Radek i Ela 26.02.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Nie spotkałem jeszcze czerpni na dachu. Latem jest tam bardzo rozgrzane powietrze. Dlatego reku potrzebuje wspolpracowac i z ogrzewaniem i z chlodzeniem. A nawet w lecie temp powietrza np 30 stopni zchlodzilaby sie wstepnie przez powietrze wydmuchiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.02.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Dlatego reku potrzebuje wspolpracowac i z ogrzewaniem i z chlodzeniem. A nawet w lecie temp powietrza np 30 stopni zchlodzilaby sie wstepnie przez powietrze wydmuchiwane. Nie chodzi tylko o odzysk ciepła. Czerpnia na ścianie a wyrzutnia jak w WG, zapewnia w okresie grzewczym minimalną wentylację, gdy nie ma zasilania, wspomaga też wentylatory swoim ciągiem konwekcyjnym. No i na dachu, często bywa ponad 30st... i to sporo! Co też (zapewne) większy opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 26.02.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Jesli ktos ma reku to PROSZE niech poda jaka ma temperature nawiewu przy wylaczonej grzalce przy roznych temperaturach zewnetrznych ale stalej wewnetrznej. Dopiero wtedy dowiemy sie jaka sprawnosc ma reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 26.02.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Skoro wymiennik 35m^2 kosztuje €160 to skąd bierze się reszta kosztu rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 27.02.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jesli ktos ma reku to PROSZE niech poda jaka ma temperature nawiewu przy wylaczonej grzalce przy roznych temperaturach zewnetrznych ale stalej wewnetrznej. Dopiero wtedy dowiemy sie jaka sprawnosc ma reku. Zapraszam do obejrzenia pomiarów. Pierwszy pod Częstochową, drugi w okolicach Krakowa. http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Zapraszam do obejrzenia pomiarów. Pierwszy pod Częstochową, drugi w okolicach Krakowa. http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start2 Przy -2 na zewnątrz, nawiew +12oC. Ma sens mieć instalację z rekuperatorem? Samo GWC da nieco niższą temperaturę za ułamek kwoty wydanej na inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Mam pytanko, czy obecnie może być taka sytuacja ze wiecej wilgoci zaciąga rekuperator niż jej wyrzuca na zewnątrz? Chodzi o to , że osuszam budynek, i na początku wszystko było ok, wilgotność spadała. Ale dziś zaczęła rosnąć. Konkretnie spadła do 73% a potem zaczęła wzrastać aż dziś osiągnęła 77% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.02.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Im cieplejsze powietrze na zewnątrz, tym gorsze osuszanie. Ale mimo wszystko rosnąć nie powinno. Pan zwiększy wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 27.02.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Przy -2 na zewnątrz, nawiew +12oC. Ma sens mieć instalację z rekuperatorem? Samo GWC da nieco niższą temperaturę za ułamek kwoty wydanej na inwestycję. Jak może zauważyłeś w tym okresie sprawność rekuperatora sięgała 90%, więc krótka odpowiedź, czemu tak niska temperatura nawiewu. Otóż, Klient odsłonił izolację na kanałach nawiewnych, ponieważ przeprowadza prace remontowe. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Jarszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie spotkałem jeszcze czerpni na dachu. Latem jest tam bardzo rozgrzane powietrze. Czerpnia na dachu? To nie jest dobry pomysł, wszak chodzi nam o to zeby powietrze wlatujące do domu miało w miarę niską temperaturę a na dachu na taką liczyć nie może. Czerpnię się robi pod dachem, wyprowadza ziemią na działkę. PO to ludzie robię GWC itd. Ja mam czerpnię w ścianie garażu. Ale planuję doprowadzić powietrze do rekuperatora ze studni kręgowej. Odległość szacuję na 25mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Im cieplejsze powietrze na zewnątrz, tym gorsze osuszanie. Ale mimo wszystko rosnąć nie powinno. Pan zwiększy wentylację. A może tymczasowo w ogóle wyłączyć wentylację i sprawdzić co się będzie działo? Osuszacz chodzi cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.02.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A może tymczasowo w ogóle wyłączyć wentylację i sprawdzić co się będzie działo? Osuszacz chodzi cały czas. Wentylacja nawet przy +10 jest lepsza od osuszacza. Czy ma Pan może wywiewy poza łazienkami i kuchnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jesli ktos ma reku to PROSZE niech poda jaka ma temperature nawiewu przy wylaczonej grzalce przy roznych temperaturach zewnetrznych ale stalej wewnetrznej. Dopiero wtedy dowiemy sie jaka sprawnosc ma reku. przy zerowej temperaturze na zewnątrz na nawiewie w salonie miałem +17st przy 21st wewnątrz... najniższą zanotowałem w tym roku przy -11st, wtedy nawiewało jedyne 12st do salonu, - mierzone termometrem z sondą, - nagrzewnica w rekuperatorze u mnie włącza się dopiero poniżej -5st i pracuje cyklicznie tzn okolo 10 minut na godzinę - koszt pracy tej nagrzewnicy w tym roku to około 20zł - myślę że w normalną zimę nie przekroczy 100zł...... Jestem pozytywnie zaskoczony brakiem zamarzania rekuperatora, zawsze myślałem że nagrzewnica załącza się na dłuższy okres i nie poniżej -5 tylko poniżej 0..... dobrze że nie zdecydowałem się na GWC bo szkoda kasy - rury do kanalizy są trujące a te ze sreberkiem firmy rehau to kosztują tyle co 100lat pracy nagrzewnicy, zresztą nawet te od kanalizy się nie zwrócą. Osobiście jeżeli mogę coś komuś doradzić to bierzcie śmiało reku z nagrzewnicą, a za zaoszczędzone pieniądze na GWC kupicie dobry klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wentylacja nawet przy +10 jest lepsza od osuszacza. Czy ma Pan może wywiewy poza łazienkami i kuchnią? dokładnie!!! u mnie przy 300m3 kubatury zbierało po 20litrów dziennie - teraz gdzie minął prawie rok od momentu zakończenia prac mokrych (gładzie, kleje do kafli itd) zbiera około 2litry na dobę przy 3 osobowej rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 27.02.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 przy zerowej temperaturze na zewnątrz na nawiewie w salonie miałem +17st przy 21st wewnątrz... najniższą zanotowałem w tym roku przy -11st, wtedy nawiewało jedyne 12st do salonu Sprawnosc zatem wychodzi 80% przy zerze oraz 70% przy -10 a skoro nawiewalo 12st to w jaki sposob roslo do 21 w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 jak to w jaki sposób??? przecież wentylacja to wentylacja a poza nią każdy ma jakieś ogrzewanie....... wewnątrz domu mam 21st w salonie bo grzejniki mam tak nastawione. Przy -10 nawiewało 12 st świeżego powietrza, grzejniki musiały podnieś tą temperaturę o 9st, gdybym nie miał rekuperatora i chciał przewietrzyć dom otwierając okno to te same grzejniki musiały by podnieś temperature o 31stopni przy -10 na zewnątrz....... oszczędność z rekuperatora - ogromna!!! no chyba że ktoś w ogóle nie wietrzy zimą to ma najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 27.02.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Sa ludzie na tym forum ktorzy twierdza ze przy reku z grzalka nie trzeba domu ogrzewac np centralnie, ba nawet nie powinno sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A Pan uważa, że takich niedouczonych nie ma?A po co mam pakować więcej w podłogę skoro delta przy podłodze - przynajmniej u mnie nie przekracza 17 stopni a przy ścianach i dachu często przekracza 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.02.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Sa ludzie na tym forum ktorzy twierdza ze przy reku z grzalka nie trzeba domu ogrzewac np centralnie, ba nawet nie powinno sie. to chyba nie grzałką o mocy 800wat!!!!! bo taką ma wbudowaną fabrycznie mój rekuperator. Mówimy o wentylacji czy ogrzewaniu nadmuchowym ? bo to dwie różne sprawy, poza tym kto ci powiedział o tym że rekuperatorem z grzałką ogrzejesz dom??? przecież grzałka ma na celu chwilowe podniesienie temperatury w celu rozmrożenia wymiennika. U mnie nawet nie widać po temperaturze nawiewu kiedy się ta grzałka wlącza, jest tak jak wcześniej pisałem , przy -11st na zewnątrz miałem nadmuch 12st , grzałka pracowała cyklicznie i włączała sie około dwa razy na godzinę po 5 minut i praktycznie podczas jej pracy nawiew był na tym samym poziomie +12st............ grzałka podnosiła te -11st do +3 (odczyt z czujnika w rekuperatorze) i po około 5 minutach się wyłączała, powtarzało się to średnio co pół godziny aż do momentu gdy na zewnątrz było więcej niż -5st wtedy się w ogole nie włączała bo po prostu wymiennik w rekuperatorze nie zamarzal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A Pan uważa, że takich niedouczonych nie ma? Pan opiera się na wymyślonej temp. pod domem bliskiej zera. Ja opieram się na średniej temp. w sezonie grzewczym pod domem nieogrzewanym +10oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts