Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

22% VAT

zugajm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeliczyłem kosztorys mojego D-21 i wyszło mi, że w sumie muszę wydać więcej o około 12%. Ciekawe, skąd wezmę te pieniądze ?

Obawiam się, że żaden bank nie uruchomi pożyczki "na VAT" .

Ciekawe, ile zyska na tym Skarb Państwa a ile "szara strefa" ?

Kiedyś czytałem, że ustawa podatkowa w Anglii, obowiązuje w niezmienionym kształcie od zakończenia II wojny światowej.

Eh, Ci to mają nudne życie ....

Oczywiście, że tak wysoki VAT to paranoja. Szara strefa to jedno, ale wprowadzenie tak wysokiego Vat-u i likwidacja ulgi budowlanej spowoduje zastój w budownictwie. Za rok czy dwa może się okazać, że będą obniżać na łeb na szyję. W końcu zastój w budownictwie to również zastój w gospodarce - a już mamy recesję - jej pogłębienie może spowodować katastrofę.

W Kanadze po wprowadzeniu Vat-u w wysokości 22 czy 26% po roku obniżono go do 3%!!!! Bo wysoki Vat spowodował więcej strat niż korzyści.

Mam nadzieję, że nasz rząd też szybko się opamięta.

Pozdrowienia

Agnicha

Rząd się nie opamięta. W Polsce wszystko jest robione po najmniejszej linii oporu. Pamiętacie wprowadzenie ograniczeń w przyjeździe handlarzy zza wschodniej granicy / obrót zmalał trzykrotnie i wiele firm padło, wprowadzili akcyzę na auta - sprzedaż padła o 50%, itd. Wszystko to oznacza, że państwo otrzymuje mniej kasy niż przed wprowadzeniem restrykcji ale w tym towarzystwie nikt chyba nie patrzy globalnie na gospodarkę.

Ja jestem na etapie wykończeniówki domu. Zamierzamy kupić do końca grudnia jak najwięcej materiałów, których po 1 stycznia nie będziemy mogli kupić "bez faktury". Ciekawa jestem ile mniej Państwo dostanie od nas kasy.

Ja też kupuję wszystko co się da do grudnia.

Liczenie jest proste.

Teraz jest masa promocji(idzie zima).

Na wiosnę 22% VAT i do tego podatek 20% od zysków z lokat daje mi najlepszą promocję własną - ok 35% wydatków mniej.

My jak my, ale sprzedawcy materiałów budowlanych są przerażeni.

Nie dość że koniec z ulgą to jeszcze ten nieszczęsny VAT.

W przyszłym roku będą kupować jeszcze ci którzy są w trakcie budów, ale zastanawiają się kto zacznie kupować za 2 lata?

Właśnie przeczytałam w "Rzeczpospolitej", że VAT ma być zwracany inwestorom indywidualnym oraz osobom kupującym mieszkanie na rynku wtórnym czy od developera. Ministerstwo Finansów ma wydać rozporządzenie w tej sprawie. Może nie będzie tak źle, pod warunkiem jednak, że tego zwrotu nie obwarują warunkami nie do spełnienia. Gdy dowiem się czegoś bliżej to dam znać.

Pozdrowienia

Agnicha

Ja o tym zwrocie co pisała agnicha slyszalem w radyjku. Ale Ministerstwo Finansow nic nie wie i nabieraja wody w usta. Moim zdaniem nie ma sie co oszukiwac, jak cos panstwo zabralo (VAT) to tak lekko i latwo nie odda. Dziure w budzecie chca zalatac .... to niech zaczna te urzedasy od siebie, dietki niech zmniejsza, niech przestana imprezowac na lewo i prawo. Najgorsze jest jednak to ze podniesienie VAT-u uderzy jak zwykle szarego malutkiego czlowieka. Bo ci co maja pieniadze to albo juz dawno sie wybudowali albo ich nie rusza czy zaplaca 7 czy 22 % bo dla nich to niewielkie pieniadze. A szanowny p.Belka to niech moze jeszcze wymysli ze cala wyplate bedzie sie oddawac dla panstwa a rzad "ustawi" kociol z kasza i bedzie nas karmic ... slow brakuje. Politycy to tylko pieknie gadaja przed wyborami a po ... bez komentarza.

Pozdrawiam Pirat

Z tego co ja słyszałem w radiu to różnice w wacie mają zwracać po zakończeniu inwestycji i tylko do wysokosci kosztów poniesionych na budowę 70m2-kto buduje dom o powierzchni do 70m2 ::::smile:))))))))

Poza tym urząd skarbowy będzie miał na zwrot podatku VAT pół roku od daty rozpatrzenia i uznania wniosku.

ale co tam rządzący się już pobudowali !!!!!!!!

Zgadzam sie z waszymi wypowiedziami. Najbardziej odczują ten podatek ludzie o mniejszych dochodach. Informacja o zwrotach podatku po ukończeniu budowy to czysta fikcja. Przewiduję że w wyniku wprowadzenia tego podatku upadnie wiele firm związanych z budownictwem a w połączeniu ze zmianami w uldze budowlanej nastąpi krach branży budowlanej.Zaowocuje to jeszcze większym bezrobociem i większą dziurą budżetową.

On 2001-11-23 10:26, zugajm wrote:

Jednym słowem budujący są udupieni.

Raczej - budujący byli akurat "pod ręką". Policzcie: wg. danych GUS w Polsce co roku buduje się około 200 000 mieszkań. Jeśli tylko połowa będzie ciagnąć budowę dalej i jeśli każdy będzie musiał w związku z VAT'em dopłacić od 20 000 do 40 000 zł to w sumie da to 2 - 4 mld zł. A tyle potrzebował Belka, żeby domknąć budżet. Pomysł o tyle dobry, że inwestor budujący w Polsce ciągle musi cechować się ponadprzeciętną wytrwałością i zdolnościami magicznymi w dziedzinie finansowania.

jeżeli wejdzie VAT 22% to będziemy mieli najwyższy VAT na budownictwo w całej Europie. Przy naszym wzroście budowlanym, kształtującym się obecnie na przedostatnim miejscu w Europie- LEŻYMY.

Tak więc wszystkim młodym, którzy chcieliby mieć własne lokum, mogę w tym momencie powiedzieć tylko- współczuję.

Pozdrawiam

Na stwierdzenie pani Blidy że ten Vat 22% jest zły (i nie dziwię się w końcu jej mąż buduje za pieniąchy), to wiecie co jej powiedzieli?.

Ze jak były preferencje typu ulga, niski Vat to i tak nic to nie dało, bo ciągle za mało się buduje żeby było warto utrzymać te udogodnienia.

Ja się tylko pytam - kto mało buduje?

Państwo - na pewno nic, jedynie firmy i prywatni inwestorzy.

Jeśli ktoś chce podwyższyć średnią, niech zacznie to robić , prawda?

Najpierw do Agnichy. Właściwie to się nie pomyliłem miesiąc temu z tym Vatem 22%. Agnicha napisała że jestem czarnowidzem. Możesz teraz mówić że jestem prorokiem. To oczywiście żart ale rzeczywiście czarny. Co do odliczeń Vat-u po zakończeniu budowy to prawda, przynajmniej podtrzymywana przez rząd. Projekt jest taki że można odliczyć różnicę VAT między 7 a 22%, US ma pół roku na zwrot kasy, ale istotny mankament tej ustawy to to, że budowa ma być skończona w 3 lata (tak było napisane w Rzeczpospolitej). W związku z powyższym kredyt to chyba jedyny sposób. Ja chyba na razie zabiję dechami okna i czekam na obniżkę VAT-u. Może nastąpi, jak zobaczą do jakiej katastrofy prowadzi polskie budownictwo 22% VAT. A tak nawiasem mówiąc ci (SLD), co pod koniec ubiegłego roku (gdy ekipa Buzka próbowała podnieść VAT na materiały budowlane) krzyczeli że to katastrofa, dziś wprowadzają go i jeszcze twierdzą że nic to nie zmnieni (niech przeczytają własne wypowiedzi z przed roku).

Obawiam się, że kapitanowi PSL (Kalinowski) ministerialny stołek tak przyrósł do dupy, że zgodzi się na podwyżkę VAT-u (bo jak uzasadnia "SLD go przekonało, że VAT zwróci budowniczym"). Jedyna nadzieja że załoga okrętu pod nazwą PSL podniesie bunt przeciwko kapitanowi i katastrofy unikniemy.

Kochani,

Jak słusznie zauważyliście, los VAT jest teraz w rękach PSL i to im trzeba uświadomić jak ważna to sprawa.

Proponuję, aby każdy z uczestników Forum przesłał do PSL ([email protected]) maila z poparciem akcji przeciw podniesieniu VAT.

Ja zrobiłem to przed momentem.

To chyba jedyna konkretna rzecz jaką możemy zrobić,poza narzekaniem.

Pozdrawiam i zachęcam do pisania.

Alek