Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność rekuperatora

Recommended Posts

niezależnie od źródła ciepła w domu? o czym ty piszesz?

jak będziesz palił śmieciami albo zbieranym drewnem, to Ci się nie zwróci ani reku, ani GWC, ani izolacja, ani okna

A policz sobie do źródeł lepszych od śmieci czy zbieranego drewna . Nie przekroczysz 2 paczek fajek.

• Odpowiedzi 678
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Perm - jedna prośba - zrób , pokaż że działa , podaj cenę i dopiero się podniecaj - bo na razie to bla,bla ,bla.
A co to ma do tematu? Będzie działać, bo niby czemu ma nie działać. Nie piszemy o mojej wentylacji tylko o ogłupianiu inwestorów przez producentów rekuperatorów gdybyś nie zauważył.

To wynika z gęstości powietrza. Różnica przy 22oC i przy 6oC jest na tyle duża ,że wymusi odpowiedni przepływ.Warunek,dom szczelny. Zresztą jestem zwolennikiem WM,bo jest sterowalna bardziej.Co do atestu.Przeanalizuj sobie skład chemiczny tego co wydzielają meble( zapach w sklepie meblowym to formaldehydy).

Wystarczy sprawdzić powietrze po przejściu przez pomarańczową rurę.Wystarczy zlecić a zbadają. Do miejskiego powietrza to z pomarańczowej rury to górski powiew.

Potrafisz obliczyc ten przeplyw, czy tylko strzelasz, ze to 120m3/h ?

Masz wyniki przejscia powietrza przez pomarańczową rurę ?

Dlaczego ich nie zlecileś, skoro na tym zarabiasz ?

Dlaczego zaden z producentów czerwonych rur tego nie zrobil, chocby po to, by sobie poszerzyc rynek zbytu ?

Jakby nie było oszczędności są mikre w stosunku do kosztu twojego rekuperatora. Brałeś to pod uwagę jak go kupowałeś? Nie, jak i pewnie 99% nabywców reku. Marketing jest tu bardzo skuteczny. GWC można mieć za 1000 zł.

Mój system jest rzeczywiście "papierowy" tzn nigdzie jeszcze nie zastosowany. Identyczny jednak, co do zasady proponują producenci PC z funkcją wentylacji. Nie wiem czemu miałby nie funkcjonować. W najprostszej wersji to wentylator wywiewny i parę metrów rurki. W najbardziej skomplikowanej dwa wentyle, rurki i nagrzewnica/chłodnica. Nie wiem co mogłoby tu nie zadziałać.

W stosunku do GWC mam oszczędności 300zl na sezon. Rónoca w cemie to 3000tyś. (jeśli mówimy o taniźnie z rur do kanalizy).

Okres zwrotu 10 lat jest dla mnie ok.

Bez GWC jest jeszcze lepiej, przy 120m3/h prawie 500zł.

Oczywiscie kosztorysu GWC nie jestes w stanie mi podać ?

O atesty nie spytam.

A pomarańcowe rury slużą raczej do odprowadzanie czegoś poza dom, niż doprowadzamia czegoś innego.

A pomarańcowe rury slużą raczej do odprowadzanie czegoś poza dom

czego? :D

ale zgadzam się. też nie zaryzykowałbym zdrowia rodziny, żeby zaoszczędzić 2000 zł (przy budowie domu za kilkaset tys. zł), bo może o tyle będzie tańsze to GWC na pomarańczowych rurach służących do odprowadzania kupy

poza podłogówką mój "kocioł" kosztował 3200 zł z całym osprzętem i sterowaniem. muszę jeszcze dokupić bojler za 500-600 zł. takie proste rzeczy poskładał mi "rodzinny" hydraulik z moją pomocą. wycena na kotłownię PC Panasonic 7 kW (przy -15*C daje niecałe 5 kW, więc będą problemy z tanią taryfą i czas zwrotu może się przedłużyć) to 20 tys. zł. dodatkowo bufor to za gotówkę. do tej pory jakoś dajemy radę, ale na finiszu zaczyna doskwierać brak gotówki. gdybym zrobić system oparty na PC, to albo przesuwam przeprowadzkę, albo biorę kredyt. nie chcę ani jednego, ani drugiego. do kosztu PC należałoby także doliczyć przeglądy gwarancyjne, niekoniecznie darmowe. także nadal uważam, że rekuperator za doskonały zakup, pozwolił mi odsunąć zakup nieopłacalnej w tej chwili PC na później.
:) Jesteś dosyć wyjątkowym przypadkiem, bo z oszczędności wybrałeś najdroższy eksploatacyjnie system grzewczy a jednocześnie kupiłeś drogi rekuperator, by na nim oszczędzać. Niekonsekwencja. Rekuperator będzie ci się zwracał przez 10 lat przynajmniej. Jeżeli kupiłeś go na kredyt to jeszcze dłużej. Panasonic to droga opcja. Gwoli prawdy większość firmowych PC ma podobne ceny ale można jednak kupić niezłą PC P/W sporo taniej. Na twoim miejscu jak już to kupiłbym jakiś najtańszy reku, byle tylko mieć wentylację. To, że zamiast 18 st nawiewałbyś 15 nie da się odczuć.

ale można jednak kupić niezłą PC P/W sporo taniej

to mi jeszcze powiedz jakie to pompy można kupić sporo taniej i jakie mają parametry? bo jak gdzieś w wątku o węglu wspomną o kotłowni PC za 20 tys. zł, to mi mówią, że takie coś nie istnieje, a w rzeczywistości musi kosztować dwa razy tyle.

Panasonic to chyba jednak najtańsza opcja, tak wynika z opinii ludzi w dziale pomp ciepła

Edytowane przez imrahil

A co to ma do tematu? Będzie działać, bo niby czemu ma nie działać. Nie piszemy o mojej wentylacji tylko o ogłupianiu inwestorów przez producentów rekuperatorów gdybyś nie zauważył.

Trudno dyskutować o czymś, czego nie ma :)

Ciekawe, ktory producent rekuperatorów mnie zmanipulował ?

Kiedy podjąłem decyzje, ze w moim domu TO będzie nie znałem nawet jednej marki rekuperatorów... Chyba nawet na Forum nawet nie byłem zalogowany.

Jak oni to robią :)

Potrafisz obliczyc ten przeplyw, czy tylko strzelasz, ze to 120m3/h ?

Masz wyniki przejscia powietrza przez pomarańczową rurę ?

Dlaczego ich nie zlecileś, skoro na tym zarabiasz ?

Dlaczego zaden z producentów czerwonych rur tego nie zrobil, chocby po to, by sobie poszerzyc rynek zbytu ?

Po perwsze primo ,nie zarabim na GWC. Mam inny zakres pozyskiwania PLN.

Po drugie primo zleciłem analizę powietrza po GWC z pomarańczowej rury.

Dla czego żaden producent pomarańczowych rur tego nie zrobił to nie mam pojęcia.Może to nie jest kilka PLN. Z drugiej strony potrzeba tych rur do kanalizy a do GWC to promil czy ułamek promila?

Trudno dyskutować o czymś, czego nie ma :)

Ciekawe, ktory producent rekuperatorów mnie zmanipulował ?

Kiedy podjąłem decyzje, ze w moim domu TO będzie nie znałem nawet jednej marki rekuperatorów... Chyba nawet na Forum nawet nie byłem zalogowany.

Jak oni to robią :)

Podświadomość:D

...

Okres zwrotu 10 lat jest dla mnie ok.

...

O ile jeszcze będzie działał. Te 500 zł to pod warunkiem, że twoje wyliczenie jest prawdziwe. Nydarowi jakoś wyszło mniej a liczeniu jest biegły dosyć. Jakby nie było te 10 lat to jakiś bezsens no ale jesteś zadowolony. Swieże powietrze i te sprawy. Marketing działa.

Pisałem; GWC z rur PE fi 150 niecałe 1000 zł.

to mi jeszcze powiedz jakie to pompy można kupić sporo taniej i jakie mają parametry? bo jak gdzieś w wątku o węglu wspomną o kotłowni PC za 20 tys. zł, to mi mówią, że takie coś nie istnieje, a w rzeczywistości musi kosztować dwa razy tyle.

Panasonic to chyba jednak najtańsza opcja, tak wynika z opinii ludzi w dziale pomp ciepła

Poszukam. Barth pisał o takiej za około 12 tyś o ile pamiętam. Poza tym... Piszemy o moich planach. To jedna z opcji rozwiązania problemu WM. Temat jest o nieopłacalności rekuperatorów i tego się trzymajmy.

Wrócę jeszcze do początku i tego co pisałem, bo zaczynamy skręcać w dziwną stronę. Nie ma na rynku tanich i dobrych rozwiązań WM z odzyskiem ciepła. Oferuje się inwestorom stosunkowo bardzo drogie rekuperatory z, jak już wiemy bardzo kiepskim stosunkiem oszczędności na eksploatacji do ceny inwestycyjnej. Dorabiają do tego producenci i sprzedawcy całą otoczkę marketingową powodującą, że inwestorzy kompletnie nie zdają sobie sprawy jak bardzo niekorzystny jest to stosunek. O rekuperacji trąbi się wszędzie, o tym, że mało to opłacalne nie pisze nikt. Na dobrą sprawę można rekuperatora nie stosować wcale choć rachunki za ogrzewanie wzrosną. Nie o tyle jednak, by opłacalne było kupowanie rekuperatora za kilka tysięcy.

Warto kupić bardzo tani rekuperator lub zrobić go samemu.

Warto zamiast drogiego rekuperatora zastosować GWC (ale nie GWC + rekuperator), Można też zrobić wentylację mechaniczną bez odzysku, tym bardziej jeżeli ilość domowników jest mała.

Można spróbować też innych rozwiązań o ile ktoś na takie wpadnie.

Rekuperator tak ale bardzo tani, głównie po to, by mieć wentylację i przy okazji jakiś tam odzysk.

Nie warto kupować rekuperatora za parę tysięcy (nie mówiąc o droższych) bo to się nigdy nie zwróci wbrew temu co twierdzą sklepikarze je sprzedający.

Edytowane przez perm

O ile jeszcze będzie działał. Te 500 zł to pod warunkiem, że twoje wyliczenie jest prawdziwe. Nydarowi jakoś wyszło mniej a liczeniu jest biegły dosyć. Jakby nie było te 10 lat to jakiś bezsens no ale jesteś zadowolony. Swieże powietrze i te sprawy. Marketing działa.

Pisałem; GWC z rur PE fi 150 niecałe 1000 zł.

A dlaczego nie miałoby byc prawdziwe ? Nydal liczył zwrot dla ekogroszku, drewna i PC. Nie moja bajka.

GWC z rur do "sracza" mozesz sobie sam zafundowac. Ja tanizny i nieadekwatnych do zastosowań materiałow nie akceptuję.

Porzadne GWC to troche wiecej, niż 1kzł

Poszukam. Barth pisał o takiej za około 12 tyś o ile pamiętam.

za kompletną kotłownię to chyba jednak nie... moja cena 20 tys. zł to za kotłownię z zasobnikiem, robocizną i podpięciem do instalacji (miedź). w stosunku do obecnego rozwiązania to ponad 16 tys. zł drożej i gdybym dzisiaj to zainstalował, to zwracałoby się dłużej niż rekuperator. pozbyłem się przy okazji problemów typu "czy dla grzanie pustego domu do 15*C negatywnie wpływa na żywotność sprężarki" czy innych związanych np. z ograniczonym zakresem modulacji i taktowaniem (odpowiednia duża moc, żeby zmieścić się w taniej taryfie, za to taktowanie w okresach przejściowych), przeglądem gwarancyjnym za 300 zł (czyli przy PC pracującej w nocnej taryfie to byłaby prawie połowa kosztu mojego grzania CO i CWU) itd.

poza tym to Barth ją chyba sprowadza z UK i to jest monoblock, więc pewnie będzie napełniaj instalację czymś niezamarzającym na wypadek braku prądu - kolejny koszt. ta jego pompa to Panasownic. po co dawać tyle kasy na Panasonic, skoro można za 5 tys. zł kupić Julę? ale nie o tym temat.