kulibob 18.11.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 na nowych ustawieniach (90m3/h)reku z GGWC bierze 24W więc nieźle. Prądu wciągnie 0,5kwh a odzyska 12kwh więc dobry układ dodatkowo przefiltruje do f9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.11.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A skad wiesz, ze masz akurat 90m3/h ?Mierzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Anemometr, plus jako dodatkowe sprawdzenie temperatury pokrywają się z tym co podje kalkulator recaira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 02.12.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) ja nadal walczę z poprawą sprawności mojego kinetica. Dzisiaj zmierzyłem anemometrem prędkość powietrza bezpośrednio na króćcach rekuperatora i przedstawia się to tak jak na zdjęciu poniżej, ustawienie wentylatorów to 30%/30%. Cza aby nie powinna być taka sama prędkość na nawiewie i wywiewie Edytowane 2 Grudnia 2017 przez khaos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.12.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Zaķącznik popraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 02.12.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.12.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Filtry nowe i tej samej klasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 02.12.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Filtry nowe i tej samej klasy ? mierzone bez filtròw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 02.12.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Czyżby jakieś lewe powietrze wchodziło do układu? Ja też chyba muszę wezwać mojego instalatora, bo sprawność reku mam bardzo kiepską. Podejrzewam, że gdzieś może nachodzić lewe i zimne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 04.12.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Czyżby jakieś lewe powietrze wchodziło do układu? Ja też chyba muszę wezwać mojego instalatora, bo sprawność reku mam bardzo kiepską. Podejrzewam, że gdzieś może nachodzić lewe i zimne powietrze. Już sam nie wiem, chyba że przez nieszczelną obudowę bo mierzyłem prędkość na wylotach z reku. Spróbuję jeszcze zmierzyć prędkość powietrza na samych wentylatorach bez wymiennika, żeby sprawdzić czy jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 09.12.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A jak u Was z wodą w wymienniku? Wyciągnąłem swój i było w nim naprawdę sporo wody. Po wylaniu temperatura nawiewu skoczyła o jakieś 2 stopnie. Niestety nie wiem jak wyglądały wartości nawiewu / wyciągu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 21.12.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Mam takie pytanie - jak ustawiacie temperaturę nawiewu do pomieszczeń ? Mam dodatkową prądową nagrzewnicę powietrza , instalator sugeruje mi ok 2 - 2,5 stopnie C poniżej temperatury w pomieszczeniu , tj. 19 - 19,5 `C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 23.12.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Brink Excellent 180 Edytowane 23 Grudnia 2017 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 20.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 hej przyprzyjcie się wykresowi czy te temperatury wyrzutnia - nawiew nie są podpadające, patrząc na czerpnię i wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.03.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Kupiłem sobie Anemometr, niestety nie mam tego stożka / dzwona, żeby szczelnie przyłożyć do anemostatów. Czy ktoś widział coś takiego w niewygórowanej cenie. Z innej beczki. Zastanawiam się nad sprawnościami. Moim zdaniem to liczyć sprawność można / powinno się jedynie w przypadkach wyrównanych przepływów, czyli wtedy kiedy delty temperatur przed i za wymienników będą jednakowe. Bardzo łatwo podwyższyć sprawność rekuperatora, zaciągając lewe powietrze w domu i tracąc przez to dużo więcej niż w przypadku mniejszej sprawności rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 20.03.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Z innej beczki. Zastanawiam się nad sprawnościami. Moim zdaniem to liczyć sprawność można / powinno się jedynie w przypadkach wyrównanych przepływów, czyli wtedy kiedy delty temperatur przed i za wymienników będą jednakowe. Użyteczny wynik jest w przypadku wyrównanych przepływów, ale to nie oznacza takie same delty za i przed wymiennikiem. W przypadku wykraplania się wilgoci, powietrze ciepłe stygnie wolniej niż zimne się ogrzewa i delty powinny być inne przy tych samych przepływach. Tylko bez skraplania powinny być jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 21.03.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dzięki to cenna uwaga. W sumie to ciężko chyba wyrównać przepływy, bo przykładając urządzenie pomiarowe do jednego z kilkunastu anemostatów wprowadzamy pewnie nie małe opory? A jak mamy więcej anemostatów nawiewnych niż wywiewnych to wprowadzimy większe zaburzenie na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 21.03.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 . W sumie to ciężko chyba wyrównać przepływy, W tym rekuperatorze jest chyba coś takiego jak funkcja kominkowa, to taki CF, który ma dbać o równowagę przepływów by nie było nad ani podciśnienia. Mam nową wersję tego reku(widzę przepływy w m3), ale w starej w instrukcji też to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.03.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Może w wersji LUX jest coś takiego, ja tego nie mam. Jakbym wiedział, że będą takie problemy to bym sypnął grosza do lepszego reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts