Agnicha 04.12.2001 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2001 Pomogę Wam troszkę w odpowiedzi na pytanie: "Do kiedy?"Pisał o tym też Mario - otóż w ustawie o podatku VAT stawka na materiały budowlane wynosi 22%, a rozporządzeniem Ministra Finansów ustalono stawkę preferencyja 7% na te materiały początkowo obowiązywała ona do 2000 roku, a następnie jej obowiązywanie zostało przesunięte do 2002 roku. W związku z tym możemy się spodziewać, że od 2002 roku (jeśli nie zostanie wydane nowe rozporządzenie przedłużające o kolejne lata 7% VAT) obowiązywać będzie Vat 22%. A już w stu procentach jest pewne, że z końcem przyszłego roku będziemy wszyscy przechodzić przez taki sam stres jak w tym roku.PozdrowieniaAgnicha [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2001-12-04 09:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 04.12.2001 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2001 Agniecha z tego wynika, że został nam rok na wykonczenie i przeprowadzkę. Myślę, że mi się to uda - I TEGO ZYCZĘ WSZYSTKIM W NOWYM ROKU!!!!!!!POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia 05.12.2001 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2001 Churra. Mamy zmartwienie dopiero za rok. Jak powtórzą całem to zamieszanie. Ja znajduję w tym jakąś metodę na ożywienie rynku w okresie końca roku. Przecież taka sytuacja powtarza się już któryś rok z rzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2001 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2001 Cholera aż się ciśnie na usta "a nie mówiłem". Niech żyje PSL. Szkoda że na nich nie głosowałem - porządne chłopaki. A żeby skurczybyków wyprzedzić przed 2003r. chyba zakrecę się za kredytem. Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 06.12.2001 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2001 Jeśli wzrost podatku nastąpi o 15% (z 7 na 22) to faktycznie może się opłacać wziąść kredyt, np w Euro gdyż o ile wiem jest on oprocentowany na poziomie około 5%. Możne być korzystniej wziąść kredyt i w przyszłym roku zakończyć inwestycję.Warto się zastanowićpozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.12.2001 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2001 Wydaje mi się, że warto spróbować skończyć inwestycje w przyszłym roku. Nawet kupując wszystko na promocjach, spłata kredytu będzie mniejszym obciazeniem niż podwyżka Vat'u. A ta na 90% nastąpi w 2003 roku. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 [ Ta Wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2002-01-15 09:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 [ Ta Wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2002-01-15 09:02 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Agniecha uważaj na to Euro. Masz 5%, ale jak waluta spadnie o 15%? Teraz, gdy teoretycznie można dostać kredyt od 11,3% (expander.pl - kredyty), może lepiej iść w złote, a jak złoty spadnie (czyli wzrośnie cena $ ) do 4.25 to sobie zmienić na Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Wiarus(Ty zachowałeś trochę zdrowego rozsądku)i masz prawo przypomnieć dyskutantom na kogo głosowali w poprzednich wyborachi kto de facto ten pasztet przygotował....a dzięki komu nie musza go na razie konsumować....Pamięć ludzka bywa ulotna i wybiórcza...PozdrawiamMery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Regulamin 13. Wydawnictwo MURATOR sp. z o.o. nie redaguje wypowiedzi prezentowanych na Forum, ale zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi lub zablokowania dostępu do Forum w przypadkach, gdy: uczestnik FORUM wykorzystuje je do agitacji politycznej, religijnej lub innej niezgodnej z tematyką MURATORA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.01.2002 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Frankai - my z mężem na szczęście kredytu nie zaciągneliśmy - jak na razie. To był tylko mój zdroworozsądkowy punkt widzenia. Z kredytem poczekamy jeszcze - nie dam zarabiać bankom, bo zdzierają. Stopy bazowe spadają a oprocentowanie ledwo ledwo - prawie niezauważalnie. To skandal moim zdaniem Chyba pora żeby ktos się temu przyjrzał. pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 15.01.2002 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Agnicha, niestety nie masz racji. Jeśli zostaną obniżone stopy procentowe, to natychmiast wzrośnie inflacja, a sama wiesz co wtedy się stanie. Nie umiem tego dokładnie wyjaśnić, bo nie jestem ekonomicznym umysłem, kiedyś mi to tłumaczył mąż, to bardzo zawiłe. To niestety spadek naszej gospodarki po komunie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.01.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Alanta - wiem o co Ci chodzi, ale nie do końca masz rację. Nie każdy spadek oprocentowania oznacza wzrost inflacji. Jedynie szybki i duży spadek. Ja raczej mam na myśli powolne - jak do tej pory obniżanie stóp - pewnie należę do nielicznych, ale uważam, że RPP robi dobrze, że się nie spieszy. Najważniejsze żeby spadek stóp i inflacji był stały. A prawa ekonomiczne no cóż są nieugięte. Mnie uczono, że gdy inflacja spada to bezrobocie rośnie i odwrotnie. Dlatego nie mam złudzeń co do spadku bezrobocia w najbliższym czasie skoro polityka państwowa kładzie nacisk na spadek inflacji bo bez tego nie przyjmą nas do UE pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Agnicha i Alanta: po komunie została we wielu wiara w centralne sterowanie, a poza tym komuna wróciła. Nikt raczej nic nie zrobi. Stopy kredytów nie spadają, bo budżet pożycza tyle kasy. Jak wiecie jak na rynku jest mało towaru (pieniądz), to staje się on drogi (stopy kredytów). Expander.pl pokazuje, że można dostać kredyt od 11,3% - to nie jest takie ździerstwo, chyba że to kredyt hipotetyczny:lol: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 15.01.2002 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 No cóż, nie będę dyskutować, bo ekonomia zawsze była dla mnie mało zrozumiała . Może wrócimy do tematu: czy mieliście problemy z VATem 22%? Jak kupowałam drewno, okazało się, że na surowe drewno jest 22%, a 7% jest tylko na gotowe wyroby z drewna, np. całe ściany domów szkieletowych. US tłumaczył, że drewno ma numer statystyczny zakwalifikowany właśnie w taki sposób. Podobno takie problemy są też z parapetami granitowymi, ale jakoś to można obejść. Czy zetknęliście się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts