fotohobby 07.03.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie potrafię sprawdzić ceny optmala? Nie bądź dziecinny. Jakich sprawności? Ty dalej rozumujesz zgodnie z tym co promują sprzedawcy rekuperatorów. Ja chcę mieć skuteczną wentylację. Przy okazji, jak uda się coś odzyskać to fajnie, jak nie to też nic się nie stanie, bo ogrzewał będę powietrzną PC więc cenę zużytej na podgrzanie powietrza kWh trzeba podzielić na 3. Wentylator może sobie kosztować 300 zł. I tak, przy założeniu dogrzewania powietrza nagrzewnicą podłączoną do PC koszt całości zamknie się w 1000 zł. Bez niej to bedzie może 400 może 500, nie więcej. Zadawałeś pytania o ceny, jakby Cię przerastało ich sprawdzenia Jak widzę nadal nie potrafisz podać linka do opisu swojego systemu. Sposoby spięcia nagrzewnicy z PC. To bardzo ciekawe. Może ktoś skorzysta. Dlaczego nie promujsz tanich i skutecznych rozwiązań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.03.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 weź może najpierw przyjrzyj się dokładnie jak to jest zbudowane i jak działa a potem rozpisuj się nad tymi wylęgarniami i grzybniami... mam nadzieję że w przyszłym sezonie też pochwalisz się jak to wentylujesz non stop te 200m3/h a w porywach nawet i więcej... tak swoją drogą to chętnie bym wsadził jakiś anemometr do tej twojej czerpni i wyrzutni i sprawdził faktyczna wymianę a o skroplinach lejących się przez 7 m-cy to nawet się nie będę wypowiadał ... Doczytaj a potem odpowiedz bo 200m3 i więcej to tylko w okresie wiosenno-letnim teraz mam na 100m3 na skropliny mam 25 litrowy pojemnik pod rekuperatorem i od pażdziernika 1-2 razy w miesiącu go wylewam więc 5 miesięcy już skrapla, myślę że przez marzec i kwiecień też coś się skropli - nawet w maju zdarzają się przymrozki a wtedy leci najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 A mnie wychodzi różnica w entalpii 0.324kWh Entalpia dla 9C/59% 4.68 Entalpia dla 18C/59% 7.03 kcal/kg No i gaz 0,25 zł/kWh Tak więc: 0.324 x 0.25 x 24 x 30 = 58zł Razy siedem miesięcy sezonu grzewczego - 406 zł Kosztu prądu nie odejmuję, bo nie powiesz mi, źe ten GWC bedzie pracował z taką wydajnością bez wymuszenia... Jesteś niechlujny w obliczeniach. Powietrze 9oC/59% w temp. 18oC nie ma jak piszesz 59% a 35,20%. Z tego wynika ,że to jest 24,2PLN/m-c. Co do prądu i wentylatorów. Przy rurce fi 160 ,zimą nie ma potrzeby stosowania wentylatorów, więc obstaję przy oszczędności 12,7PLN/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Doczytaj a potem odpowiedz bo 200m3 i więcej to tylko w okresie wiosenno-letnim teraz mam na 100m3 na skropliny mam 25 litrowy pojemnik pod rekuperatorem i od pażdziernika 1-2 razy w miesiącu go wylewam więc 5 miesięcy już skrapla, myślę że przez marzec i kwiecień też coś się skropli - nawet w maju zdarzają się przymrozki a wtedy leci najwięcej. napisz może ile to sezonów już mieszkasz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Jesteś niechlujny w obliczeniach. Powietrze 9oC/59% w temp. 18oC nie ma jak piszesz 59% a 35,20%. Z tego wynika ,że to jest 24,2PLN/m-c. Co do prądu i wentylatorów. Przy rurce fi 160 ,zimą nie ma potrzeby stosowania wentylatorów, więc obstaję przy oszczędności 12,7PLN/m-c Oczywiście, te 59% to błąd z pisaniu, ale o obliczeniach też popelnilem bład, bo pomnożyłem kWh przez 120 jeszcze. Obliczenia poprawiłem. Podstawiłem wyniki dla gazu. Dla prądu będą podobne. Oczywiście, nikt nie twierdzi, że rekuperator to jakieś panaceum na rachunki przy weglu, czy drewnie. No ale prosze, ogrzewać weglem, drewnem i jeszcze mysleć o oszczedności ? To samo z pompą.... Tu nawet uzytkownicy na tym forum przyznaja, że to tylko komfort. I że nie zrezygnowaliby z niego. Edytowane 7 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 to na bogato. 120 m3/h powietrza o temperaturze niższej o 20*C niższej niż wewnętrzna to około 800 W straty. przez 150 dni sezonu grzewczego to prawie 3000 kWh energii. pomijam fakt, że przy takiej wentylacji sezon grzewczy będzie trwał dłużej niż 150 dni.U mnie średnia sezonu grzewczego to + 5. W domu więcej niż 22 nie chcę mieć. Za sezon grzewczy to 2300kWh. Koszt, przy ogrzewaniu PC to około 420 zł. Rekuperator realnie odzyska z tego około 300 - 350 zł rocznie. Ja nie będę wentylował 120 m3, bo to dom dla dwóch osób ale niech tam. Przy GWC koszt ten spada dwukrotnie ale ja GWC nie będę miał. U mnie dodatkowo powietrze wywiewane będzie na wymiennik PC P/P więc coś tam z tego odzyska. Niech to będzie nawet i 30% więc roczny koszt dla 120m3 to około 270 zł. Dla dwóch osób i wymiany 60m3 to już tylko 140 zł. ROCZNIE. Rekuperator odzyska z tego 100 zł. ROCZNIE W du..ie mam rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Oczywiście, te 59% to błądcw pisaniu, ale o obliczeniach też popelnilem bład, bo pomnożyłem to przez 120 jeszcze. Obliczenia poprawiłem. Podzstawiłem wyniki dla gazu. Dla pradu beda podobne. Oczywiście, nikt nie twierdzi, że rekuperator to jakieś panaceum na rachunki przy weglu, czy drewnie. No ale prosze, ogrzewać weglem i jeszcze mysleć o oszczedności ? To samo z pompą.... Tu nawet uzytkownicy na tym forum przyznaja, że to tylko komfort. I że bieczrezygnowaliby z niego. A co dziwnego w węglu ? Paliwo jak paliwo . Trzeb a umieć palić i mieć dobrze ogacony dom i chęci do szuflowania. Pompa? wymyślił ktoś coś lepszego? Bezobsługowe i tanie do bólu . Porównywalny koszt 1kWh do drewna. Najtańszego nośnika. Złe opinie o pompach nie wynikają z tego ,że są nieoszczędne a z tego,że ludzie je stosują w miejscach gdzie nie powinni stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 U mnie średnia sezonu grzewczego to + 5. W domu więcej niż 22 nie chcę mieć. Za sezon grzewczy to 2300kWh. Koszt, przy ogrzewaniu PC to około 420 zł. Rekuperator realnie odzyska z tego około 300 - 350 zł rocznie. Ja nie będę wentylował 120 m3, bo to dom dla dwóch osób ale niech tam. Przy GWC koszt ten spada dwukrotnie ale ja GWC nie będę miał. U mnie dodatkowo powietrze wywiewane będzie na wymiennik PC P/P więc coś tam z tego odzyska. Niech to będzie nawet i 30% więc roczny koszt dla 120m3 to około 270 zł. Dla dwóch osób i wymiany 60m3 to już tylko 140 zł. ROCZNIE. Rekuperator odzyska z tego 100 zł. ROCZNIE W du..ie mam rekuperację. Obawiam się ,że nie zmieści się. Znaczy ten rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 a tu jak zrobić centralę 300m3/h za ok. 2,3k... http://allegro.pl/rekuperator-wymiennik-ciepla-w-obudowie-300-m3-h-i5149691629.html http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-djt-150-450-m3-h-warszawa-i5070251718.html 2szt... http://allegro.pl/volcano-euroheat-reg-obrotow-do-vr1-2-arw-3-0-2-i5140189422.html i system przeciw zamrażaniu wymiennika... http://allegro.pl/nagrzewnica-kanalowa-szerdi-150-1kw-elektryczna-i5069119112.html http://allegro.pl/regulator-sterownik-termostat-pid-ssr-czujnik-72-i5152995232.html i tylko tyle potrzeba aby sprawnie i wydajnie wentylować przez cały rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.03.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Zadawałeś pytania o ceny, jakby Cię przerastało ich sprawdzenia Jak widzę nadal nie potrafisz podać linka do opisu swojego systemu. Sposoby spięcia nagrzewnicy z PC. To bardzo ciekawe. Może ktoś skorzysta. Dlaczego nie promujsz tanich i skutecznych rozwiązań ?Zobacz sobie jak działa PC z funkcją wentylacji. U mnie będzie podobnie tylko, że wywiew będzie na zewnętrzny wymiennik PC P/W. Podłączenie nagrzewnicy do podłogówki to problem? O czym ty piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.03.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 U mnie średnia sezonu grzewczego to + 5. W domu więcej niż 22 nie chcę mieć. Za sezon grzewczy to 2300kWh. Koszt, przy ogrzewaniu PC to około 420 zł. Rekuperator realnie odzyska z tego około 300 - 350 zł rocznie. Ja nie będę wentylował 120 m3, bo to dom dla dwóch osób ale niech tam. Przy GWC koszt ten spada dwukrotnie ale ja GWC nie będę miał. U mnie dodatkowo powietrze wywiewane będzie na wymiennik PC P/P więc coś tam z tego odzyska. Niech to będzie nawet i 30% więc roczny koszt dla 120m3 to około 270 zł. Dla dwóch osób i wymiany 60m3 to już tylko 140 zł. ROCZNIE. Rekuperator odzyska z tego 100 zł. ROCZNIE W du..ie mam rekuperację. OK. u mnie wg stacji meteo trochę inaczej to wygląda, w tym roku grudzień 1,2*C, stycznień 0,8, luty 0,9, a to ciepła zima. w domu planuję 22*C, w łazienkach 24*C. 3000 kWh grzane prądem to 900 zł. realnie do odzyskania 600 zł. zamiast pompy ciepła czy dwóch zakupiłem rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 a tu jak zrobić centralę 300m3/h za ok. 2,3k... http://allegro.pl/rekuperator-wymiennik-ciepla-w-obudowie-300-m3-h-i5149691629.html http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-djt-150-450-m3-h-warszawa-i5070251718.html 2szt... http://allegro.pl/volcano-euroheat-reg-obrotow-do-vr1-2-arw-3-0-2-i5140189422.html i system przeciw zamrażaniu wymiennika... http://allegro.pl/nagrzewnica-kanalowa-szerdi-150-1kw-elektryczna-i5069119112.html http://allegro.pl/regulator-sterownik-termostat-pid-ssr-czujnik-72-i5152995232.html i tylko tyle potrzeba aby sprawnie i wydajnie wentylować przez cały rok... czyli trzeba rekuperator a ten najmniejszy wentylator bierze 79 W? czyli dwa będą ciągnąć 158 W? sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 U mnie średnia sezonu grzewczego to + 5. W domu więcej niż 22 nie chcę mieć. Za sezon grzewczy to 2300kWh. Koszt, przy ogrzewaniu PC to około 420 zł. Rekuperator realnie odzyska z tego około 300 - 350 zł rocznie. Ja nie będę wentylował 120 m3, bo to dom dla dwóch osób ale niech tam. Przy GWC koszt ten spada dwukrotnie ale ja GWC nie będę miał. U mnie dodatkowo powietrze wywiewane będzie na wymiennik PC P/P więc coś tam z tego odzyska. Niech to będzie nawet i 30% więc roczny koszt dla 120m3 to około 270 zł. Dla dwóch osób i wymiany 60m3 to już tylko 140 zł. ROCZNIE. Rekuperator odzyska z tego 100 zł. ROCZNIE W du..ie mam rekuperację. No i wreszcie piszesz z sensem. TY masz w d... rekuperację, bo masz niewielkie potrzeby wentylacyjne, tani (?) system ogrzewania. Komfort pomińmy, bo najwyraźniej nie on jest tu najważniejszy. Ale to nie upoważnia Cię do tego, aby ludziom budującym większe domy dla 4-5osob, ogrzewajacych gazem, pradem, czy nawet groszkiem wmawiac, ze sa ofiarami marketingu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 czyli trzeba rekuperator można też sprawić sobie samo GWC ... co kto lubi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.03.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 U mnie średnia sezonu grzewczego to + 5. W domu więcej niż 22 nie chcę mieć. Za sezon grzewczy to 2300kWh. Koszt, przy ogrzewaniu PC to około 420 zł. Rekuperator realnie odzyska z tego około 300 - 350 zł rocznie. Ja nie będę wentylował 120 m3, bo to dom dla dwóch osób ale niech tam. Przy GWC koszt ten spada dwukrotnie ale ja GWC nie będę miał. U mnie dodatkowo powietrze wywiewane będzie na wymiennik PC P/P więc coś tam z tego odzyska. Niech to będzie nawet i 30% więc roczny koszt dla 120m3 to około 270 zł. Dla dwóch osób i wymiany 60m3 to już tylko 140 zł. ROCZNIE. Rekuperator odzyska z tego 100 zł. ROCZNIE W du..ie mam rekuperację. Ten ciągle o tym samym - Nie wiem ile odzyskuje mój reku i jakie to są oszczędności, nie obchodzi minie to, nie obchodzi mnie czy mój reku się zwróci, może nawet nigdy a może za 10lat - puki co sezon grzewczy zamknę kwotą sporo niższa niż 1500zł ...... najbardziej mi zależy na komforcie dopływy świeżego powietrza zimą o temperaturze zbliżonej do tej wewnątrz domu. Jakie urządzenie podgrzeje zimą strumień powietrza 100m3/h do 18st za 20zł miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 No i wreszcie piszesz z sensem. TY masz w d... rekuperację, bo masz niewielkie potrzeby wentylacyjne, tani (?) system ogrzewania. Komfort pomińmy, bo najwyraźniej nie on jest tu najważniejszy. Ale to nie upoważnia Cię do tego, aby ludziom budującym większe domy dla 4-5osob, ogrzewajacych gazem, pradem, czy nawet groszkiem wmawiac, ze sa ofiarami marketingu... A ty dalej swoje ,rekuperator to oszczędność paczki ,może dwóch średniej klasy papierosów w miesiącu. To jest właśnie w czystej postaci marketing, robiący ludziom z mózgu wodę . Albo udowodnij,że te wartości w PLN są większe albo przestań się ośmieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Ten ciągle o tym samym - Nie wiem ile odzyskuje mój reku i jakie to są oszczędności, nie obchodzi minie to, nie obchodzi mnie czy mój reku się zwróci, może nawet nigdy a może za 10lat - puki co sezon grzewczy zamknę kwotą sporo niższa niż 1500zł ...... najbardziej mi zależy na komforcie dopływy świeżego powietrza zimą o temperaturze zbliżonej do tej wewnątrz domu. Jakie urządzenie podgrzeje zimą strumień powietrza 100m3/h do 18st za 20zł miesięcznie? Dwie żarówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Zobacz sobie jak działa PC z funkcją wentylacji. U mnie będzie podobnie tylko, że wywiew będzie na zewnętrzny wymiennik PC P/W. Podłączenie nagrzewnicy do podłogówki to problem? O czym ty piszesz? Taki wywiew powoduje silniejsze szronnienie. Poza tym, pompa nie działa przecież 24h/dobę, a obecnie tylko kilka, więc coś słabo widzę ten odzysk. Nagrzewnica ? Sprawnośc i opory nagrzewnicy przy 32C ? Pompę ciepla sam sobie oczywiście zmajstrujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.03.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 OK. u mnie wg stacji meteo trochę inaczej to wygląda, w tym roku grudzień 1,2*C, stycznień 0,8, luty 0,9, a to ciepła zima. w domu planuję 22*C, w łazienkach 24*C. 3000 kWh grzane prądem to 900 zł. realnie do odzyskania 600 zł. zamiast pompy ciepła czy dwóch zakupiłem rekuperator Kreatywna księgowość. Nie 3000 a 2700 (dla 20K a taka jest realna różnica dla całego sezonu grzewczego) Grzane PC to 480 zł dla taryfy całodobowej, dla II to jeszcze mniej. Do odzyskania przez reku 280 zł rocznie. Gdzie tu sens rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 A ty dalej swoje ,rekuperator to oszczędność paczki ,może dwóch średniej klasy papierosów w miesiącu. To jest właśnie w czystej postaci marketing, robiący ludziom z mózgu wodę . Albo udowodnij,że te wartości w PLN są większe albo przestań się ośmieszać. Przecież poprawiłem obliczenia, moźesz sprawdzić. Wyszło trochę wiecej, niż paczka. Ty podaj ile kosztuje wykonanie GWC,dajacego te 9C. Trzeba odjać od moich 3990zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts