posty ignorować.Nie rozśmieszaj mnie misiu. Wiesz doskonale, że nie traktuję cię poważnie, choć bardzo byś chciał. Wiesz także dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Rekuperacja to nie tylko oszczedności, ale także komfort. 120m3/h nadmuchiwanego powietrza o temperaturze 16C jest bardziej komfortowe, niż 120m3/h powietrza o temperaturze 0C Dlatego instalacje WM rez rekuperacji to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.03.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Rekuperacja to nie tylko oszczedności, ale także komfort. 120m3/h nadmuchiwanego powietrza o temperaturze 16C jest bardziej komfortowe, niż 120m3/h powietrza o temperaturze 0C Dlatego instalacje WM rez rekuperacji to rzadkośćWentylujesz nawet duży pokój 120 m3/h? Wentylacja jest dla ludzi. Nawet Brzęczkowski to przyznaje. Wiadomo, że lepiej by powietrze nawiewane miało wyższą temperaturę ale nie zawsze i nie za każdą cenę. W sypialniach lepiej, by powietrze miało niska temperaturę. Można to też osiągnąć inaczej, GWC, nagrzewnica na wlocie, powietrze kierowane na system grzewczy. Jakoś nikt ich nie promuje, bo są śmiesznie tanie. Nie ma rur do GWC z atestem za przyzwoite pieniądze, bo jest to nieopłacalne dla sprzedawców. Rekuperator to co innego. OSZCZĘDZA! To trafi do każdego, o rzeczywistych kosztach mało kto myśli. Maszynka działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.03.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wentylujesz nawet duży pokój 120 m3/h? Wentylacja jest dla ludzi. Nawet Brzęczkowski to przyznaje. Wiadomo, że lepiej by powietrze nawiewane miało wyższą temperaturę ale nie zawsze i nie za każdą cenę. W sypialniach lepiej, by powietrze miało niska temperaturę. Można to też osiągnąć inaczej, GWC, nagrzewnica na wlocie, powietrze kierowane na system grzewczy. Jakoś nikt ich nie promuje, bo są śmiesznie tanie. Nie ma rur do GWC z atestem za przyzwoite pieniądze, bo jest to nieopłacalne dla sprzedawców. Rekuperator to co innego. OSZCZĘDZA! To trafi do każdego, o rzeczywistych kosztach mało kto myśli. Maszynka działa. Zgadzam się w 100procentach też niestety dałem się ogłupic i zbyt szybko podjąłem decyzje i zakupiłem dospela 400 i wiem że był za duży bo i tak chodził całą zime na 10procent ale na szczęście pozbyłem się już tego grata i na przyszły sezon grzewczy zrobie sobie taki jaki mi potrzeba przecięż to zwykłe pudło z wymiennikiem i dwoma wentylatorami jakiś potencjometr do wentylatorów i to wszystko co mi potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wentylujesz nawet duży pokój 120 m3/h? Wentylacja jest dla ludzi. Nawet Brzęczkowski to przyznaje. Wiadomo, że lepiej by powietrze nawiewane miało wyższą temperaturę ale nie zawsze i nie za każdą cenę. W sypialniach lepiej, by powietrze miało niska temperaturę. Można to też osiągnąć inaczej, GWC, nagrzewnica na wlocie, powietrze kierowane na system grzewczy. Jakoś nikt ich nie promuje, bo są śmiesznie tanie. Nie ma rur do GWC z atestem za przyzwoite pieniądze, bo jest to nieopłacalne dla sprzedawców. Rekuperator to co innego. OSZCZĘDZA! To trafi do każdego, o rzeczywistych kosztach mało kto myśli. Maszynka działa. Wentyluję 120 m3/h dom zamieszkały przez 3osoby. Wentyluję dla ludzi ientyluję sypialnie powietrzem o temp 16 C i to jest idealne. 0C, albo -5C byloby mało przyjemne. Alternatyw nie widze... Grzałki - proszę, zastosuj. Pochwal sie rachunkami... Rury do GWC tanie ? Te z atestem, z PP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.03.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Wentyluję 120 m3/h dom zamieszkały przez 3osoby. Wentyluję dla ludzi ientyluję sypialnie powietrzem o temp 16 C i to jest idealne. 0C, albo -5C byloby mało przyjemne. Alternatyw nie widze... Grzałki - proszę, zastosuj. Pochwal sie rachunkami... Rury do GWC tanie ? Te z atestem, z PP ? 16stopni jaki masz wymiennik dosyc mało Brzęczkowskiemu wylatuje prawie tyle co wlatuje przy wymienniku recair. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts