Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

22% VAT

zugajm

Recommended Posts

Witam.

A ja myślę, że zastoju nie będzie. W końcu tacy jak ja, którzy sa w trakcie muszą dokończyc budowę. Ci co chcieliby budować nie zrezygnują z własnego lokum tylko z powodu VAT-u. Co najwyżej może ubędzie chetnych na przesadzanie z wielkością domków?

Wszystko wskazuje na to, że będziemy musieli ten VAT przeboleć :sad:

Z drugiej strony jeżeli sprzedaż materiałów budowlanych się jednak załamie, producenci będa zmuszeni obnizyć ceny do możliwego minimum, co w rezultacie może znacznie zrekompensować wydatki na VAT.

Trzeba byc optymistą :wink:

Sebastian.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja myślę, że zastój jednak będzie szczególnie przy tych domach, które są na etapie stanu zerowego. Do ich zakończenia potrzebne będą wyższe środki finansowe o około 20 - 30 tys., a to jest np. brak dachu przez kolejną zimę. Wielu inwestorów chcących przez sezon zakończyć budowę zwieńczając ją dachem, po prostu się wstrzyma i poprzestanie na stanie zerowym do kolejnego sezonu. Osczędności też w międzyczasie będą "oskubane" przez fiskus, a więc kolejne "w plecy", nie wygląda to obiecująco. Producenci i składy materiałów pod koniec roku 2001 przeżyją najazd inwestorów, a po nowym roku ...... ????????

Odnośnie nowych inwestycji, to nawet rok przydławienia będzie miał poważny wpływ na całą gospodarkę, zniknie z rynku ileś tam biur projektowych, producentów materiałów, hurtowni i składów, firm wykonawczych, nie zostanie wybudowanych kilka nowych zakładów pracy, za to na pewno przybędzie wielu kolejnych bezrobotnych i zwiększy się ubóstwo społeczeństwa. To będzie sukces polityczny SLD. Osobiście już dziś gratuluję.

Do Mario:

Chyba faktycznie jesteś prorokiem, choć wciąż mam nikłą nie popartą rozsądkiem nadzieję, że może jednak nie podniosą VAT-u.. A kryzys - nie łudźmy się - na pewno będzie, tyle że rządzący będą go próbowali ukryć bądź zlekceważyć zrzucając winę na "pogodę" albo coś w tym stylu.

Jeszcze przed wyborami mówiłam mężowi, że jeśli SLD będzie miało większość w parlamencie to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Wygląda na to, ze miałam rację. Ciekawa tylko jestem po co opłacają ekspertów skoro później ignorują ich opinie.

Pozdrowienia

Agnicha

Myślę, że wprowadzenie podatku VAT 22% w budownictwie spowoduje zwiększenie sprzedaży bezrachunkowej tzn. na zasadzie rabatu 22%. Jeżeli kupujący nie będzie chciał faktury -bo po co mu jeżeli ulgi budowlanej nie ma, to sprzedawca sprzeda mu towar bez vatu, gdyż sam zakupi towar u producenta bez faktury. Powstanie tzw. obrót poza ewidencyjny. I na tej podstawie sprzedawca nie zapłaci podatku VAT i dochodowego do Państwa, a klient będzie miał rabat w wysokości 22%. POLAK POTRAFI !!!

Do Anonimowego:

Nieprawda. Sejm przegłosował ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych (i w tej ustawie zlikwidował starą ulgę budowlaną), a ustawa o VAT jest dopiero projektem i dziś lub w najbliższych dniach trafi pod obrady sejmu.

Co z Vat'em będzie wiadomo myślę, że w tym tygodniu ponieważ sejm ma czas do 30 listopada na podjęcie ostatecznych decyzji o wpływach i wydatkach do budżetu państwa w przyszłym roku.

Pozdrowienia

Agnicha

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha dnia 2001-11-27 10:47 ]

Może nie będzie tak źle i ten 22% Vat wejdzie w życie na przykład od kwietnia albo jeszcze później!(mam stan surowy otwarty i zbieram siły do dalszej budowy). Kupowanie na wariata tuż przed końcem roku nie jest chyba najlepszym pomysłem (szczególnie jeśli chodzi o materiały wykończeniowe). Na pewno w moim przypadku warto kupić w grudniu okna, drzwi, płyty k-g.

co z tym VAT.???????????

dzisiaj w żadnych wiadomościach nic nie mowili o tym więc sejmowi zostaje tylko jeden dzień (30.11).Podzielam opinie Agniechy, tylko czy muszą to przegłosować do końca listopada (Agniecha-planować mogą ale głosować mogą w grudniu),jaka jest realna data (procedura) wejścia wyższego VAT . np. sejm głosuje 15.12. to wyższy VAT wchodi od 15.02.2002. Podatek importowy taż będą głosować w grudniu !!

W dzisiejszej Rzeczypospolitej napisano że "prace nad Vat-em przełożono na przyszły tydzień" oraz to, że prawdopodobnie wejdzie w życie z dniem 1 04 2002r. O podatkach to jest ustawa i musi ona być opublikowana na miesiąc przed wejściem w życie. Natomiast Vat na materiały budowlane wynosi w Polsce zgodnie z Ustawą o VAT 22%, ale chwilowo (miał być do końca 2002r.) na mocy jakiegoś tam rozporządzenia obowiązuje preferencyjna stawka 7%. Już była taka sprawa w tamtym roku, gdyby nie wydano nowego rozporządzenia to z dniem 1 01 2001r. stawka VAT wzrosłaby do 22% bez żadnych działań ze strony rządu. Ale rząd zadziałał i przez dwa lata miała być 7%. Ale szczerze mówiąc zaczynam wątpić w ten 22% VAT. Coraz mniej się o nim mówi, sprawa przysycha. Wydaje mi sie że to było działanie mające na celu zwiększenie obrotów upadającego budownictwa (likwidacje ulg też zapowiadano ze 4 lata i trochę to koniukturę napędziło). Obym się nie mylił. A rządzących, którzy chrzanią że Unia wymaga takiego VAT-u odsyłam do środowej Gazety Wyborczej. Pozdrawiam wszystkich walczących z Vatem (na wszystko).

Obyś miał rację. Lobby budowlane rzeczywiście ostro zadziałało i zrobiło dobrą robotę. Pytanie tylko, czy to wystarczy, aby otrzeźwić naszych zapaleńców.

Wczorajsze wystąpienie naszej Belissimy (czyt. Belki) nie napawa niestety optymizmem, a rozumowanie "zabrać tym co mają" (bo jakby nie mieli to by się nie budowali) może jednak doprowadzić do janosikowania na budujących.

Ale, obym sie mylił.

Dokładnie wszystko wyjaśni się po głosowaniu, podpisaniu ustawy i ogłoszeniu jej w dzienniku ustaw (jeśli nie będzie veta prezydenta). Dopóki jest ona projektem wszystko może się zmienić.

Jako wyjaśnienie dodam, że zgodnie z ustawą o ogłaszaniu aktów normatywnych i innych aktów prawnych (Dz. U. nr 62 poz 718 z 2000r.), ustawy wchodzą w życie po 14 dniach od ogłoszenia w dzienniku urzędowym i wtedy też zaczynają obowiązywać. W szczególnych przypadkach ustawa może wejśc w życie w terminie krótszym niż 14 dni, lub dłuższym jeśli sama ustawa tak stanowi.

Wypada więc poczekać i zobaczymy co nam przyszykują.

Do wiarusa: jeśli chodzi o uchwalenie ustawy to powinno być to już zrobione - niedotrzymanie tego terminu jest łamaniem obowiązującego porządku prawnego. Ale cóż nasi parlamentarzyści mogą wszystko (sic!).

pozdrowienia

Agnicha

CYTAT z WP !!!

Rząd zrezygnował w poniedziałek z podwyżki od 2002 roku stawki VAT w budownictwie. Stawka pozostanie na obecnym poziomie 7% - poinformował premier Leszek Miller po posiedzeniu rządu.

Chcieliśmy przyjąć system, w którym inwestorzy, którzy budują mieszkania mieliby zagwarantowany zwrot różnicy podatku VAT między 22% a 7%, jednak w toku prac okazało się, że przyjęcie takiego systemu byłoby skomplikowane i mogło prowadzić do nadużyć - powiedział premier. Zdecydowaliśmy, że stawka VAT pozostanie na niezmienionym poziomie - dodał.

Z podwyżki VAT w budownictwie z 7% do 22% rząd chciał uzyskać w przyszłym roku dodatkowo ok. 1,3 mld zł. Premier poinformował, że rząd nie zajmował się w poniedziałek ewentualnością wprowadzenia od przyszłego roku podatku importowego.(aka)

Tym razem wygrał zdrowy rozsądek ciekawe na jak długo?. Swoją drogą kiedy w naszym kraju będzie normalnie obecnie każda działalność przypomina balansowanie na linie. Dotyczy to wszystkich form działalności w tym także budowy domu. Zmieniające sie ciągle na niekorzyść przepisy nie sprzyjają jakiejkolwiek działalności.